×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) האומן אין לו חזקה בכלים שתחת ידו, אחד כלים העשויין להשאיל ולהשכיר ואחד שאר הכלים. כיצד, ראה כליו ביד האומן, והביא עדים שהן יודעין שהכלי הזהא שלו, והוא טוען ואומר, לתקן נתתיו לך, והאומן אומר, לא בא לידי אלא במכירה או במתנה, או שטען, אתה נתתו לי אוב אתה מכרתו לי אחר שבא לידי לתקנו, אף על פי שמסרו לו שלא בעדים, בעל הכלי נאמן, ומוציאין אותו מיד האומן, ויישבע בעל הבית הסת על טענתו:
ויש גאונים שדנו שאףג על פי שלא הביא בעל הבית עדים שזה הכלי שלו, הואיל וראה כליוד והרי האומן מודה לו שהיה שלו ומכרו לו, אין האומןה נאמן, אבל אם אמר, לא היו דברים מעולם, ושלי הוא כלי זה, האומן נאמןו, ונשבע הסת, ואם הביא בעל הבית עדים שהכלי הזה ידוע לו, אין האומן נאמן. ודין זה פלא הוא בעיני:
We do not accept it as a presumption that the utensils in the possession of a craftsman belong to him. This applies both to articles that are made to lend and rent out, and to other articles.
What is implied? A person sees his utensils in the possession of a craftsman. He brings witnesses who testify that they know that the article belongs to him and claims that he gave it to the craftsman to repair. The craftsman, by contrast, maintains that he purchased it, or that it was given to him as a present. Or he claims: "After it was given to me to repair, you sold it to me or gave it to me as a present.⁠" Although the owner of the utensil did not give it to the craftsman in the presence of witnesses, his word is accepted and the article is expropriated from the craftsman. The owner must however, take an oath to support his claim.
There are Geonim who ruled that even though the owner did not bring witnesses to testify that the article was his, since he saw his article in the craftsman's possession and the craftsman admits that the article belonged to him, but claims that he sold it to him, the owner's word is accepted. If, however, the craftsman claimed: "This never happened; the article is mine,⁠" the craftsman's word is accepted, provided that he takes a sh'vu'at hesset. If, however, the owner brings witnesses who testify that the article was known to belong to him, the craftsman's word is not accepted. This decision is incredulous in my eyes.
א. ד (גם פ): זה. וקלקול לשון הוא.
ב. בד׳ (גם פ, ק) לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. ת1: אף. וכך ד (גם פ).
ד. בד׳ נוסף: ביד האומן. תוספת לשם הבהרה.
ה. בד׳ לית מ׳אין׳ (ומוסב על בעל הבית). אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ו. ד (מ׳כלי׳): הכלי נאמן האומן. אבל לפי מה שגרס בהערה הקודמת דוקא יותר מתאים ׳האומן נאמן׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
הָאֻמָּן אֵין לוֹ חֲזָקָה בַּכֵּלִים שֶׁתַּחַת יָדוֹ. אֶחָד כֵּלִים הָעֲשׂוּיִים לְהַשְׁאִיל וּלְהַשְׂכִּיר וְאֶחָד שְׁאָר כֵּלִים. כֵּיצַד. רָאָה כֶּלְיוֹ בְּיַד הָאֻמָּן וְהֵבִיא עֵדִים שֶׁהֵן יוֹדְעִין שֶׁהַכְּלִי זֶה שֶׁלּוֹ וְהוּא טוֹעֵן וְאוֹמֵר לְתַקֵּן נְתַתִּיו לְךָ. וְהָאֻמָּן אוֹמֵר לֹא בָּא לְיָדִי אֶלָּא בִּמְכִירָה אוֹ מַתָּנָה. אוֹ שֶׁטָּעַן אַתָּה נְתַתּוֹ לִי אַתָּה מְכַרְתּוֹ לִי אַחַר שֶׁבָּא לְיָדִי לְתַקְּנוֹ. אַף עַל פִּי שֶׁמְּסָרוֹ לוֹ שֶׁלֹּא בְּעֵדִים בַּעַל הַכְּלִי נֶאֱמָן וּמוֹצִיאִין אוֹתוֹ מִיַּד הָאֻמָּן וְיִשָּׁבַע בַּעַל הַבַּיִת הֶסֵּת עַל טַעֲנָתוֹ. וְיֵשׁ גְּאוֹנִים שֶׁדָּנוּ אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הֵבִיא בַּעַל הַבַּיִת עֵדִים שֶׁזֶּה הַכְּלִי שֶׁלּוֹ הוֹאִיל וְרָאָה כֶּלְיוֹ בְּיַד הָאֻמָּן וַהֲרֵי הָאֻמָּן מוֹדֶה לוֹ שֶׁהָיָה שֶׁלּוֹ וּמְכָרוֹ לוֹ נֶאֱמָן. אֲבָל אִם אָמַר לֹא הָיוּ דְּבָרִים מֵעוֹלָם וְשֶׁלִּי הוּא הַכְּלִי נֶאֱמָן הָאֻמָּן וְנִשְׁבָּע הֶסֵּת. וְאִם הֵבִיא בַּעַל הַבַּיִת עֵדִים שֶׁהַכְּלִי הַזֶּה יָדוּעַ לוֹ אֵין הָאֻמָּן נֶאֱמָן. וְדִין זֶה פֶּלֶא הוּא בְּעֵינַי:
[א] כאביי ודלא כרבה דאמר מתוך שיכול לומר להד״מ כי אמר לקוחין הן בידי נאמן דהא איתותב ועיין בסימן י״ז:
(א-ג) האומן אין לו חזקה עד כמו שביארנו. ב״ב פ׳ חזקת הבתים (דף מ״ה מ״ו) והביאור בזה הפרק:
לפיכך אם טען האומן כו׳ עד כמו שביארנו. ההלכה פרק חזקת הבתים והביאור פ״י דהלכות שכירות:
ואם אין הכלי כו׳ עד בכל המטלטלין כדרך שביארנו. פרק חזקת הבתים (דף מ״ה מ״ו) והביאור שם פ״ח:
האומן אין לו חזקה בכלים שתחת ידו וכו׳ – פ׳ חזקת (דף מ״ה מ״ו) משנה אומן אין לו חזקה ובגמרא יש שקלא וטריא הרבה ומסקנא דגמרא שאע״פ שלא מסר לו בעדים כל זמן דאיכא ראיה אינו נאמן לומר לקוח הוא בידי ודעת רבינו כדעת כל הגאונים ז״ל ורבו הרב אבן מיגש ז״ל דכל היכא דאיכא מגו הרי אומן נאמן ולא נתמעט האומן מדין מגו אלא הרי כל הכלים אצל האומן ככלים העשויין להשאיל ולהשכיר אצל שאר בני אדם וזה נראה מוסכם מכל הגאונים ז״ל חוץ מהרב אלפסי ז״ל שכתב בהלכות דאע״ג דליכא ראיה לא אמרינן מגו באומן ואינו נאמן לומר לקוח הוא בידי וזה מ״ש רבינו ויש גאונים שדנו שאע״פ שלא הביא וכו׳ – ואע״פ שלא נכתב זה שהזכיר רבינו בהלכות מכיון שבהלכות סבורין שאין דין מגו באומן הוא הדין למה שהזכיר רבינו ויש מן האחרונים שסבורין כדברי ההלכות ואמרו טעם למה אין מגו באומן לפי שתקנה התקינו לאומנין כדי שיהיו בעלי בתים מצויין אצלן ובפירוש הסוגיא לפי דעות אלו יאריכו הדברים ודברי רבינו הגאונים ז״ל עיקר. ושאר כל הדינין שכתב רבינו בדין האומנין כולן מתבארין שם בסוגיא ואין צורך להאריך בביאורן וכבר כתב רבינו בדין הקציצה פי״א מהל׳ שכירות ושם כתבתי בזה:
ויש גאונים שדנו וכו׳ – זה דעת הרי״ף ז״ל ומה שהקשו עליו מסוגית הגמ׳ עיין בהר״ז הלוי ז״ל ובמה שהשיב הרמב״ן ז״ל בספר המלחמות כי האריכו שם הרבה:
האומן אין לו חזקה בכלים, אחד כלים העשויים להשאיל ולהשכיר ואחד שאר כלים, כיצד ראה כליו ביד האומן והביא עדים שהן יודעין שהכלי זה שלו והוא טוען ואומר לתקן נתתיו לך והאומן אומר לא בא לידי אלא במכירה או מתנה, או שטען אתה נתתו לי אתה מכרתו לי אחר שבא לידי לתקנו, אף על פי שמסרו שלא בעדים בעל הכלי נאמן ומוציאין אותו מיד האומן, וישבע בעל הבית הסת על טענתו, ויש גאונים שדנו אף על פי שלא הביא בעל הבית עדים שזה הכלי שלו הואיל וראה כליו ביד האומן, והרי האומן מודה לו שהיה שלו ומכרו לו נאמן, אבל אם אמר לא היו דברים מעולם ושלי הוא הכלי נאמן האומן ונשבע היסת, ואם הביא בעל הבית עדים שהכלי הזה ידוע לו אין האומן נאמן, ודין זה הוא פלא בעיני.
אע״פ שמסרו לו שלא בעדים וכו׳ ויש גאונים שדנו וכו׳, כתב המ״מ וז״ל ודעת רבינו כדעת כל הגאונים, ורבו הרב אבן מיגש דכל היכא דאיכא מיגו הרי אומן נאמן ולא נתמעט האומן מדין מיגו, אלא הרי כל הכלים אצל האומן ככלים העשויים להשאיל ולהשכיר אצל שאר בני אדם, וזה נראה מוסכם מכל הגאונים חוץ מהרב אלפסי ז״ל שכתב בהלכות דאע״ג דליכא ראיה לא אמרינן מיגו באומן, ואינו נאמן לומר לקוח הוא בידי, וזה מש״כ רבינו ויש גאונים שדנו שאע״פ שלא הביא וכו׳, ואע״פ שלא נכתב זה שהזכיר רבינו בהלכות, מכיון שבהלכות סבורין שאין דין מיגו באומן, הוא הדין שהזכיר רבינו, ודברי המ״מ תמוהים דלמה הוצרך הרמב״ם לכתוב דין אחר שלא הזכירו הרי״ף ולכתוב על זה, ודין זה פלא הוא בעיני, ואם רצונו לחלוק על הרי״ף במה שכתב דהפי׳ לא ראה הכלי ביד האומן ואף שמסר לו שלא בעדים, אף שיכול לומר להד״מ או בשמסרו בעדים לומר החזרתי, מ״מ אם טוען לקוח אינו נאמן במיגו היה לו לכתוב זה שכתב הרי״ף ולחלוק עליו, לכן נראה דאף דבעיקר חידושו של הרי״ף דדינא דאומן לא אמרינן ביה מיגו, הרמב״ם אינו סובר כן, מ״מ לא הזכירו, ויש הרבה מקומות שהרמב״ם חולק על הרי״ף ואינו מביא שיטתו, ודין זה שהזכיר בשם יש גאונים שדנו הוא גאונים אחרים, וכמו שנבאר ששיטות הרי״ף ושיטת הגאונים חלוקים הם.
ולבאר שיטת הרי״ף ושיטת היש גאונים עלינו לבאר מקודם עיקר דברי הרי״ף שהביא מקודם סברא דרבואתא דמחלקים להלכה באומן בין ראה ובין לא ראה, וכתב הרי״ף על זה וז״ל ואנן קשיא לן האי סברא דהא רבה דאית ליה מיגו איתותב ושמעת מינה דהאי דינא דאומן לא אמרינן ביה מיגו, הילכך בין ראה בין לא ראה, אמ״ג דיכול לומר לא היו דברים מעולם היכא דליכא סהדי אי נמי החזרתים לך בדאיכא סהדי כי אמר זבינתיהו ניהלי לא מהימן, והאי דאמרינן ראה תניא לאו למימרא דאי לא ראה (והדר) ואמר זבנתה נהלי מהימן אלא דאי אמר לא מפקינא להו לא אמרינן ליה אפקינהו, דלחזינהו ולהכי תנא ראה עכ״ל, והנה התוס׳ בד״ה אבל מסר לו שלא בעדים מתוך שיכול לומר וכו׳, כתבו אין לפרש מתוך שיכול לומר אין בידי כלל דהא בראה מיירי כדמוכח אתקפתא דאביי, אלא ה״פ מתוך שיכול לומר לא היו דברים מעולם שבא לידי בתורת אומנות אלא בתורת מכר, א״נ אתה מכרתו לאחר ואחר מכרו לי כדפי׳ הקונטרס עכ״ל, וכפי׳ התוס׳ בפי׳ א׳ כתבו הר״י מיגש והרמב״ן, ולפי׳ א׳ בתוס׳ מבוארים דברי הרי״ף דמה דלא קיי״ל כרבה דאמר דוקא מסר לו בעדים הוא משום דרבה אית ליה מיגו דאי בעי אמר שלא בא לידו בתורת אומנות אלא בתורת מכר ואז הי׳ נאמן לכו״ע ולדידן קיי״ל דאינו נאמן במיגו, וכיון דמודה שבא לידו בתורת אומנות אלא שטוען שאחר כן מכרו לו אינו נאמן, אבל אם הי׳ טוען שלא בא לידו בתורת אומנות אלא שמכרו לו נאמן גם לדידן, וכן הוא לפי׳ רשב״ם שפירש שיכול לומר לא בא לידי מידך אלא אחר מסרו לי דבזה הי׳ נאמן האומן לטעון שמכרו לו האחר שמסרו לו, והחילוק משיטת רשב״ם לשיטת התוס׳, דהרשב״ם סובר דגם אם הי׳ טוען האומן שמתחלה בתורת מכר בא לידו מהתובע לא הי׳ נאמן משום דאומן לגבי כל הכלים הראויים לתקן הוי כמו דברים העשויים להשאיל ולהשכיר שאינו נאמן המוחזק, לכן כתב שאחר מסרו לו לתקן ואין אתה רגיל ליתן לי לתקן, ולפי׳ רשב״ם ג״כ מבוארים דברי הרי״ף כיון דעכ״פ עכשיו מודה האומן שהתובע נתן לו לתקן, רק שטוען שאחר כך מכרו לו, יש להאומן מיגו ולכן סובר רבה דנאמן האומן, ואנן לא קיי״ל כרבה ואומן אינו נאמן במיגו.
אכן כל זה לפי׳ התוס׳ והרשב״ם, אבל הרמב״ם הרי כתב להדיא כאן בהלכה כיצד ראה כליו ביד האומן, והביא עדים שהן יודעין שהכלי זה שלו והוא טוען ואומר לתקן נתתיו לך, והאומן אומר לא באו לידי אלא במכירה או מתנה, או שטען אתה נתתו לי או מכרתו לי אחר שבא לידי לתקנו ומפורש שבתחלת דבריו כונתו שמתחלה בא לידו במכירה ולא בתורת אומנות כלל ומ״מ אין האומן נאמן לטעון לקוח הוא, והוא כמו שכתב הרשב״ם דסתם אומן הוי כמו דברים העשויין להשאיל, רק שהרשב״ם חידש דאם טוען שאחר מכרו לו נאמן, ומדברי הרמב״ם דאפי׳ בכה״ג אין האומן נאמן, דהא כתב סתם לא בא לידי אלא במכירה או במתנה, משום דאומן אין לו כלל חזקה במה שתחת ידו לטעון לקוח, וא״כ לדעת הרמב״ם צריך לומר דטעמא דרבה דאמר דמסרו שלא בעדים האומן נאמן, מיגו דאי בעי אמר להד״מ שלא מסרו לתקן זהו משום דרבה סובר דסתם אומן שלא מסרו לתקן אין דינו כדברים העשויים להשאיל ולהשכיר ונאמן לטעון לקוח הוא, וא״כ לדברי הרמב״ם אין המחלוקת בין רבה לדידן אם אומן נאמן במיגו, דהא לדידן ליכא מיגו כלל במסרו שלא בעדים, דגם אם אינו מודה שמסרו לשם אומנות אינו נאמן לטעון מכרתו לי, אלא בעל הכלי נאמן לטעון לתקן נתתיו לך, וא״כ מנ״ל להרי״ף ללמוד מזה דגם בלא ראה ואין עדים רואים שכלי זה הי׳ של התובע, מ״מ אין האומן נאמן לטעון לקוח הוא בידי אף שיש להאומן מיגו לומר, אין כלי זה שאתה תובע בידי כלל, ומוכרחים אנו להוכיח מזה דהרי״ף אינו סובר בזה כהרמב״ם, אלא כהתוס׳ והר״י מיג״ש דדוקא במודה שבא לידו בתורת אומנות חידש רבה דנאמן אומן לומר לקחתי אח״כ מתוך שיכול לומר שמתחלה בא לידו בתורת מכר, ובזה הוא שחולקים על רבה דאינו נאמן במיגו, אבל בטוען שלא בא לידו בתורת אומנות בזה ודאי נאמן לומר לקוח דאין לי דין אומן כלל.
ונראה דאפי׳ לשיטת הרמב״ם יש לבאר דברי הרי״ף דהנה בהל׳ ב׳ כתב לא ראה הכלי ביד האומן, אלא טען ואמר כלי פלוני נתתיו לו לתקן, והאומן אומר חזרתו ומכרתו או נתתו לי האומן נשבע היסת ונפטר מתוך שיכול לומר להד״מ, ואפי׳ מסרו לתקן בעדים האומן נאמן מתוך שיכול לומר החזרתי וכו׳ ואין מחייבין אותו להוציא הכלי, ואם הוציאו הואיל ונראה הרי בעל הכלי מביא עדים שהוא שלו ונוטלו וכו׳, והובאה הל׳ זו בחו״מ סי׳ קל״ד ס״ב וכתב ע״ז הסמ״ע בס״ק ח׳ ואם הוציאו הואיל ונראה, היינו דוקא כשהוציאו קודם שבאו לדין דלית ליה מיגו דאי בעי לא הוציאו כמש״כ בסי׳ שלפני זה וכו׳, והביא דבריו הנתיבות בחדושיו, ולדעתי נראה דמד׳ הרמב״ם לא משמע כן דהא כתב אלא טען ואמר כלי פלוני נתתיו לו לתקן, ומוכח דהוא בב״ד, וכן כתב ואין מחייבין אותו להוציא הכלי, ועל זה כתב ואם הוציאו הואיל ונראה, ומוכח דגם כשהוציאו בב״ד הוי ראה ואין האומן נאמן, ויסוד דברי הרמב״ם ע״כ צ״ל דמפרש כן דברי הגמ׳ בהא דרמאי דפומבדיתא דעל זה אמר רבא ראה תניא, והיינו דאינו נאמן לטעון לקוח אם הראה אפי׳ בב״ד, ונוכל לומר דכן הוא גם שיטת הרי״ף דאם לא ראו ב״ד, וגם הוא אינו מודה שבא לידו בתורת אומנות, וטוען דמעיקרא בתורת מכר בא לידו גם לשיטת הרי״ף אין לו דין אומן ונאמן לטעון לקוח ודוקא אם עכשיו בב״ד מודה שבא לידו בתורת אומנות או שהראה וטוען שאח״כ מכרו לו אינו נאמן, ומדוייק הגירסא הכתובה ברי״ף לאו למימרא דאי לא ראה, והדר זבנתה נהלי מהימן היינו דאי לא ראה ואמר דמעיקרא בתורת אומנות בא לידו, ואח״כ מכרו לו אף דיש לו מיגו דאי בעי אמר דמעיקרא בתורת מכר בא לידו מ״מ אינו נאמן ומבואר לפי״ז דגם הרמב״ם סובר דבכה״ג היכי שהראה בב״ד אף שיש לו מיגו שלא הי׳ מראה אין אומן נאמן במיגו, ואינו סובר דמהני מיגו אלא היכי שאין עדים שהכלי הוא של בעל הכלי רק שהאומן מודה שהכלי שלו, והחילוק בזה הוא בין ראיית מיגו ובין ראיית הפה שאסר.
ובזה בארתי בפי״א מהל׳ שכירות הל׳ ו׳ הא דנסכא דר׳ אבא בב״ב דף ל״ד דהיכי דאיכא ע״א שחטף, שהקשו שם התוס׳ דליהמניה בטענת דידי חטפי בשבועה במיגו דהוי אמר לא חטפי כמו בהחזרתי במיגו דנאנסו, וכתבתי עפ״מ שכתב המ״מ בפ״א מה׳ מלוה על מה שכתב שם הרמב״ם דלוה שטען על מה שתחת ידו שאינו שלו יגבה המלוה שאינו נאמן, והביא בשם הרמב״ן דאף שיש לו מיגו אינו נאמן משום דחזקה שכל מה שביד אדם שלו, וקשה דאמאי נאמן בנסכא בדליכא עדים שחטף לומר אין חטפי ודידי חטפי, וצ״ל דהפה שאסר הוא הפה שהתיר עדיף ממיגו, ולכן היכי דאיכא ע״א שחטף לא הוי הפה שאסר, דאין אנו צריכין להודאתו דכל זמן שלא נשבע כנגד העד הוא כשנים, וליכא אלא מיגו ומיגו לא מהני במקום חזקה שכל מה שביד אדם הוא שלו.
ובארתי טעמא דמ״ד דמודה בשטר שכתבו א״צ לקיימו, וכתבו בתוס׳ בכתובות דף כ׳ בטעמא דהך מ״ד ואינו נאמן לומר פרוע במיגו דמזוייף, דשמא ירא הלוה לומר מזוייף שמא יכחישוהו וליכא מיגו, ועוד הביאו מפירש״י משום דד״ת עדים החתומים על השטר כמו שנחקרה עדותו בב״ד ורבנן הוא דאצרכו קיום, וכי אצרכו היכי דטעין מזוייף, אבל היכי דטעין פרוע לא אצרכו קיום, וקשה לטעם רש״י דמה מהני זה עכ״פ איכא מיגו, דאי בעי הוי טעין מזוייף והיו מצריכין קיום, ואמרתי בזה דשני התירוצים צריכים זה לזה, דתי׳ א׳ דירא הלוה לומר מזוייף שמא יכחישוהו לא מהני אלא על מיגו דהוי הוכחה וראיה, אבל לסברת הפה שאסר לא מהני זה דעכ״פ כיון שהוא האוסר הוא המתיר, וכל עיקר שהשטר הוא אמת לא ידענו אלא מפיו והוא אומר פרעתי, לכן פירש״י דמעיקר הדין א״צ קיום אלא היכי דטעין מזוייף, אבל היכי דטעין פרוע ליכא חסרון קיום ולא הוי הפה שאסר.
ומבואר שיטת הרמב״ם דחולק על הגאונים וסובר דהיכי דאין עדים שהכלי היתה של התובע, ורק המוחזק הוא המודה שהיתה של התובע ולקחה ממנו דבזה הוי הפה שאסר, ולכן אף דמיגו לא מהני באומן, אבל הפה שאסר מהני, ואף דהיכא שמסר לו בעדים ולא ראה דנאמן האומן משום שיכול לומר החזרתי, הא החזרתי הוי טענה והוי רק מיגו, ומ״מ סובר הרמב״ם דנאמן האומן, אך באמת מיושב דעכ״פ כיון שיכול לומר החזרתי הא לא ידענו שזו הכלי היתה של התובע, ומה שחסר לו כלי לתקן על זה יכול לטעון החזרתי וזו אחרת, ולכן מה שמודה על זו הכלי שהיתה של בעל הכלי זהו הפה שאסר ויכול לטעון לקוח.
אכן בשיטת הרי״ף יש לומר באופן אחר דגבי נסכא דר׳ אבא כיון דעכשיו ראינו הנסכא ברשות החוטף ולא נתחזק שהי׳ מקודם ברשות חבירו אלא על פיו שאמר שחטף, בזה שפיר אמרינן דהוי הפה שאסר הוא הפה שהתיר, ונאמן במה דאמר דידי חטפי, אבל גבי אומן כיון דמודה שהוא אומן וסתם אומן מוחזק שיש בידו כלים של אחרים שנותנים לו לתקן ולכן אינו מוחזק כלל במה שיש ברשותו, ואין לו חזקת בירור לומר שמה שתחת ידו הוא שלו, לכן אם בא אחד וטוען שהכלי שביד האומן הוא שלו ונתנה לו לתקן, והאומן מודה שהכלי היתה של התובע אף שאין להתובע כלל עדים, וגם עתה אין עדים שראו אותה ביד האומן, מ״מ כיון שהאומן מודה שיש תחת ידו כלי שהיתה של התובע, וטוען שמכר לו לא אמרינן בזה הפה שאסר כיון שאצל אומן לא נתחזק שמה שתחת ידו הוא שלו, ואולי נאמר דמה שסובר הרי״ף דלא מהני מיגו אף שלא ראה הוא דוקא במודה שמסרו לשם אומנות דלא נתחזק הכלי הוא שלו כיון שהוא דרך למסור כלים לאומן לתקן, ואף דיודה להרמב״ם דהיכא דאין לו מיגו לא מהני חזקתו אף דאין אנו יודעין ולא הודה שמסרו לשם אומנות, אבל מה דסובר דאפי׳ לא ראה ולא מהני מיגו הוא דוקא היכי שהודה שמסרו לשם אומנות דאז לא הוחזק הדבר בחזקת שהוא שלו.
ועכשיו יבואר מה שכתב הרי״ף דהאי דינא דאומן לא אמרינן ביה מיגו משום דסובר דדינא דראה הוא אפי׳ הראה בעצמו בב״ד וכשיטת הרמב״ם, וא״כ תמיד אפי׳ ראה יש לו מיגו דלא הי׳ מראה וכן מוכח מהא דרמאי דפומבדיתא, ומייתי ע״ז מהא דראה תניא דאם הי׳ מראה לא הי׳ נאמן לטעון לקוח אף שיש לו מיגו, וע״כ משום דאומן לא הוי הפה שאסר משום דאצל אומן אינו עומד הדבר בחזקתו וכנ״ל, ואף דפשטה דהא דרמאי דפומבדיתא הוא בכופר לגמרי, אבל ברייתא דראה תניא הוא בטענת לקוח ולפנינו נבאר הא דרמאי דפומבדיתא.
והנה במה שכתב הרי״ף והא דאמרינן ראה תניא אינו דבלא ראה מהימן לטעון לקוח, אלא דבלא ראה לא אמרינן אפקינהו דליחזינהו הקשה הר״י מיגש דהא בברייתא דתניא ראה אינו באומר להד״ם אלא באומר לקוח, ומוכח דלדין טוען לקוח דוקא בראה אינו נאמן האומן, והרמב״ן כתב דתניא ראה הוא שלא יוכל לטעון להד״ם, אבל קשה דהא בברייתא תניא להדיא אתה מכרתו, אכן לפי״מ שכתבתי שהרי״ף אינו סובר כשיטת היש גאונים שהביא הרמב״ם ואם אין עדים שהכלי הוא של הבעלים התובעים מהאומן גם הרי״ף אינו סובר דמוציא התובע מהאומן, דבזה גם הרי״ף סובר דמהני הפה שאסר, ומה שכתב הרי״ף דבין ראה בין לא ראה מוציא התובע מהאומן זהו כשקודם שבאו לב״ד לא ראה התובע כליו ביד האומן ולא הביא עדים על זה, אבל עכשיו שבאו לב״ד שטוען האומן אתה מכרתו לי, הכלי הוא לפני ב״ד והאומן טוען אתה מכרתו לי, וזהו כמו שכתבנו בדעת הרמב״ם דאם הוציאו הואיל ונראה לפני ב״ד כבר אין לאומן חזקה אף שיש לאומן מיגו שלא הי׳ מראה וזהו דתניא ראה עבדו ביד אומן וכו׳, ואמר ע״ז רבא על רמאי דפומבדיתא דאמרי איברא לא אפיקנא ליה דשפיר קאמרי דראה תניא, והיינו דאם כשבא לב״ד לא ראה כליו אצל האומן רק שתובע כליו מהאומן והאומן אמר אתה מכרתו, בזה אף דהרי״ף סובר דגבי אומן לא אמרינן מיגו, אפי׳ היכי דיכול האומן לטעון תחלה להד״ם כשאין עדים או החזרתי כשיש עדים, אבל זהו היכי דעכשיו אצל ב״ד יש עדים שהכלים של התובע, אף שיש להאומן מיגו שלא הי׳ מראה, אבל היכי שגם עכשיו אין עדים, רק שהאומן אומר אתה מכרתו בזה דוקא היכי דראה לפחות עכשיו אצל ב״ד, והיינו שראה בעדים שאומרים שזהו עבדו וטליתו של התובע, ואפי׳ אם ב״ד הם שפסקו שצריך להראות מה שיש לו דומה לזה שטוען התובע, מ״מ אם הראה ע״פ ב״ד אין לו דין הפה שאסר ומוציאין מן האומן כיון דעכשיו עכ״פ אנו רואין שהכלים שנמצא אצלו היו של התובע, ולכן דוקא אם טוען אתה מכרתו בלא ראה אז נאמן דהוי הפה שאסר ממש.
ולפי מש״כ נוכל לבאר דשיטת הרי״ף ושיטת היש גאונים הם בהיפוך זו מזו, דשיטת הרי״ף הוא דוקא בלא ראה בעת הד״ת לפני הב״ד, אבל אם היו רואין עדים היו יודעים שהכלי שהוא אצל האומן הי׳ של הבעלים התובע, אבל אם הכלי שטוען התובע, הוא לפנינו והעדים אין מכירין שהי׳ של התובע, וכמו שכתבו היש גאונים, בזה אינו סובר הרי״ף דמוציאין מיד האומן, כיון דבזה הוי הפה שאסר ממש דרק האומן הוא שחידש בהודאתו דזו הכלי היתה של התובע, ושיטת היש גאונים הוא להיפוך דהיכי דיכול לומר להד״מ או החזרתי, ואין אנו רואין שום חפץ בידו לא שייך לומר דאין לו חזקה במה שתחת ידו, דהא אין אנו רואין החפץ כלל, אבל היכי שאנו רואין הכלי בידי האומן כיון דאומן אין לו חזקה לא חשיב כלל בחזקתו מה שהכלי תחת ידו, והיכי דאינו בחזקתו לא אמרינן הפה שאסר ולכן מיושב גם לדעת הגאונים מה דתניא בברייתא ראה משום דבלא ראה כלל שפיר אמרינן הפה שאסר גם לדעת הגאונים.
והנה הר״י מיגש הקשה על הרי״ף מהא דמתיב רבא לסיועי לרבה מהנותן טליתו לאומן, אומן אומר שתים קצצת לי דכל זמן שהטלית ביד אומן נאמן האומן משום דיכול לטעון לקוח, נאמן על דמי הקציצה ובעי לאוקמי דליכא עדים, ואע״ג דראה ודחי דליכא עדים ולא ראה, והקשה הר״י מיגש דעכ״פ מוכח דהיכא דלא ראה יכול לטעון לקוח, ודלא כהרי״ף שכתב דגם בלא ראה לדידן אינו יכול לטעון לקוח, וכתב הרמב״ן לדעת הרי״ף דהתם לא משום טענת לקוח נאמן על הקציצה, אלא משום דיכול לטעון להד״מ ובש״מ מד׳ הרשב״א כתב דכונת הר״י מיגש דע״כ פי׳ הברייתא הוא משום דיכול לטעון לקוח דאל״כ מה פריך רבא אלא שלא ביאר דלמה באמת צריך למיגו דלקוח, ולא סגי במיגו דלהד״מ או באיכא עדים במיגו דהחזרתי, ועוד צריך ביאור שהרמב״ם כאן כתב ג״כ טעמא דמיגו דלקוח, ולמה צריך למיגו דלקוח ולא סגי במיגו דלהד״מ או החזרתי.
ונראה לפימש״כ בפ״ב מהל׳ שכירות שהבאתי שם הא דרבה בר שרשים בב״ב דף ל״ג מדברי הרמב״ם בפי״ד מהל׳ טוען, וכתבתי שם דלענין לטעון חוב על חבירו ולעשות חפץ שבידו למשכון לא מהני זה אלא אם יכול לטעון על החפץ לקוח הוא שאז מתוך חזקתו בהחפץ יכול לטעון עליו חוב ושהחפץ הוא משכון אבל במה שיכול להעלים את החפץ ולטעון איננו בידו אין לו בזה כח לחדש חוב ולעשות החפץ למשכון, ולכן הכא בהא דהכא שהאומן והבעה״ב חולקין בקציצה כמה קצץ שכרו מהני מיגו דוקא אם יכול לטעון לקוח, ולכן שפיר הקשה הר״י מיגש על הרי״ף דתניא ראה דמוכח דבלא ראה האומן נאמן מטעם טענת לקוח, אכן לפימש״כ בדעת הרי״ף דאף דסובר דגם בלא ראה אינו יכול לטעון לקוח, מ״מ זהו דוקא כשעכ״פ יש עדים שהכלים היו מקודם של המערער ולא כהיש גאונים, א״כ לשיטתו שפיר מפרש דלא אמרינן ליה אפקינהו דליחזינהו, וכיון שאינו מחוייב להראות לכן יכול לטעון לקוח.
והנה מדברי הר״י מיגש משמע דהא דרמאי דפומבדיתא הוא שטוענים להד״מ ולזה הקשה דהא הברייתא דראה תניא תני להדיא בטוען אתה מכרתו, ולפי״ז צריך באור מה שהרמב״ם כתב הא דאינו צריך להראות בטוען לקוח, ולא כתב בטוען להד״מ, וראיתי שהגר״א בסי׳ ע״ב ס״ק ק״ז כתב בפשיטות דאם טוען להד״מ מחוייב להראות, וכתב דמה דאמרינן דאינו מחוייב להראות, הוא אצל עדים אבל אצל בית דין מחוייב להראות אלא דלא יתבטל בשביל זה טענת לקוח ויהי׳ נאמן כיון שפסקו לו ב״ד להראות, אבל מדברי הרמב״ם לא משמע כן וכמו שכתבנו, ונראה דבאמת יש סברא לומר דבטוען להד״מ מחוייב להראות כיון דאם יכירו הוא ודאי גזלן למה לא יראה ודוקא בטוען לקוח, דלפי דבריו אפי׳ אם יכירו עכ״פ הוא טוען לקוח, ורק שאנו לא נאמין לו משום דאומן אין לו חזקה, בזה יש לומר דמתי אין לו חזקה דוקא כשאנו רואין חפץ ביד האומן, דתיכף כבר עומד בחזקת הבעלים, כיון דאומן אין לו חזקה, אבל כל זמן שאין אנו רואין אינו מחויב להראות, ולכן מפרש הרמב״ם דגם בהא דרמאי דפומבדיתא אינו בטוענים להד״מ ממש אלא שאין רוצה להראות דגם בב״ד לא יראה משום דבב״ד יטעון לקוח, וזהו דאמר איברא לא מפיקנא, וזהו דאמר ראה תניא, והיינו דכל זמן שלא ראה יכול לטעון לקוח ואינו מחוייב להראות, ובהא דרמאי דפומבדיתא מהא דאמר כבר שמוה קמאי דקמך, מוכח דעיקר הד״ת הוא על הקציצה, ובזה באמת יש לו מיגו שיכול לטעון לקוח וכמו שכתבנו.
(הקדמה)
פתיחה לפרק תשיעי
פרק זה הוא השני בדיני חזקת מיטלטלין. בפרק הקודם הדיון הוא על חפצים אשר בניגוד לסתם מיטלטלין הם חריגים ואינם בחזקת זה שהם תחת ידו אלא בחזקת בעליהם הראשונים. בפרק זה מדובר על אישים שהם חריגים ואין להם חזקה על המיטלטלין שתחת ידיהם. מתחיל בדין האומן, הואיל והכל נותנים לו את כליהם לתקן, הכלים שנמצאים אצלו הם של הרבה אנשים שהביאום לתיקון; לפיכך אין לו חזקה. ואם תבעו בעל הבית, יישבע התובע היסת והכלי חוזר אליו. אבל אומן שירד מאומנותו ובן האומן דינם ככל אדם. (א-ג)
החשוד בגזל, כגון שנכנס לביתו של חבירו בפני בעל הבית, והעדים מעידים שראוהו יוצא וכלים טמונים תחת כנפיו – בנסיבות מסוימות אין לו חזקה, ואם בעל הבית תובע אותו והוא טוען ״לקוחין הם בידי״ – אינו נאמן, ונשבע בעל הבית היסת על טענתו. ואפילו מת – מוציאין את הכלי מיד היורש. אבל מי שלקח קרדום והצהיר, ״הריני הולך לגזור דקלו של פלוני שמכרו לי״, וכרתו – הרי זה בחזקתו, הואיל ונכרת הרי דינו כשאר מיטלטלין ולא דין קרקע, שאין אדם מעיז פניו וכורת אילן שאינו שלו לעיני הבריות. וכן היורד לשדה חבירו ואכל פירותיה וטען: ״ברשות הבעלים ירדתי לאכול פירות״, הרי הוא נאמן ונשבע היסת על כך; חזקה שאין אדם מעיז פניו ואוכל פירות שאינם שלו בפני הכל. (ד-ו)
שנים שהיו אוחזים בכלי אחד בשווה או שהיה ברשות של שניהם כאחד, ואין לאחד מהם שליטה מושלמת בלעדית על החפץ או אפילו על חלק ממנו, וכל אחד טוען שהכל שלו – כל אחד משניהם נשבע שבועת המשנה בנקיטת חפץ שאין לו בזה הדבר פחות מחציו ויחלוקו. ואם זה טוען ״כולה שלי״ וזה טוען ״חציה שלי״ – הטוען לכולו ישבע שאין לו בה פחות משלשה רבעים, והאומר ״חציה שלי״ ישבע שאין לו בה פחות מרביע, וזה נוטל שלשה חלקים וזה נוטל רביע. ומכאן כלל לגבי כל הנשבעים ונוטלים, שאינו נשבע על מה שטוען אלא על מה שנוטל. בסוף מפורשים כל החילוקים במקרים אלה, אימתי נעשה מוחזק על חלקו, עד שאם תקפו חבירו ותפש חלקו מוציאים מידו, ואימתי לא. (ז-יג)
(א-ב) האומן אין לו חזקה בכלים שתחת ידו וכו׳ – עד שאציע את המקורות יש להסביר את המשמעות הייחודית בהלכה זו. בפרק הקודם ביאר רבינו כי בסתם: ״כל המטלטלין בחזקת זה שהן תחת ידו, אע״פ שהביא התובע עדים שהמטלטלין האלו ידועין לו״ (ח,א). אולם יש כלים שדינם כמו קרקע: ״דברים העשויין להשאיל ולהשכיר, אע״פ שהן תחת ידו שלזה...הרי הן בחזקת בעליהן״ (שם הלכה ג). כלים אלו דרך שימושם הוא להשכירם ולהשאילם היום לזה ומחר לאחר, וכל הזמן מעבירים אותם משואל או שוכר זה לשואל או שוכר שני, ואין דרכם של סתם בני אדם לקנות לעצמם כלים כאלה אלא אם כן עיסוקם הוא בהשאלתם והשכרתם. לפיכך, הרי הם בחזקת בעליהם לעולם גם בעת שנמצאים תחת ידי אחרים, כי כך הוא דרכם להיות תמיד תחת ידי שואל או שוכר. כמו שיש כלים חריגים שאינם בחזקת מי שהם תחת ידו, כך יש בני אדם מיוחדים שהכלים שתחת ידם אינם בחזקתם – אלו הם האומנים שעבודתם היא תיקון כלים. הואיל ובעל הבית מביא את כליו לאומן לתקנם, תמיד נמצאים אצל האומן כלים שאינם שלו. דבר זה אמור בין בכלים שעשויים להשאיל ולהשכיר ובין בכלים שאינם עשויים להשאיל ולהשכיר, כי אלה כמו אלה טעונים תיקון מידי פעם, אשר על כן מביאים אותם בעליהם לאומן. לפיכך, ״האומן אין לו חזקה בכלים שתחת ידו״.
אולם אף שאין לו לאומן חזקה בכלים שתחת ידו, אם בא אחד וטען, ״כלים אלה הם שלי״, אינו נאמן אלא אם כן ״הביא עדים שהן יודעין שהכלי זה שלו״, שהרי יתכן שכלי זה הוא של בעל הבית אחר שמסרו לאומן לתקן או של האומן עצמו. אבל יש גאונים שהורו ״שאע״פ שלא הביא בעל הבית עדים שזה הכלי שלו, הואיל וראה כליו, והרי האומן מודה לו שהיה שלו ומכרו לו – אין האומן נאמן. אבל אם אמר לא היו דברים מעולם...האומן נאמן״. רבינו תמה על הוראה זו, שהרי יש כאן מיגו ומתוך שנאמן לומר ״לא היו דברים מעולם, ושלי הוא כלי זה״ נאמן לומר שלקוח הוא בידו.
עתה נציע את המקורות.
משנה בבא בתרא ג,ה: האומנין והאריסין והאפטרופין – אין להם חזקה. פיהמ״ש שם: אומנין – בעלי מלאכה. ודע כי אמרו אומנין אין להם חזקה, אין הכוונה בכך בקרקעות בלבד, אלא גם במטלטלין. ויש בזה חלוקי דינים, כמו שאסדיר, והם: האומן שהיה בידו כלי מסויים, ובא אחד ואמר לו, ״זה שאתה עושה בו״, או ״מתקנו״ – ״הוא כליי, ואני מסרתיו לך לתקנו לי״, והביא עדים שהעידו לו, שזה ידוע שהוא שלו: אם אמר לו האומן, ״נכון היה שלך, אלא שאני קניתיו ממך״ – אינו נאמן, בין שנמסר לו בעדים או שלא בעדים. ואם טען אדם על האומן ואמר לו ״דבר פלוני שאצלך – הוא שלי, ואני מסרתיו לך שתעשה לי בו כך וכך״, ואמר לו אומן, ״לא כי, אלא אני קניתיו ממך״ – הרי האומן נאמן, בין שנמסר לו בעדים או שלא בעדים, כיון שאינו מצוי. לפי שאפילו נמסר לו בעדים, היה יכול לומר ״החזרתיו לך״, כי מן הכללים אצלינו: המפקיד אצל חבירו בעדים – אינו צריך להחזיר לו בעדים; ואם נמסר לו שלא בעדים הרי יכול הוא לומר ״לא היו דברים מעולם״, ומן הכללים אצלינו מגו, כמו שביארתי כמה פעמים. ובכגון זה לא אבד מגו של אומן. וכן אם ראה אדם כלי מכליו אצל האומן, ואמר לו ״אני מסרתיו לך לתקנו״, וכפר האומן ואמר לו, ״לא מסרת לי כלום״ – הרי האומן נאמן. אבל אם אמר לו ״לקוח הוא בידי״, כלומר שאמר לו ״אתה מכרתו לי״ – הרי זה אינו נאמן, שהרי הוא מצוי, והיו שם עדים שמעידין שהוא ידוע לו. ובזה אמרנו: האומנין אין להן חזקה. ולא נקבל מהם טענת מגו דיכיל למימר, ״לא היו דברים מעולם״, אלא נופל כאן דין מגו. ואם הביא בעל הבית עדים שזה כליו, הרי אלו מוציאין אותו מידי האומן, ואפילו הוא אומר, ״לא מסרת לי כלום״. אלה הם הדינים המתאימים לעיון הנכון בתלמוד בענין זה. וכיון שהדבר כן, הרי כשאירעה הכחשה בשכר בין האומן ובעל הבית, האומן טוען על שכר מסויים, ובעל הבית אומר, ״לא פסקתי עמו אלא בפחות״ – אם היה הכלי מצוי, שאין האומן נאמן, כמו שאמרנו, בעל הבית נאמן על השכר, אחר שישבע בנקיטת חפץ. ואם לא היה מצוי, הרי האומן נאמן, ואפילו מסר לו בעדים, כי מגו דיכיל למימר, ״החזרתיו לך״, נאמן לומר, ״לא החזרתי, וכך וכך פסקת לי״. וכל מקום שאנו אומרים נאמן, הכוונה בכך עם השבועה בתקנת חכמים כשבועת השכיר, לפי שהוא נשבע ונוטל, כלומר האומן1.
בסוגיה זו רבו השיטות בקדמונים, תחילה נציע את הסוגיה בתוספת פירוש ההולם לפענ״ד את שיטת רבינו (וכולל ליקוט מן הרשב״ם), ואחר כך נבאר דבר דבור על אופניו.
בבא בתרא מה,א – מו,ב:
אומן אין לו חזקה וכו׳. אמר רבה, לא שנו (שאין לו חזקה) אלא שמסר לו (בעל הבית) בעדים (ונתברר שמתחילה בתורת אומן בא לידו, כשטוען עכשיו שלקחו מידו אחר כך אינו נאמן, לא שנא ראה ולא שנא לא ראה), אבל מסר לו שלא בעדים (אע״ג שראוהו בידו, יש לו חזקה) מתוך שיכול לומר לו, ״לא היו דברים מעולם״ (אם לא ראה, או כשראה ויש עדי ראיה, מתוך שיכול לומר מעולם לא בא לידי בתורת אומנות), כי אמר ליה נמי ״לקוחה היא בידי״ (אם אמר אתה מסרת לי בתורת אומנות וחזרתי ולקחתי ממך) – מהימן (לפי שזה ששנינו אומן אין לו חזקה אינו על מי שהוא אומן לעולם, דאם כן לא שבקת חיי לכולהו אומני, אלא במי שנתברר שאותו כלי בא בתורת אומנות לידו). אמר ליה אביי, אי הכי (דלא שני לך בין ראה ללא ראה), אפילו בעדים (מסר לו) נמי (כשלא ראה אותו בידו בעדים), מתוך שיכול לומר לו ״החזרתיו לך״, כי אמר ליה ״לקוחה היא בידי״ – מהימן (דמשמע ליה המפקיד אצל חבירו בעדים אין צריך להחזיר לו בעדים)! אמר ליה רבה, מי סברת המפקיד אצל חבירו בעדים – אינו צריך להחזיר לו בעדים (ואין לו שום מיגו)? לא סלקא דעתך, אלא המפקיד אצל חבירו בעדים – צריך להחזיר לו בעדים. מיתיבי אביי: ראה עבדו ביד אומן וטליתו ביד כובס, אומר לו, ״מה טיבו אצלך?⁠״, ״אתה מכרתו לי״ (או) ״אתה נתתו לי במתנה״ – לא אמר כלום. ״בפני אמרת לו למוכרו (למי שירצה), וליתנו לו במתנה״ – דבריו קיימין. מאי שנא רישא ומאי שנא סיפא? אמר רבה, סיפא – ביוצא מתחת ידי אחר (הטוען כי האומן מכרו לו), וקאמר ליה אחר, ״בפני אמרת לו למוכרו, ליתנו במתנה״, מיגו דאי בעי אמר ליה ״מינך זבנתיה״, כי אמר ליה נמי בפני אמרת לו למוכרו – דבריו קיימין ומהימן. קתני מיהת רישא, ראה (דמשמע, משום שראוהו בידו בעדים שאינו יכול לכופרו, אין לו חזקה), היכי דמי? אי דאיכא עדים (שראוהו שמסר לו), למה לי ראה? ניתי עדים ונשקול (לדבריך דאמרת המפקיד אצל חבירו בעדים צריך להחזיר לו בעדים)! אלא לאו דליכא עדים (היאך מסרו לו), וכי ראה מיהא תפיס ליה (בעל הבית. וקשיא לרבה דאמר היכא דמסר לו שלא בעדים, אע״ג דראהו מהימן האומן)! לא, לעולם דאיכא עדים (היאך מסר לו), והוא דראה (דליכא מיגו, אבל אם לא ראה מיגו דיכול למימר החזרתי לך – נאמן האומן). והא את הוא דאמרת: המפקיד אצל חבירו בעדים – צריך לפורעו בעדים (וליכא מיגו)! אמר ליה, הדרי בי (וכן הלכתא – ר״ח). מתיב רבא לסיועי לרבה: הנותן טליתו לאומן, אומן אומר, ״שתים קצצת לי״, והלה אומר, ״לא קצצתי לך אלא אחת״. כל זמן שהטלית ביד אומן – על בעל הבית להביא ראיה; נתנה לו בזמנו – נשבע ונוטל, עבר זמנו – המוציא מחבירו עליו הראיה. היכי דמי? אי דאיכא עדים, ליחזי עדים מאי קאמרי! אלא לאו דליכא עדים, וקתני: אומן מהימן, מיגו דאי בעי אמר ליה ״לקוחה היא בידי״, מהימן נמי אאגריה (ותיובתא דאביי, דאמר דהיכא דליכא עדי מסירה כי ראה מהימן בעל הבית, ותפיס ליה, והא הכא אע״ג דראה בעל הבית ביד האומן לא תפיס, דהאומן מהימן)! לא, לעולם דליכא עדים, והוא דלא ראה (ומשום הכי האומן מהימן, אבל אי ראה, אע״ג דליכא עדי מסירה נמי לא מהימן האומן, וכדאביי). מתיב רב נחמן בר יצחק: אומן אין לו חזקה (ומתניתין בראה, דאי בלא ראה היכי קתני אומן אין לו חזקה, והא הודה רבה לאביי דאע״ג דמסר ליה בסהדי אינו צריך להחזיר לו בעדים, ומיגו דאי בעי אמר אין לך בידי כלום שהחזרתי לך והיה נאמן, אם אמר חזרתה ומכרתה לי נאמן). אומן הוא דאין לו חזקה, הא אחר יש לו חזקה. היכי דמי? אי דאיכא עדים (שמסר לו טליתו לפקדון), אחר אמאי יש לו חזקה (השתא בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר שאין עדים היאך באו לידו אמרינן בשאלה ושכירות באו לידו ולא מהימן, הכא דאיכא עדים שבפיקדון באו לידו יהא נאמן)? אלא לאו דליכא עדים (שמסר בידו, ומשום הכי אחר נאמן), וקתני: אומן אין לו חזקה (כיון שהוא אומן לתקן כלים אמרינן ודאי לתקנו נתנו לו), תיובתא דרבה! תיובתא...
אמר ליה אביי לרבא, תא אחוי לך רמאי דפומבדיתא (האומנין שמביאין להן בגדים לתקן) מאי עבדי; אמר ליה (בעל הבית), ״הב לי סרבלאי״ (טליתי שמסרתי לך לתקן), ״לא היו דברים מעולם״. ״הא אית לי סהדי דחזיוה גבך״ (בגד אחד ראו והוא שלי ומיהו העדים אין מכירין בו יפה אם זה הוא)! אמר ליה, ״ההוא אחרינא הוה״. ״אפקיניה ונחזינהו״ (הוצא אותו שיראו עדים שאתה אומר אחרינא הוא, ואמת דבריך והוציא עצמך מן החשד)! אמר ליה, ״איברא, לא מפיקנא ליה״ (באמת, לא אוציאנו. בשביל טענותיך של הבל אראה לך ממון אחרים? וזהו הרמאות, דלא לשם שמים מתכוין, אלא לגנוב את טלית חבירו מתכוין או לגבות ממנו יותר ממה שמגיע לו עבור התיקון). אמר רבא, שפיר קאמר ליה (האומן), ראה תניא (כך השיב רבא לאביי שאע״פ שרמאים הן הדין עמם דאפילו כשרים שבישראל יכולין לטעון כן). אמר רב אשי, ואי חכים (התובע) – משוי ליה ראה (משדלו בדברים עד שיראהו לו), דאמר ליה (דרך ערמה וחשאי), ״אמאי תפיסת ליה? לאו משום דאית לך גבאי? השתא אפקינהו ושימינהו: שקול את דידך ואשקול אנא דידי״. אמר ליה רב אחא בריה דרב אויא לרב אשי, מצי אמר ליה (האומן), ״לא צריכנא לשומא דידך, כבר שמוה קמאי דקמך״.
הר״י מיגאש מסכם את הסוגיא (בבא בתרא מה,א; רמ״ש שפירא דף לט עמ׳ ג-ד):
אשתכח השתא דלטעמא דרבה, דבלא ראה – לעולם מהימן, לא שנא איכא עדים דמסר ליה לא שנא ליכא, מגו דאי בעי אמר דלא היו דברים מעולם בדליכא עדים, אי נמי החזרתיו לך בדאיכא עדים. והיכא דראה – אי מסר ליה בעדים לכולי עלמא לא מהימן דהא ליכא הכא מגו כלל, והיינו דקאמר רבה: ״לעולם דאיכא עדים והוא דראה״; והני תרי בבי ליכא מאן דפליג עליה בהו. ואי מסר ליה שלא בעדים וראה – בהא הוא דאפליגו, דקסבר רבה דכיון שלא בעדים מסריה ניהליה אע״ג דראה נמי מהימן מיגו דאי בעי אמר לא היו דברים מעולם...וגמרא פליג עליה בהכי וקאמר, כיון דראה ואע״ג דליכא עדים נמי לא מהימן, והיינו דאמר לדחויי סייעתא דרבה ״לעולם דליכא עדים והוא דלא ראה״, דשמעת מינה הא ראה אע״ג דליכא עדים נמי לא מהימן וכל שכן היכא דאיכא עדים...
וכיון דאיתותב רבה ואידחי ליה סברה דיליה, הויא ליה מחוורתא דהאי דינא: דהיכא דראה בין איכא עדים ובין ליכא עדים – לא מהימן; והיכא דלא ראה בין איכא עדים ובין ליכא עדים – מהימן, מגו דאי בעי אמר לא היו דברים מעולם בדליכא עדים, אי נמי החזרתי לך בדאיכא עדים; והני מילי אומן, אבל אחר אי לא ראה בין איכא עדים בין ליכא עדים מהימן, ואי ראה אי איכא עדים דמסריה ניהליה לשם שאלה או לשם דבר אומנות או לפקדון לא מהימן למימר בתר הכי זבינתיה ניהלי, ואי ליכא עדים דמסרה ניהליה לפקדון כיון דלאו אומן הוא – מהימן. הכין הוא מחוורתא דהאי דינא לפום מאי דסליק אדעתא דגמרא.
אמנם לרי״ף (בבא בתרא רמז תשכד) שיטה אחרת בביאור הסוגיה (וראה בבעל המאור ובמלחמות על אתר שהאריכו בבאור שיטתו), אך כבר האריך הר״י מיגאש בפירושו לסוגיה להקשות על שיטתו (רמ״ש שפירא דף לט ע״ב; מ ע״א), ורבינו מפרש בדומה לר״י מיגאש, אך לא לגמרי כפירושו.
ראה...והביא עדים...שהכלי הזה שלו...ויש גאונים שדנו וכו׳ – רבינו מפרש כי המחלוקת בגמרא בין רבה לאביי והמסקנה שאין לאומן חזקה הם דווקא כשבעל הבית (=התובע) ראה את הכלי ביד האומן וישנם עדים הרואים את אותו הכלי שביד האומן ויודעים שהכלי הזה של התובע. זהו שהדגיש רבינו בהלכה ״עדים שהן יודעין שהכלי הזה שלו״ – כלומר אותו הכלי הזה הנראה, וכן בהלכה ב ״אם היה הכלי נראה בפניהם״. וכפי שכתב בפיהמ״ש ״שהרי הוא מצוי, והיו שם עדים שמעידין שהוא ידוע לו. ובזה אמרנו: האומנין אין להן חזקה״. בכך הולך רבינו בעקבות פירוש הר״י מיגאש בבא בתרא מה,א (רמ״ש שפירא דף לח עמ׳ ב-ג):
...אמר רבה, דהיכא דמסר לו שלא בעדים ואע״ג דראה נמי. פירוש: ואיכא סהדי דמשתמודעי ומסהדי דהאי כלי דתובע הוא...וליכא למימר דהא דרבה...דהיכא דליכא סהדי דמשתמודעי ליה להאי כלי דתובע הוא עסקינן, דהא איתותב רבה וסלקא שמעתא דהכא דאע״פ שמסר לו בלא עדים נמי לא מהימן, ואי סלקא דעתך דליכא סהדי דמסהדי ליה להאי כלי דכלי דתובע הוא – מה לי ראה מה לי לא ראה, כיון דאכתי יכיל למימר מעולם לא נתת לי כלום והאי דידי הוא, הוי ליה ראה ולא ראה חדא מילתא, ואם כן אמאי סלקא שמעתא [דהיכא דראה] ואע״פ שמסר לו שלא בעדים – לא מהימן? אלא שמע מינה דאיכא סהדי דמשתמודעי להאי כלי דכלי דתובע הוא, ומשום הכי סלקא שמעתא [ד](ל)⁠היכא דראה ואע״פ שמסר לו שלא בעדים – לא מהימן, דהא איכא סהדי דמשתמודעי ליה דכלי דתובע הוא.
פירוש זה הוא בניגוד לדעה המופיעה בגאונים, המפרשת כי אין עדים המעידים שראו זה הכלי שלו, אלא המדובר שרק בעל הבית ראה את הכלי אצל האומן והלה מודה לו. נראה שלדעה זו נתכוון הר״י מיגאש (רמ״ש שפירא דף לח,עמ׳ ג-ד):
...ויש מי שמפרש דהא דאמרינן ראה – בדליכא עדים דמשתמודעי ליה להאי כלי דכלי דתובע הוא עסקינן...ואיכא למתמה בה...כיון דליכא עדים דקא משתמודעי ליה דהאי כלי דתובע הוא ואכתי יכול הנתבע למימר לא נתת לי כלום והאי דידי הוא, אמאי אינו נאמן והא איכא למימר מיגו מכל מקום, [ומה הפרש בכאן] בין ראה ללא ראה? יש להשיב אע״ג דאכתי יכול הנתבע למימר מעולם לא נתת לי כלום והאי דידי הוא ואיכא למימר מגו, מכל מקום כיון דראה ואודי ליה הנתבע דכלי דידיה הוא, לא אלים כחה דהאי מגו כי היכא דאלים היכא דלא ראה, ומשום הכי כי קא טעין ואמר לקחתיו אינו נאמן...והדבר צריך עיון.
וכן כתב רבינו בשם בעלי דעה זו: ״הואיל וראה כליו, והרי האומן מודה לו שהיה שלו ומכרו לו – אין האומן נאמן״. אף רבינו תמה על דעה זו וכתב שהיא פלא בעיניו, שהרי יש כאן מעין הפה שאסר הוא הפה שהתיר, כיון שרק על פי הנתבע יש לומר שזה היה כליו של בעל הבית והרי הוא טוען שמכרו לו!
כדעת אותם גאונים הביא בספר המקח והממכר לרב האי גאון ז״ל, שער מ (בני ברק תשנ״ד, עמ׳ שנח-שס):
כגון שבא אדם וראה כלי אצל האומן שרגילים בני אדם לתת להם כמותן לתקנם ותבעו ואמר לו, זה הכלי שלי הוא, ואמר האומן, לא הוא אלא שלי, ולקחתיו ממך – אין אנו מצריכים בכי האי גונא על בעל החפץ להביא עדים, ואם הביא עדים הולכים אחר העדים, ואם לא הביא עדים הרי אותו החפץ למי שתובע אותו כן...
וראה גם לעיל ח,ד (ד״ה אבל).
לא בא לידי אלא במכירה או במתנה...אתה נתתו לי או אתה מכרתו לי וכו׳ – בסוגיא בבא בתרא הנ״ל רבה שם בפי האומן את הטענה: ״לקוחה היא בידי״, ואביי מקשה מברייתא השונה: ״אתה מכרתו לי, אתה נתתו לי במתנה״. לפיכך ראה רבינו להביא שתי נוסחאות. על פי לשונו של רבה יצר רבינו את הנוסח הסתמי ״...במכירה או במתנה״ להשמיענו רבותא שאף אם טען שקנה או קיבל מאחר – אינו נאמן. וטעמו כפי שהקדים והסביר בתחילת ההלכה ״האומן אין לו חזקה בכלים שתחת ידו״ וכפי שהסביר בפיהמ״ש דלעיל: ״ודע כי אמרו אומנין אין להם חזקה, אין הכוונה בקרקעות בלבד, אלא גם במטלטלין״ כלומר, הושוו המטלטלין לקרקעות וכשם שבקרקעות אין חזקה כלל לאומן, עד שיאכל שלוש שנים מאחר שירד מאומנתו, אף אם טען לקוחה היא בידו (להלן יג,ג-ד) הוא הדין במטלטלין. וראה שכן הוא, שהרי דין אומן שאין לו חזקה הוא כדין אחד משאר בני אדם בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר שאין לו בהם חזקה ולגביו כתב לעיל (ח,ג): ״אע״פ שהן תחת ידו שלזה הרי הן בחזקת בעליהן״, ושם (הלכה ז-ח) פסק שאף אם הנתבע אומר בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר שקנאם מפלוני כל שהתובע טוענו ״אני השכרתים לך או השאלתים לך״ ויש לו עדים שיודעים שהם שלו – מוציאין אותם מיד הנתבע.
והאומן אומר...או שטען וכו׳ – כאשר האומן אומר ״לא בא לידי אלא במכירה או במתנה״ אין בכך שום תביעה מבעל הבית, לפיכך כתב רבינו ״אומר״. אולם כאשר האומן אומר ״אתה נתתו לי אתה מכרתו לי״ הרי הוא תובע מבעל הבית את הכלי שכבר שילם עבורו, ולכן מתאים פה לשון ״טען״.
ואין מחייבין אותו להוציא הכלי ואם הוציאו וכו׳ – כך עולה מסוף הסוגיה בבא בתרא מו,ב בסיפור על רמאי פומבדיתא.
כתב הרי״ף (רמז תשכד):
והאי דאמרינן: ראה תניא...דאי אמר ״לא מפיקנא להו״, לא אמרינן ליה ״אפקינהו לחזינהו״, ולהכי תנא ראה.
אף שרבינו לא הלך בביאור הסוגיה בדרכו של הרי״ף, אין חולק בעצם הדיוק מהברייתא.
אולם עצם הסיפור על רמאי פומבדיתא טעון ביאור:
״אפקיניה ונחזינהו״ (הוצא אותו ונראהו)! אמר ליה, ״איברא, לא מפיקנא ליה״ (באמת, לא אוציאנו). אמר רבא, שפיר קאמר ליה (האומן), ראה תניא.
לעיל הובא פירושו של הרשב״ם בדברי רבא ״שפיר קאמר ליה״. כך פירש גם רבינו ישמעאל בן חכמון: ״כלומר, אע״פ שזו דרך רמאות הדין עמהם. אפילו כשרין שבישראל יכולים לעשות כן״. וראה בספר הנר (עמ׳ קז) המביא פירוש זה בשם רבינו ברוך הספרדי, ומוכח שהיתה מסורת פירוש כזאת מן הקדמונים. ולכאורה האם זאת היא התנהגות ראויה לכשרים שבישראל, והאם על כגון סירוב כזה ניתן לומר ״שפיר קאמר ליה״? ראה שדנתי בשאלה זו בהמשך.
טען האומן ואמר שתים וכו׳ – ברייתא בבא בתרא מה,ב (וכן שבועות מו,א):
הנותן טליתו לאומן, אומן אומר שתים קצצת לי, והלה אומר, לא קצצתי לך אלא אחת, כל זמן שהטלית ביד אומן – על בעל הבית להביא ראיה; נתנו לו – בזמנו נשבע ונוטל; עבר זמנו המוציא מחבירו עליו הראיה.
רבינו מפרש: נתנו לו = ״נראה בפניהם״. ״הואיל והאומן אין לו בו חזקה ואינו יכול לטעון שהוא לקוח בידו״, נמצא שכאשר נראה החפץ בבית דין הרי מיד זוכה בו בעל הבית שהביא עדים שהוא שלו. זאת אומרת, האומן המוציא את החפץ ״בפניהם״ הרי הוא נותן אותו לבעל הבית. הברייתא מלמדת שאם נתן את הטלית לבעל הבית ותובע האומן את שכרו ״בזמנו״ דהיינו, באותו יום (או באותו לילה) ובעל הבית טוען שכבר שילם, כי אז נשבע האומן שבועת השכיר ונוטל. זאת אומרת, שווה דין האומן לשאר שכיר, אם כבר נתן את החפץ, אבל אם לא נתן לבעל הבית את החפץ, שונה דינו של אומן מדינו של שכיר.
דבר זה מפורש בהלכות שכירות (פרק יא) ורבינו מפנה לשם. שם ביארתי באריכות, וכאן אקצר. פסק בהלכות שכירות יא,ג:
נתן טליתו לאומן, גמרה והודיעו...כל זמן שהכלי ביד האומן – אינו עובר. נתנה לו...כיון ששקעה עליו חמה עובר משום בל תלין, שהקבלנות כשכירות היא, וחייב ליתן בזמנו.
ובהלכה ו כתב בדין שכיר:
כל שכיר...ותבעו בזמנו, ואמר בעל הבית, ״נתתי לך שכרך״, והשוכר אומר, ״לא נטלתי כלום״ – תקנו חכמים שישבע השכיר ויטול בנקיטת חפץ...
...אם תבעו אחר זמנו...המוציא מחבירו עליו הראייה. ואם לא הביא ראייה, ישבע בעל הבית הסת.
בברייתא הנ״ל מפורש שהאומן שכבר נתן את הטלית, דינו כשאר שכיר שנשבע ונוטל. ולהלן שם בדין שכיר (הלכה ז) פסק רבינו:
בעל הבית אומר ״שתים קצצתי לך״, והשכיר אומר, ״לא קצצת לי אלא שלש״ – לא תקנו חכמים שישבע השכיר כאן, אלא המוציא מחבירו עליו הראייה. ואם לא הביא ראייה, אע״פ שכבר נתן לו השתים או שאמר לו ״הילך״ – הרי בעל הבית נשבע בנקיטת חפץ. ודבר זה תקנת חכמים הוא, כדי שלא ילך השכיר בפחי נפש.
ראה שם (הלכה ג ד״ה כל זמן) ביארתי שרבינו משווה דין אומן לדין שכיר גם לעבור עליו בבל תלין וגם לעניין שבועת השכיר, כי האומן מצפה לשכרו כמו השכיר, ואם לא יתננו לו חששו חכמים שלא יצא בפחי נפש, אשר על כן גם אם נחלקו בשיעור הקציצה, האומן טוען ״שתים קצצת לי בשכרי״ ובעל הבית אומר רק אחת, בעל הבית נשבע בנקיטת חפץ. ברם כל זה אמור דווקא אם האומן כבר נתן את החפץ ותובע בזמנו; אבל אם לא נתן, שונה דין אומן כמוכח בברייתא, ואין צריך לומר אם לא תבע אלא לאחר זמנו שדינו כשאר דיני טענות, והוא שפסק רבינו שם (הלכה ח):
כל זמן שהטלית ביד האומן, אם יכול לטעון שהיא לקוחה בידו הרי האומן נשבע בנקיטת חפץ ונוטל, ויכול לטעון בשכרו עד כדי דמיה; ואם יצאת טלית מתחת ידו (יצאת דווקא ולא הוציאה ונתנה – כלומר, אין כאן תביעה בזמנו) או שאין לו בה חזקה ואינו יכול לטעון שהיא לקוחה בידו – המוציא מחבירו עליו הראייה. ואם לא הביא ראייה, ישבע בעל הטלית הסת או שבועת התורה אם הודה במקצת, כדין כל הטענות, שאין זה כדין השכיר״ (שם,ח).
ככל זה פסק רבינו גם כאן אלא שקיצר וסמך על המבואר בהלכות שכירות, ולפיכך לא ביאר כאן אלא עיקר הדין השייך לכאן, שאם כבר הוציא האומן את הכלי, דהיינו ״נתנה לו״ והוא ״נראה בפניהם״, דין האומן כדין השכיר: ״בעל הבית נשבע בנקיטת חפץ על הקציצה...ונותן״. והוסיף להסביר שאם לא נתנה אין דינו כשכיר: ״ואם אין הכלי נראה בפניהם״ – כלומר, לא נתנו אלא עדיין נמצא תחת ידו ומתוך כך ״יכול לטעון עד כדי דמיו״ – הרי דינו ״כדין כל הטענות״ = ״כדרך כל הנשבעין ונוטלין״.
יש לעמוד על לשונו של רבינו שהוא טעון ביאור; מה ראה לשנות מלשון התנא בברייתא ״נתנו לו״ וכתב ״אם היה הכלי נראה בפניהם״? ברם הרואה יראה שבכך האיר לנו רבינו את סוגיית הגמרא והסיפור על הרמאים בפומבדיתא. תחילה ביאר: ״ואין מחייבין אותו להוציא הכלי״, וממשיך להסביר למאי נפקא מינה, ומבאר ״הואיל ונראה, הרי בעל הבית...נוטלו״. כיון שכך ״לפיכך, אם טען האומן ואמר, שתים קצצת לי בשכרי, ובעל הבית אומר, לא קצצתי לך אלא אחת: אם היה הכלי נראה בפניהם...הרי בעל הבית נשבע בנקיטת חפץ על הקציצה״. זאת אומרת, אם האומן הוא אדם ישר, כשר שבישראל, ובעל הבית מנסה לקפח אותו ומוכן לשם כך להישבע לשקר בנקיטת חפץ – הדרך היחידה למנוע שבועת שקר זו היא לא להוציא את הכלי. אמנם בדרך זו, יתחייב האומן שבועה, אולם רבינו לשיטתו (הלכות שכירות יא,ט): ״ולכל הנשבעין אין מקילין חוץ מן השכיר, שמקילין עליו ופותחין לו תחלה ואומרין לו, אל תצער עצמך, הישבע וטול״, וראה שם ציינתי להלכות שבועות יא,א: ״מצות עשה שישבע מי שנתחייב שבועה בבית דין שנאמר ׳ובשמו תשבע׳ – זו מצות עשה, שהשבועה בשמו הגדול והקדוש מדרכי העבודה, והידור וקידוש גדול הוא להשבע בשמו״. נמצא שדווקא הכשרים שבישראל אם יש להם עסק עם רמאים, עליהם לנהוג באופן שהרמאי לא יבוא להישבע שבועת שקר ויביא חורבן לעולם, ואדרבה הכשר יישבע שבועת אמת ובכך יתקדש שמו הגדול.
מעתה מובן למה שינה רבינו ולא כתב כלשון הברייתא ״נתנו לו״ וכמו שהקשינו לעיל, שהרי עיקר הדין נובע מכך שיש למנוע שלא יהא הכלי נראה בפניהם, והיינו שפתח רבינו: ״לפיכך״.
הואיל והאומן נאמן לומר לקוח הוא בידי וכו׳ – ראה לעיל ב,ז (ד״ה אלא הרי) שם הובאה תשובת הרי״ף (רז״וו לייטר) סימן פט:
...ואין לתובע תקנה אלא אם תפשה כלום לנתבע, ישבע שאין לו כלום אצלו, וזה שנטל כדי ממון שיהא אצלו הוא.
יכול לטעון עד כדי דמיו...כמו שביארנו – הלכות שכירות יא,ח. ראה לעיל ח,ו (ד״ה אמר שלך הן) שמה שכתב שם רבינו: מיכאן אתה למד וכו׳ מרמז גם לדין זה שאף שהכלי ביד האומן איננו משכון בידו ואף אין לאומן חזקה בכלי, מכל מקום הוא נאמן במיגו בכלי שתחת ידו, אבל כיון שמודה שהכלי שייך לבעל הבית דינו כדין כל הנשבעים ונוטלים.
1. ראה הערת הר״י קאפח על אתר (הערה 23).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ב) לא ראה הכלי ביד האומן, אלא טען ואמר, כלי פלוני נתתי לךא לתקן, והאומן אומר, חזרתהב ומכרתו לי, או נתתו לי, האומן נשבע הסת ונפטר, מתוך שיכול לומר לא היו דברים מעולם. ואפילו מסרו לוג לתקן בעדים הרי האומן נאמן, מתוך שיכול לומר החזרתיו לךד, שהמפקיד אצל חבירו בעדים אינו צריך להחזיר לו בעדים:
לפיכך נשבע האומן הסת ונפטר, ואין מחייבין אותו להוציא הכלי. ואם הוציאו, הואיל ונראה, הרי בעל הבית מביא עדים שהוא שלו ונוטלו, אף על פי שמסרו לו בלא עדים, כמו שביארנו:
לפיכך אם טען האומן ואמר, שתים קצצת לי בשכרי, ובעל הבית אומר, לא קצצתי לך אלא אחת, אם היה הכלי נראה בפניהם, הואיל והאומן אין לו בו חזקה, ואינו יכול לטעון שהוא לקוח בידו, הרי בעל הבית נשבע בנקיטת חפץ על הקציצה, כמו שביארנו בשכירות, ונותן, ואם אין הכלי נראה בפניהם, הואיל והאומן נאמן לומר לקוח הוא בידי, יכול לטעון עד כדי דמיו, ונשבע בנטילת חפץ ונוטל, כדרך כל הנשבעין ונוטלין, כמו שביארנו:
Different rules apply if the owner did not see his utensil in the possession of the craftsman, but instead claimed: "I gave you this-and-this utensil to repair.⁠" If the craftsman claims: "You came back and sold it to me" or "... gave it to me as a present,⁠" the craftsman is required to take a sh'vu'at hesset and is then released of responsibility. The rationale is that he could claim that the article was never given him.⁠"
Moreover, even if the owner gave the article to the craftsman to repair in the presence of witnesses, the craftsman's word is accepted, because he could claim: "I returned it.⁠" For although an article is entrusted to a person in the presence of witnesses, he is not required to return it to him in the presence of witnesses. Therefore, the craftsman is required to take only a sh'vu'at hesset; we do not require him to produce the article.
If, however, he does produce the article, since it becomes visible, the owner may bring witnesses who testify that it belongs to him. He may then expropriate it even though he did not entrust it to the craftsman in the presence of witnesses, as explained in the previous halachah.
Based on the above, the following rules apply if the craftsman claimed: "You agreed to pay me two dinarim as a wage,⁠" and the owner responded: "I agreed to pay you only one.⁠" If the utensil was visible before them, since the craftsman's possession does not bring about an accepted presumption of ownership, and we would not accept his claim that he purchased the article, the owner's claim regarding the promised wage is accepted, provided that he takes a sh'vu'at hesset, as we stated in Hilchot Sechirut. He must pay that amount.
If, however, the utensil is not visible, since the craftsman could claim that he purchased the article, he can also claim a wage equal to its value. He must take an oath holding a sacred article. Then he may collect his claim, as do all those who take an oath and collect, as we have explained.
א. ד (מ׳נתתי׳): נתתיו לו. שינוי לשון לגריעותא, שהרי ההמשך בלשון נוכח.
ב. ת1: חזרת. וכך ד (גם פ, ק).
ג. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ד. ד (מ׳החזרתיו׳): החזרתי. כחס על הדיו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזיד פשוטהעודהכל
לֹא רָאָה הַכְּלִי בְּיַד הָאֻמָּן אֶלָּא טָעַן וְאָמַר כְּלִי פְּלוֹנִי נְתַתִּיו לוֹ לְתַקֵּן וְהָאֻמָּן אוֹמֵר חָזַרְתָּ וּמְכַרְתּוֹ אוֹ נְתַתּוֹ לִי הָאֻמָּן נִשְׁבָּע הֶסֵּת וְנִפְטָר מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר לֹא הָיוּ דְּבָרִים מֵעוֹלָם. וַאֲפִלּוּ מְסָרוֹ לְתַקֵּן בְּעֵדִים הָאֻמָּן נֶאֱמָן מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר הֶחְזַרְתִּי שֶׁהַמַּפְקִיד אֵצֶל חֲבֵרוֹ בְּעֵדִים אֵינוֹ צָרִיךְ לְהַחְזִיר לוֹ בְּעֵדִים. לְפִיכָךְ נִשְׁבָּע הָאֻמָּן הֶסֵּת וְנִפְטָר וְאֵין מְחַיְּבִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא הַכְּלִי. וְאִם הוֹצִיאוֹ הוֹאִיל וְנִרְאֶה הֲרֵי בַּעַל הַבַּיִת מֵבִיא עֵדִים שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ וְנוֹטְלוֹ אַף עַל פִּי שֶׁמְּסָרוֹ לוֹ בְּלֹא עֵדִים כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. לְפִיכָךְ אִם טָעַן הָאֻמָּן וְאָמַר שְׁתַּיִם קָצַצְתָּ לִי בִּשְׂכָרִי וּבַעַל הַבַּיִת אוֹמֵר לֹא קָצַצְתִּי לְךָ אֶלָּא אַחַת אִם הָיָה הַכְּלִי נִרְאֶה בִּפְנֵיהֶם הוֹאִיל וְהָאֻמָּן אֵין לוֹ בּוֹ חֲזָקָה וְאֵינוֹ יָכוֹל לִטְעֹן שֶׁהוּא לָקוּחַ בְּיָדוֹ הֲרֵי בַּעַל הַבַּיִת נִשְׁבָּע בִּנְקִיטַת חֵפֶץ עַל הַקְּצִיצָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ בִּשְׂכִירוּת וְנוֹתֵן. וְאִם אֵין הַכְּלִי נִרְאֶה בִּפְנֵיהֶם הוֹאִיל וְהָאֻמָּן נֶאֱמָן לוֹמַר לָקוּחַ הוּא בְּיָדִי יָכוֹל לִטְעֹן עַד כְּדֵי דָּמָיו וְנִשְׁבָּע בִּנְקִיטַת חֵפֶץ וְנוֹטֵל כְּדֶרֶךְ כׇּל הַנִּשְׁבָּעִין וְנוֹטְלִין כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
[ב] וכן פירשב״ם בכל דבריו אלה וכן כתב רב האיי בשערים ומפרש דאפילו אביי מודה בזה וס״ה ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזיד פשוטההכל
 
(ג) אומן שירד מאומנותו, ובן האומן, הרי הן כשאר כל אדם, ויש להן חזקה בכל המיטלטלין, כמו שביארנו:
A craftsman who gave up his profession, and a craftsman's son are like any other person. When movable property is in their possession, we presume that it belongs to them, as we have explained.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזיד פשוטהעודהכל
אֻמָּן שֶׁיָּרַד מֵאֻמָּנוּתוֹ וּבֶן הָאֻמָּן הֲרֵי הֵן כִּשְׁאָר כׇּל אָדָם וְיֵשׁ לָהֶן חֲזָקָה בְּכׇל הַמִּטַּלְטְלִין כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אומן שירד מאומנותו...הרי הן כשאר כל אדם וכו׳בבא בתרא מז,א:
אמר רבי יוחנן, אומן אין לו חזקה, בן אומן יש לו חזקה...תנו רבנן: אומן אין לו חזקה, ירד מאומנותו – יש לו חזקה.
רבנו חננאל (מובא בספר הנר בבא בתרא): אע״פ שהאומן, כגון בנאי ושתלא וכיוצא בהן והעריס אין להן חזקה, בניהם יש להם חזקה. והני מילי דאתו בטענתא דנפשיהו, דטעני אנן זבנינן מינך ואכלנה שני חזקה, אבל אי טעני דאבונן קנו מינך ואנן ירתין להו, לית להו חזקה.
הר״ח מפרט יותר ומשמיענו שגם בקרקעות יש לו לבן האומן חזקה, ואין צריך לומר במיטלטלין.
כרבי יוחנן פסקו בה״ג (ד״י ח״ב עמ׳ תסד), רב האי גאון ז״ל (המקח והממכר שער מ׳, בני ברק תשנ״ד עמ׳ שסז), והרי״ף (בבא בתרא רמז תשכז).
כשאר כל אדם...כמו שביארנו – הוסיף רבינו ״כשאר כל אדם״ שהרי לא בכל המיטלטלין יש לסתם אדם חזקה, כגון דברים העשויים להשאיל ולהשכיר שאינם יוצאים מחזקת מרא קמא. לפיכך מפנה הוא לפרק שמיני שם ביאר דין חזקת מיטלטלין והחריגים.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזיד פשוטההכל
 
(ד) מי שנכנס לביתו של חבירו בפני בעל הבית, ויצא וכלים טמונין לו תחת כנפיוא והעדים רואין אותו, לאחר זמן תבעו בעל הבית ואמר לו, החזירב לי כליג שהשאלתיך, והרי העדים, והוא אומר, לקוחין הן בידי, אינו נאמן, ונשבע בעל הבית הסת על טענתו שלא מכרן ולא נתנן, ויחזרו הכלים לבעליםד:
במה דברים אמורים, בבעל הבית שאינו עשוי למכור את כליו, וזה שהוציא הכלים תחת כנפיו אין דרכו להצניע, ואותן הכלים אין דרך בני אדם להצניען, לפיכך חייב להחזיר, לפי שלא הצניען אלא לכפור בהן:
אבל בעל הבית העשוי למכורה, אף על פי שאין זה צנוע, ואין דרך אותן הכלים להטמינן תחת הכנפים, הרי זה נשבע הסת שהן לקוחין בידו:
וכן אם יצא בהן מגולין בפני עדים, אף על פי שאין בעל הבית עשוי למכור את כליו, הרי זה נאמן לומר לקוחין הן בידי, שמא נצרכוו לו מעות ומכר, ובלבד שלא יהו מדברים העשויין להשאיל ולהשכיר:
אבל דברים העשויין להשאיל ולהשכיר, לעולם הן בחזקת בעליהן, כמו שביארנו, ואף על פי שהוציאן מגולין, ואף על פי שבעל הבית הזה עשוי למכור את כליו, הואיל ויש לו עדים שזה הכלי העשויז להשאיל ולהשכיר בלבד ידוע הוא לו, מוציאיןח אותו מיד זה על כל פנים, עד שיביא ראיה שמכרו לו או נתנו לו כקרקעותט:
The following rules apply when a person enters a colleague's house in the presence of the owner and leaves with utensils hidden under the corners of his garments, and witnesses see him. Afterwards, the owner lodges a claim against him, saying: "Return the utensils that I lent you; here are witnesses.⁠" Although the defendant claims: "I purchased them,⁠" his word is not accepted. Instead, the owner must take a sh'vu'at hesset to support his claim that he did not sell or give away the utensils. The court returns the utensils to the owner.
When does the above apply? With regard to an owner who is not accustomed to sell his property, when the person who removed the utensils under his cloak does not normally hide them, and when the utensils are not of the type that people would ordinarily hide. Therefore, the defendant is obligated to return the articles. We assume that he hid them only so that he could deny taking them.
If, however, an owner frequently sells his personal property, even though the person who took the utensils would not ordinarily hide them, and it is not ordinary practice for these utensils to be hidden under one's cloak, the defendant may take a sh'vu'at hesset that he purchased the articles.
Similarly, if he took the articles out so that they were visible for the witnesses to see, even when the owner does not frequently sell his personal property, the defendant's word is accepted when he says that he purchased the utensils, provided that the articles are not of the type that are made with the intent of being lent or rented out. For it is possible that the owner needed money, and hence sold his property.
If, however, the articles are of the type that are made with the intent of being lent or rented out, our presumption is always that they belong to their original owner, as we have explained. Even if the person took out such utensils in a visible manner and the owner was accustomed to selling his personal utensils, if he has witnesses that this utensil that was made with the intent of being lent or rented out was known to belong to him, he may expropriate the utensils from the defendant immediately, unless he brings proof that he sold it to him or gave it to him as a present, as is the law with regard to landed property.
א. כך ת2-1. א: כנפו. אך לקמן בהמשך ההלכה כבפנים, וכ״ה בגמ׳ שבועות מו.
ב. ד (גם פ, ק): החזר. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ד: כלים. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד. ד (מ׳ויחזרו׳): ויחזירו בית דין הכלים לבעל הבית. הרחבת לשון לשם הבהרה.
ה. בת2-1 נוסף: את כליו. וכך ד (גם פ, ק).
ו. ד: נצטרכו. שינוי לשון לגריעותא.
ז. ד: עשוי. קלקול לשון מטעה.
ח. בא׳ נוספה בתחילת מלה זו וי״ו בכתב מאוחר. ואין בה צורך.
ט. כך ת2-1. א: בקרקעות. ד (גם פ): במתנה כדין קרקעות. תוספת לשם הבהרה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךיד פשוטהעודהכל
מִי שֶׁנִּכְנַס לְבֵיתוֹ שֶׁל חֲבֵרוֹ בִּפְנֵי בַּעַל הַבַּיִת וְיָצָא וְכֵלִים טְמוּנִין תַּחַת כְּנָפָיו וְהָעֵדִים רוֹאִין אוֹתוֹ. וּלְאַחַר זְמַן תְּבָעוֹ בַּעַל הַבַּיִת וְאָמַר לוֹ הַחְזֵר לִי כֵּלִים שֶׁהִשְׁאַלְתִּיךָ וַהֲרֵי הָעֵדִים וְהוּא אוֹמֵר לְקוּחִין הֵן בְּיָדִי אֵינוֹ נֶאֱמָן. וְנִשְׁבָּע בַּעַל הַבַּיִת הֶסֵּת עַל טַעֲנָתוֹ שֶׁלֹּא מְכָרָן וְלֹא נְתָנָן וְיַחֲזִירוּ בֵּית דִּין הַכֵּלִים לְבַעַל הַבַּיִת. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּבַעַל הַבַּיִת שֶׁאֵינוֹ עָשׂוּי לִמְכֹּר אֶת כֵּלָיו. וְזֶה שֶׁהוֹצִיא הַכֵּלִים תַּחַת כְּנָפָיו אֵין דַּרְכּוֹ לְהַצְנִיעַ. וְאוֹתָן הַכֵּלִים אֵין דֶּרֶךְ בְּנֵי אָדָם לְהַצְנִיעָן. לְפִיכָךְ חַיָּב לְהַחְזִיר לְפִי שֶׁלֹּא הִצְנִיעָן אֶלָּא לִכְפֹּר בָּהֶן. אֲבָל בַּעַל הַבַּיִת הֶעָשׂוּי לִמְכֹּר אֶת כֵּלָיו אַף עַל פִּי שֶׁאֵין זֶה צָנוּעַ וְאֵין דֶּרֶךְ אוֹתָן הַכֵּלִים לְהַטְמִינָן תַּחַת הַכְּנָפַיִם הֲרֵי זֶה נִשְׁבָּע הֶסֵּת שֶׁהֵן לְקוּחִין בְּיָדוֹ. וְכֵן אִם יָצָא בָּהֶן מְגֻלִּין בִּפְנֵי עֵדִים אַף עַל פִּי שֶׁאֵין בַּעַל הַבַּיִת עָשׂוּי לִמְכֹּר אֶת כֵּלָיו הֲרֵי זֶה נֶאֱמָן לוֹמַר לְקוּחִין הֵן בְּיָדִי. שֶׁמָּא נִצְטָרְכוּ לוֹ מָעוֹת וּמָכַר. וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יִהְיוּ מִדְּבָרִים הָעֲשׂוּיִים לְהַשְׁאִיל וּלְהַשְׂכִּיר. אֲבָל דְּבָרִים הָעֲשׂוּיִין לְהַשְׁאִיל וּלְהַשְׂכִּיר לְעוֹלָם הֵן בְּחֶזְקַת בַּעֲלֵיהֶן כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. וְאַף עַל פִּי שֶׁהוֹצִיאָן מְגֻלִּין וְאַף עַל פִּי שֶׁבַּעַל הַבַּיִת הַזֶּה עָשׂוּי לִמְכֹּר אֶת כֵּלָיו הוֹאִיל וְיֵשׁ לוֹ עֵדִים שֶׁזֶּה הַכְּלִי עָשׂוּי לְהַשְׁאִיל וּלְהַשְׂכִּיר בִּלְבַד יָדוּעַ הוּא לוֹ מוֹצִיאִין אוֹתָן מִיַּד זֶה עַל כׇּל פָּנִים עַד שֶׁיָּבִיא רְאָיָה שֶׁמְּכָרוֹ לוֹ אוֹ נְתָנוֹ לוֹ בְּמַתָּנָה כְּדִין קַרְקָעוֹת:
[ג] וכן נראה לר״ת ובכולהו נמי כי ליתנהו לא אמרן דמהימן אלא בדברים שאינן עשויין להשאיל ולהשכיר אבל בדברים עשויין להשאיל ולהשכיר אפילו ליתנהו לחד מהני אינו נאמן וכן גורס רב האיי בשערים שלו וכן מוכח בשילהי המקבל ובח״ה עיין שם בתוס׳ וכן ס״ה בשם רב האיי ול״ג כמו שיש בספרים ולא אמרן אלא בדברים שאינם עשויין להטמינם ולא אמרן אלא בדברים העשויים להשאיל ולהשכיר דהוה משמע דבדברים העשויין להשאיל ולהשכיר הוה מהימן אי ליכא כל הני מילי דקאמר שאין עשויין למכור כליו וכלים שאין דרכן להטמין ע״כ:
(ד-ה) מי שנכנס לביתו של חבירו עד ואין דעתי נוטה לזה. הכל בשבועות פ׳ כל הנשבעין (דף מ״ו):
מי שנכנס לביתו של חבירו וכו׳ – מימרא פ׳ כל הנשבעין (שבועות מ״ו) וגירסתו כגירסת הגאונים ועיקר וכתב הרמב״ן ז״ל שאין דינין אלו אלא בדאיכא ראיה שנראה הכלי הזה ביד זה עתה אבל ליכא ראיה מתוך שיכול לומר החזרתי כי אמר לקוחין הן בידי נאמן וכן דברי רבינו מוכיחין שכתב אבל דברים העשויין להשאיל ולהשכיר וכו׳ וכבר נתבאר למעלה בפ׳ שמיני שאין דין זה לדברים העשויין להשאיל ולהשכיר אלא בדאיכא ראיה ודבר מוכרח הוא ולא הזכיר רבינו בכאן טענת אומר גנובין ופ׳ חמישי מהל׳ גנבה כתב דין זה כשבעה״ב טוען גנובין מה דינו ושם כתבתי מזה:
מי שנכנס לביתו של חבירו וכו׳ – כלומר דאילו שלא בפני בעל הבית ודאי הוא גזלן בלא שום תנאי וכדכתב רבינו ז״ל בפ״ד מהלכות גזילה:
לפי שלא הצניעם אלא לכפור בהם – רש״י ז״ל לא פירש כן אלא שהצניעם מפני שהיו שאולים ובוש משכניו אבל לרבינו ז״ל יש לומר שהצניעם לכפור ולומר לא היו דברים מעולם וכשראה שהיו לו עדים אז אמר לקוחים:
מי שנכנס לביתו של חבירו כו׳. כתב מרן ס״ס צ׳ בשם בעה״ת וז״ל מיהו נראה לענין דינא שגזלן דינו כאומן שנאמן לומר החזרתי לך ואינו נאמן בשום מגו כו׳ ועיין בספר בני שמואל סי׳ ס״ד שכתב דהרא״ש חולק בדין זה והביא ראיה ועיין היטב ודו״ק:
מי שנכנס לביתו שלחבירו בפני בעל הבית וכו׳שבועות מו,א-מו,ב (כגירסת הרי״ף רמז אלף קעא; ותוספת פירוש בסוגריים). אמנם כל הסוגיא כבר הובאה לעיל ח,ג ונידונה באורך, אבל יש לחזור עליה כאן שיהיו הדברים לעינינו:
דאמר1 רב יהודה, ראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו ויצא, ואמר ״לקוחין הן בידי״ (ובעל הבית אומר השאלתים לו) – אינו נאמן (אפילו בשבועה). ולא אמרן אלא בעל הבית שאינו עשוי למכור את כליו, אבל בעל הבית העשוי למכור את כליו – נאמן. ולא אמרן אלא באיניש דלא צניע, אבל איניש דצניע – היינו אורחיה (להטמין אפילו ששאר בני אדם מוציאין בפרהסיא). ובאיניש דצניע נמי לא אמרן אלא בדברים שדרכן להטמין, אבל דברים שאין דרכן להטמין – אינו נאמן. ולא אמרן אלא זה אומר ״שאולין״ וזה אומר ״לקוחין״, אבל גנובין – לאו כל כמיניה (באדם בינוני דאינו נאמן בעל הכלי...וישבע זה שלקוחין הן), לאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן.
ובכולהו לא אמרן (דנאמן לומר לקוחין הן בידי) אלא בדברים שאין עשוין להשאיל ולהשכיר (וכגון דהוי איניש דצניע או דברים שדרכן להטמין או בעל הבית העשוי למכור את כליו), אבל דברים העשוין להשאיל ולהשכיר – אינו נאמן. דשלח רב הונא בר אבין: דברים העשוין להשאיל ולהשכיר, ואמר לקוחין הן בידי – אינו נאמן.
הפיסקה האחרונה (=ובכולהו וכו׳) העתקתי מנוסחת הר״ח כמובא בתוספות (ד״ה בטוענו), וכבר ציינו התוספות שכך גורס גם רב האי גאון (ספר המקח והממכר שער מ׳, עמ׳ שס; משפטי השבועות ח״ב שער שני, עמ׳ כג).
שתי מסקנות עולות מן הסוגיא: א) בכלים שאינם עשויים להשאיל ולהשכיר – דנים לפי הנסיבות; ב) בכלים העשויים להשאיל ולהשכיר – לעולם אינו נאמן. וראה שהם הם דברי רב הונא בר אבין, שלא התייחס כלל לכלים שאינם עשויים להשאיל ולהשכיר, אלא פסק רק בכלים העשויים להשאיל ולהשכיר בלבד, שבכל מקרה אינו נאמן.
רבינו הוסיף בתחילת דבריו תנאי להחלת הדין הזה, שלא הוזכר בגמרא. והוא, שנכנס לבית בפני בעל הבית, כלומר מדעתו, ובגמרא הוזכר רק שצריך שיוצא מן הבית בפני עדים, שהרי אמר רב יהודה ״ראוהו...⁠״.
וראה שכך פירש רי״ף (שבועות רמז אלף קעא):
והשער הרביעי: הא דאמר רב יהודה, ראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו ויצא ואמר, ״לקוחין הן בידי״ – אינו נאמן, שאינו בעסק הממשכן את חברו שלא ברשות, אלא טעם בפני עצמו הוא. כיון שנכנס לביתו של חבירו בפני חבירו, וראוהו עדים שיצא, וכלים טמונין תחת כנפיו, ואמר ״לקוחין הן בידי״, ואמר לו חבירו ״לא כי, אלא שאולין הן בידך, ולא מכרתי לך כלום״ – אם בעל הבית אינו עשוי למכור את כליו, ואותן כלים אין דרך בני אדם להצניען, ואותו האיש אינו צנוע – אינו נאמן, אלא חייב הוא להחזיר את הכלים לבעל הבית, וישבע בעל הבית שבועת היסת שלא מכר לו כלום.
הטעם לכך פירש רבינו, שאם נכנס שלא בפניו, אינו אלא כגזלן. שהרי מי התירו להכנס לבית חבירו שלא בנוכחותו? וזה במיוחד לאור הדין הנוסף, שאם טוען בעל הבית ״גנובים הם בידך״, כי אז המחזיק נאמן, מאחר שאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן. ואם נכנס לבית שלא בפני בעל הבית הרי הוא עצמו מחזיק את עצמו בגנב.
וכך כתב רבינו הלכות גזילה ואבידה ד,יב:
ראוהו עדים שנכנס לתוך ביתו של חברו, שלא בפני בעל הבית, ונטל משם כלים. אע״פ שהוציאן מגולין, ואע״פ שבעל הבית הזה עשוי למכור את כליו, אם טען ואמר, ״דרך גזל לקחן״, והלה אומר ״ברשותך באתי, ואתה מכרתם לי״ או ״נתתם לי״ או ״בחוב שיש לי אצלך תפשתים״ – אינו נאמן. שכל הנכנס בבית חבירו שלא בפניו ונטל כלים משם והוציאן בפני עדים הרי זה בחזקת גזלן.
לפיכך, מחזיר הכלים לבעל הבית, ואין כאן שבועה, שהרי העדים ראו מה גזל. ואחר שיחזיר – חוזר ותובע את בעל הבית בכל מה שיטעון והיה ביניהן.
והוא על פי דברי הרי״ף (המשך המובא לעיל, שבועות רמז אלף קעא):
והשער העשירי: אם ראוהו שנטלן מרשות חבירו שלא בפניו, ואמר ״לקוחין הן בידי״ – אינו נאמן. לא שנא הטמינן תחת כנפיו, ולא שנא לא הטמינן. ולא שנא בעל הבית עשוי למכור את כליו, ולא שנא אינו עשוי למכור את כליו. דהאי שמעתא דרב יהודה, בדאיתא לבעל הבית גביה עסקינן, דאי לא תימא הכי, קשיא הא דר׳ שמעון בן לקיש דאמר, הגודרות אין להן חזקה (ראה לקמן י,א). דכיון דגודרות נינהו, אמר ״האי לא מיזבן קא זבין להו, אלא אשכוחי אשכח להו אבראי, וקתפיס בהו, ואמר לקוחין הן בידי״. הלכך, אינו נאמן. ואי סלקא דעתך דמאן דתפיס מידי דלחבריה קמי סהדי, דלאו באפי חבריה, ואמר ״לקוח הוא בידי״ – נאמן, הגודרות אמאי אין להן חזקה? השתא מידי דודאי דלא באפי מריה תפסיה, ואמר ״לקוח הוא בידי״ נאמן, הגודרות דספיקא נינהו, דאיכא למימר דלמא באפי מרייהו תפסינהו, לא כל שכן דאית להו חזקה! אלא מדאמר הגודרות אין להם חזקה שמעינן, דמאן דתפיס מידי מרשותא דחבריה קמי סהדי, דלאו באפי חבריה, ואמר ״לקוח הוא בידי״ – אינו נאמן. ומההוא מעשה נמי דהנהו עיזי דאכלי חושלי בנהרדעא שמעת הכי, הלכך לא קיימא האי שמעתא דרב יהודה, אלא בדאיתיה לבעל הבית גביה.
והעדים רואין אותו – ביציאתו דווקא רואים אותו העדים ״וכלים טמונין לו תחת כנפו״, אבל בכניסתו – אפילו לא ראוהו עדים שהרי בעל הבית מודה שנכנס בפניו מדעתו. ברם כל זה אמור כמפורש בסוף ההלכה ״הואיל ויש לו עדים שזה הכלי...ידוע הוא לו״ (ראה ש״ך חושן משפט סי׳ צ ס״ק כ).
לאחר זמן – הדגיש רבינו דווקא לאחר זמן כדי להבדיל בין מקרה זה לבין דין הנגזל שבסתם בעל הבית תובע מיד שנודע לו על הגזילה, מה שאין כן משאיל בסתם קובע לו זמן, והרי כאן טוען שהשאילו. ראה לעיל ח,ג הבאנו פירוש רב האי גאון ורבינו חננאל שהמקרה אליו מתייחס רב יהודה הוא המשך של המקרה המובא לפניו בדין הנגזל, אבל רבינו בעקבות הרי״ף מפרש שהמדובר במקרה חדש.
ונשבע בעל הבית הסת...ויחזרו הכלים וכו׳ – כיון שבעל הבית טוען ״השאלתיך״ הרי הכלים עדיין בחזקתו גם אם נמצאים בביתו של מי שהוציאם, ונמצא שהמוציא תובע את בעל הבית את הכלי שנתן לו או מכר לו, ובעל הבית כופר. לפיכך, ״נשבע בעל הבית הסת על טענתו, שלא מכרן ולא נתנן״. מעתה, נשארים הכלים בחזקתו של בעל הבית ויחזרו אליו.
כתב הרי״ף (רמז אלף קעא) בשער הרביעי: ״...חייב הוא להחזיר את הכלים לבעל הבית וישבע בעל הבית היסת שלא מכר לו כלום״ – כלומר חייב הוא להחזיר גם אם עדיין לא נשבע בעל הבית הסת, ואף רבינו סובר כן שהרי לא מצאנו בשבועת הסת נשבע ונוטל כמבואר לעיל א,ו. וראה שדייק בלשונו הזהב לכתוב: ״ונשבע בעל הבית...ויחזרו הכלים״ להורות שאין שני העניינים תלויים זה בזה, שאם כן היה לו לכתוב: ונשבע בעל הבית...ונוטל הכלים. וראה לעיל (א,ו ד״ה ואין לך מי שנשבע) והשלם לכאן.
אין דרכו להצניע ואותן הכלים אין דרך בני אדם להצניען – בגמרא ״באיניש דלא צניע״ ורבינו ביאר משמעות הדברים: ״וזה...אין דרכו להצניע״. ולהלן כתב כלשון הגמרא ״אע״פ שאין זה צנוע ואין דרך אותן הכלים להטמינן תחת הכנפים״.
ריטב״א מו,ב:
ויש קצת נוסחאות דמקדימין בבא דאיניש דלא צניע לבבא דדברים שאין דרכן להטמין, ואין בזה קפידא כל כך, כי הכל יוצא לפסק אחד.
וכן גירסת הרי״ף ומוכח שאף רבינו גרס כך שהרי הקדים את התנאי שאין דרכו להצניע.
וכן אם יצא בהן מגולין וכו׳ – על פי פסקו של הרי״ף (המשך המובא לעיל, שבועות רמז אלף קעא):
והשער התשיעי: אם ראוהו שיצא וכלים מגולין בידו ואמר לקוחין הן בידי נאמן, והוא שאינן עשוין להשאיל ולהשכיר. ולא שנא בעל הבית עשוי למכור את כליו ולא שנא אינו עשוי למכור את כליו, דאמרינן איצטרוכי איצטרך ליה וזבין. דדייקינן טעמא דראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו ויצא ואמר לקוחין הן בידי – הוא דאינו מהימן; הא יצא ולא הטמינן תחת כנפיו, כיון שאינם מדברים העשוים להשאיל ולהשכיר ואמר לקוחין הן בידי – נאמן.
שלא יהיו מדברים העשויים להשאיל...ואע״פ שהוציאן מגולין וכו׳ – ראה ח,ג (ד״ה בדברים שאין עשויין) הארכנו בבאור הענין וכאן נשוב על עיקרי הדברים. רבינו בעקבות הרי״ף סובר, שבדברים העשויים להשאיל ולהשכיר אינו נאמן אפילו הוציאן מגולין (וראה לעיל ד״ה מי שנכנס). זאת בניגוד לשיטת הר״ח שדוקא אם הוציאן טמונים אינו נאמן, אבל אם הוציאם מגולים נאמן.
רי״ף בבא מציעא רמז תקפו:
...מהא שמעתא שמעינן, דמאן דמפקיד גבי חברי מידי מדברים העשויין להשאיל ולהשכיר או אושליה לדידיה, וידיע ההוא מידי דהוא דיליה בסהדי ואע״ג דאפקדיה או אושליה דלאו באפי סהדי, ואמר הלה לקוח הוא בידי או משכון הוא בידי – אינו נאמן...כי הא דרבא דאפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר. ושמעינן נמי מכללא, דאי אפקדיה או אושלי לחבריה באפי סהדי אע״ג דליתיה לההוא מידי מדברים העשויים להשאיל ולהשכיר, ואמר חזרתי ולקחתיו ממנו – אינו נאמן, דלא איצטריכא הא דשלח ר׳ חנינא בר אבין אלא היכא דלא אושליה ולא אוגריה באפי סהדי, אבל היכא דאוגריה או אושליה באפי סהדי אע״ג דליתיה מדברים העשויין להשאיל ולהשכיר הא איכא סהדי דשאלה גביה הוא; הילכך, אי אמר חזרתי ולקחתיו ממנו – אינו נאמן. ובהדיא גרסינן בפרק חזקת הבתים: מותיב רב נחמן בר יצחק, אומן אין לו חזקה – הא אחר יש לו חזקה; היכי דאמי, אי דאיכא עדים אחר אמאי יש לו חזקה, אלא לאו דליכא עדים. ושמעינן מינה, דהיכא דאיכא עדים דיהביה ניהליה להאי מנא באפייהו אפילו אחר שאינו אומן אין לו חזקה, וכבר ביררנוהו בפרק המפקיד, וכן הלכתא.
ואע״ג דחזינן למקצת רבוואתא דסבירא להו: דהאי דשלח רבי חנינא, דברים העשויין להשאיל ולהשכיר ואמר לקוחין הן בידי – אינו נאמן. ורבא נמי דאפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר – במי שטענוהו כלים המונחין תחת כנפיו הוא. מהא שמעתא שמעינן דלאו הכי מילתא, דאי איתיה להאי סברא לא הוה מקשינן עליה דרבא, כדאמרינן בסכינא דאשכבתא יכול לטעון עד כדי דמיה, מהא דאפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר (הם הכא נמי)! ואע״ג דמקשינן מינה, הוה ליה לפרוקי: מי דמי? התם בשטענוהו כלים הניטלין תחת כנפיו, הכא לא. ומדלא פריק הכי, אלא קפריק: התם עביד איניש דמושיל, הכא כיון דמיפגמא לא מושלי אינשי. שמעינן, דהאי דשלח רבי חנינא בר אבין אכולי עלמא הוא, וכן הלכתא.
השיטה המובאת ברי״ף דלעיל בשם מקצת רבוותא היא שיטת הר״ח וכן הביאה משמו והלך בעקבותיו הר״י מיגאש (שבועות מו,ב רמ״ש שפירא עמ׳ קמד):
...ושמעינן מינה דהא דאמרינן שלח רב הונא בר אבין דברים העשוים להשאיל ולהשכיר ואמר לקוחים הם בידי אינו נאמן – לא מיתוקמה אלא היכא דראוהו שיצא מביתו של חבירו וכלים טמונים תחת כנפיו וטען ואמר לקוחים הן בידי, ובבעל הבית שאין עשוי למכור את כליו, ובכלים שאין דרכן להטמין, ובאיניש דלא צניע. אבל בבעל הבית העשוי למכור את כליו, אי נמי, כלים שדרכן להטמין, אי נמי איניש דצניע, אע״ג דדברים העשויין להשאיל ולהשכיר הן, כי אמר לקוחים הם בידי הרי זה נאמן...ודאמרינן נמי רבא אפיק זוזא דסרבלא וסיפרא דאגדתא מיתמי בדברים העשוין להשאיל ולהשכיר, הכי נמי מיתוקמה כגון שיש עדים שראו את אביהם שהטמין תחת כנפיו ויצא...וכהין כתב רבינו חננאל...וכד מעיינת בה בשמעתא משכחת לה דהכי קא סליק מגמרא כדכתבינן.
מעתה תבואר אריכות לשונו של הרי״ף בשבועות (רמז אלף קעא). בשער התשיעי פסק שאם יצא וכלים מגולין נאמן אבל דווקא בדברים שאינם עשויין להשאיל ולהשכיר, מכללא שמעינן שבדברים העשויין להשאיל ולהשכיר לעולם הן בחזקת בעליהן:
והשער התשיעי: אם ראוהו שיצא וכלים מגולין בידו ואמר לקוחין הן בידי נאמן והוא שאינן עשוין להשאיל ולהשכיר ולא שנא בעל הבית עשוי למכור את כליו ולא שנא אינו עשוי למכור את כליו דאמרינן איצטרוכי איצטרך ליה וזבין דדייקינן טעמא דראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו ויצא ואמר לקוחין הן בידי הוא דאינו מהימן הא יצא ולא הטמינן תחת כנפיו כיון שאינם מדברים העשוים להשאיל ולהשכיר ואמר לקוחין הן בידי נאמן. ותנן נמי אומן אין לו חזקה. אומן הוא דאין לו חזקה הא אחר יש לו חזקה.
ברם לא הסתפק להשמיענו בדיוק בלבד אלא הקדים לפרט בשער השביעי:
אם אותן הכלים דרך בני אדם להשאילן ולהשכירן, וזה אומר שאולין וזה אומר לקוחין – אינו נאמן, ואע״פ שדרך אותו בעל הבית למכור את כליו, ואותו האיש צנוע, ואותן כלים דרך בני אדם להצניען. דשלח רב הונא בר אבין: דברים העשוין להשאיל ולהשכיר, ואמר לקוחין הן בידי – אינו נאמן. ורבא אפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי, בדברים העשוין להשאיל ולהשכיר.
וראה שאף רבינו כתב כן. תחילה ״וכן אם יצא בהן מגולין...ובלבד שלא יהיו מדברים העשויין להשאיל ולהשכיר״ כדברי הרי״ף בשער התשיעי, ושוב חזר רבינו והדגיש ״אבל דברים העשויין להשאיל ולהשכיר לעולם הן בחזקת בעליהן, כמו שביארנו״. ושוב ממשיך ״ואע״פ שהוציאן מגולין...⁠״ כעין דברי הרי״ף בשער השביעי, הלא דבר הוא!
הרואה יראה שכיון שהר״ח ובעקבותיו הר״י מיגאש פסקו בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר דווקא אם יצא והטמין כליו – אינו נאמן. לפיכך האריך הרי״ף בשער השביעי לפרט את שיטתו המנוגדת, ובעקבותיו הלך רבינו, אלא שרבינו קיצר את דברי הרי״ף בשער השביעי ובמקום לפרט את האפשרות בכלים העשויין להשאיל ולהשכיר של איש צנוע ואותם כלים דרכן להצניע כתב ״ואע״פ שהוציאן מגולין״ שהיא רבותא גדולה יותר.
כמו שביארנו – לעיל ח,ג. וראה מה שביארנו שם. וראה לעיל ח,י וביאורנו שם.
בזה הכלי העשוי להשאיל ולהשכיר בלבד – אע״פ שיש לו כלים אחרים שהוא עשוי למכור אותם, אבל זה הכלי הוא עשוי להשאיל ולהשכיר, וממילא ניתן לומר שהוא עשוי להשאיל ולהשכיר בלבד, שהרי משתלם יותר להשכירו שהרי אם ימכרהו לא יוכל עוד להינות מפירותיו.
ידוע הוא לו – כלומר ידוע שהיה שלו, השווה לעיל ח,א ״עדים שהמטלטלין האלו ידועין לו״.
כקרקעות – דין כלים העשויין להשאיל ולהשכיר הוא כדין קרקעות שהרי ״הן לבעליהן כמו קרקע שאוכל פירותיה והגוף קיים״ (לעיל ח,ט). הרי שהם כקרקעות, אבל גם לא כקרקעות, כי בקרקעות יש טענת בעלות עם חזקת שלש שנים. מה שאין כן בכלים העשויים להשאיל ולהשכיר רק בראייה בלבד, דהיינו עדים או שטר נאמן לטעון מכרת לי.
1. ראה לעיל ח,ג הערה 1.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךיד פשוטההכל
 
(ה) אפילו מת זה שהכלי תחת ידו, מוציאין אותו מיד היורש בלא שבועה, שכיון שאין לאביו לטעון שלקחו או שהוא משכון, כך אין זה יכול להשביעו. ואם טען היורש טענת ודאי ואמר, בפני נתנו לאבי או מכרו לו, הרי בעל הבית נשבע הסת כשאר כל הנתבעיןא. וכבר ביארנו שיש מי שהורה שיישבע בעל הבית הסת ואחר כך יחזיר כליו מיד היורש, ואין דעתי נוטה לזה:
In the above situation, if the person in whose possession the utensil was found died, we expropriate it from the heir. Moreover, the owner is not required to take an oath. An oath is not required because, since his father is not present to claim that that he purchased it or that it is security for a specific amount, the heir cannot require the owner to take an oath.
If the heir lodges a definite claim, saying: "He gave it to my father - or sold it to him - in my presence,⁠" the owner is required to take a sh'vu'at hesset, as required of all those who are obligated to take oaths. We explained that there are opinions that require the owner to take a sh'vu'at hesset in all instances before his utensil is returned by the heir, but I do not accept this approach.
א. ת2-1: הנשבעין. וכך ד (גם פ). אך נוסח הפנים ברור.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
אֲפִלּוּ מֵת זֶה שֶׁהַכְּלִי תַּחַת יָדוֹ מוֹצִיאִין אוֹתוֹ מִיַּד הַיּוֹרֵשׁ בְּלֹא שְׁבוּעָה שֶׁכֵּיוָן שֶׁאֵין לְאָבִיו לִטְעֹן שֶׁלְּקָחוֹ אוֹ שֶׁהוּא מַשְׁכּוֹן כָּךְ אֵין זֶה יָכוֹל לְהַשְׁבִּיעוֹ. וְאִם טָעַן הַיּוֹרֵשׁ טַעֲנַת וַדַּאי וְאָמַר בְּפָנַי נְתָנוֹ לְאָבִי אוֹ מְכָרוֹ לוֹ הֲרֵי בַּעַל הַבַּיִת נִשְׁבָּע הֶסֵּת כִּשְׁאָר כׇּל הַנִּשְׁבָּעִין. וּכְבָר בֵּאַרְנוּ שֶׁיֵּשׁ מִי שֶׁהוֹרָה שֶׁיִּשָּׁבַע בַּעַל הַבַּיִת הֶסֵּת וְאַחַר כָּךְ יַחְזִיר כֶּלְיוֹ מִיַּד הַיּוֹרֵשׁ. וְאֵין דַּעְתִּי נוֹטָה לָזֶה:
וכבר ביארנו שיש מי שהורה שישבע בעל הבית היסת, ואח״כ יחזור יטול כליו מיד היורש, ואין דעתי נוטה לזה – א״א: חיי ראשי, אני איני אומר כן, אלא כל נוטל נשבע בנקיטת חפץ, ואפילו דברים העשויים להשאיל ולהשכיר – אין מוציאין אלא בשבועה בנקיטת חפץ. חוץ מראוהו שהטמין כליו תחת כנפיו ויצא, בענין שנאמר בו שאינו נאמן לומר לקוח הוא בידי, הואיל והעדים מעידים על הענין ההוא.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

אפילו מת זה שהכלי תחת ידו וכו׳ – כבר כתבתי למעלה מה שאמרו פרק המקבל רבא אפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר ודעת רבינו ז״ל שאין בעה״ב נשבע היסת אלא כשזה שהכלים בידו טוען טענת ברי אבל ליורש שאינו טוען טענת ברי אינו נשבע היסת לפי שאין נשבעין היסת על טענת שמא כמבואר פרק ראשון ושבועה זו שבעל הבית נשבע היא מפני שהרי מי שהכלים בידו כטוענו לבעל הבית אתה נוטל כלי ממני זהו דעתו ז״ל. ובהשגות אמר אברהם חיי ראשי אני איני אומר כן וכו׳. ולדברי הר״א ז״ל לא ידעתי למה לא מנו זה במשנתנו בכלל הנשבעין ונוטלין ולא שנינו אלא הנגזל ונגזל זה כבר נתבאר דינו פרק רביעי מהלכות גזילה ומדברי הגאונים נראה גם כן שאין בעה״ב נשבע בנקיטת חפץ ויש מי שכתב שאפילו היסת אינו נשבע ודעת רבינו עיקר:
אפילו מת זה וכו׳ – כתב ה״ה ז״ל ולדברי הר״א ז״ל לא ידעתי למה לא מנו זה במשנתנו וכו׳. וא״ת לדעת רבינו ז״ל גם כן למה לא מנה המלוה על המשכון שנשבע בנקיטת חפץ ונוטל כמ״ש רבינו ז״ל בפי״ג מהלכות מלוה ולוה ולעיל בפ״ח. וי״ל דשאני התם דכיון דהוא מוחזק אינו נקרא נשבע ונוטל דהאחר נוטל ממנו המשכון ששוה יותר על מה שחייב לו וא״כ הוי כמו נשבע ונפטר:
אפילו מת זה שהכלי תחת ידו וכו׳ – קשה על דברי רבינו ז״ל דמשמע כאן דאינו נשבע אלא היסת ובפ״ה מהלכות גניבה גבי אומר גנובים אמר דאם הוחזק בגניבה ויש שם כל התנאים דאינו עשוי למכור וכו׳ נשבע בנקיטת חפץ ונוטל ואמאי הרי גנובים במי שהוחזק בגניבה הוי כשאולין במי שלא הוחזק ובשאולים כשיש שם כל התנאים נשבע היסת וגם שם לא היה לו להשבע אלא היסת. וגם על הר״א ז״ל יש להשיג שנראה שהודה לו שם שלא השיגו וכאן כתב חוץ מראוהו שהוציא כלים תחת כנפיו ויצא בענין שנאמר בו שאינו נאמן וכו׳ משמע דאית ליה דאינו נשבע אלא היסת. וגם על ה״ה ז״ל יש לתמוה דהקושיא שהקשה על הר״א ז״ל דאמאי לא מני בכלל כל הנשבעין ונוטלין איתא על רבינו ז״ל דאמאי לא מני ההוא דטוען גנובים במי שהוחזק בגניבה ויש לו כל התנאים וליכא למימר דבכלל נגזל איתיה דאינו דבנגזל אין צריך כל התנאים אלא כיון שהעידו שנכנס לביתו למשכנו וראוהו שהוציא כלים תחת כנפיו סגי וכ״כ רבינו ז״ל פ״ד מהלכות גזילה כיצד הרי שנכנס וכו׳ ולא הצריך שם שום תנאי גם שם נתבאר בדברי ה״ה ז״ל שכתב שם גבי היה עד אחד וכו׳ כי באמת יש חילוק בין הנכנס למשכן ומגלה דעתו כן משנכנס סתם וכן מבואר שם בההיא השגה דהר״א ז״ל וכן כתב הרי״ף ז״ל בפרק כל הנשבעין בשער הרביעי דהא דאמר רב יהודה אינו בעסק הממשכן כלל וכיון שכן הקושיא איתא גם כן לרבינו ז״ל איברא דלעיקר הקושיא יש לתרץ מה שתירצו התוספות ז״ל בריש פ׳ כל הנשבעין דלא חשיב אלא הנהו שאין כנגדו ראויים לישבע. ולדברי ה״ה ז״ל יקשה מה שהקשו התוס׳ ז״ל אמאי לא מני פוגמת ועד אחד מעיד שהיא פרועה וכו׳ אלא ודאי כדברי התוס׳ ז״ל עיקר ומ״מ על דברי ה״ה ז״ל קשה כדכתיבנא וגם בדברי רבינו ז״ל וצ״ע. וראיתי לטור ז״ל סימן ו׳ שכתב שכל אלו התנאים שהזכיר ר״י צריך ג״כ בנגזל משמע דגריס בגמרא כדשני שם (דף מ״ו.) א״ר יוחנן בטענו כלים הניטלין תחת כנפיו אמר רב יהודה וכו׳ והיא הגירסא ששמר רש״י ז״ל וכתב דלא גרסינן דאמר ומשום דהטור ז״ל היה גורס דאמר כתב שצריך ג״כ בנגזל כל אלו התנאים אבל מ״מ אני תמה עליו למה כתב סתם כן ולא הזכיר דברי הרי״ף ז״ל והרמב״ם והראב״ד ז״ל שהם בהפך כדכתיבנא:
וכבר בארנו וכו׳. (עיין מ״ש רבנו פ״ח מהל׳ טוען ה״ג) ועיין בהשגות ומ״מ ולח״מ ועיין מ״ש רבנו פ״ה מהל׳ גנבה הי״ב. ודברי הלח״מ כאן תמוהים דמה שהקשה לדרך רבנו דלמה פסק כאן דבעה״ב נשבע היסת ובפ״ה מהל׳ גנבה הי״ב פסק דבעה״ב נשבע בנקיטת חפץ ובאמת לק״מ דהתם אע״ג שזה הוחזק גנב מפורסם והוציא כלים תחת כנפיו (ואין דרך בעה״ב למכור כליו ואין דרכו להטמין ואין דרך כלים להטמינם) כיון שטוען בעה״ב גנובים צריך בעה״ב לישבע בנקט״ח. משא״כ בפרקין ה״ד שטוען בעה״ב טענת שאולין סגי שישבע היסת דכל שבא בטענת שאולין חשיב בעה״ב מוחזק ע״פ אומדנות הללו משא״כ בטענת גנובין אע״ג שזה הוחזק לגנב מפורסם אין כאן בירור גנבה לומר דבעה״ב חשיב מוחזק וצריך שבועה בנקט״ח.
והנה הראב״ד מודה בהך שבפרקין ה״ד דסגי בהיסת דכן דייק לשון הגמ׳ דנקיט ואמר לקוחין הן בידי אינו נאמן דמשמע אינו נאמן כלל והוי בחזקת בעה״ב דנאמן בהיסת ועל זה מסיק דלא אמרן דבתלתא לריעותא ואמר לקוחין אינו נאמן אלא כשזה אומר שאולין אבל אומר גנובין לאו כל כמיניה לאחזוקי אינשי בגנבי שמעינן מינה דכל שלא הוחזק גנב ריעא טענת גנובין דאפי׳ איכא תלתא לריעותא נאמן בהיסת שהן לקוחין ומדלא קאמר ולא אמרן אלא זה אומר שאולין א״נ אומר גנובין וזה הוחזק גנב אבל אומר גנובין וזה לא הוחזק גנב לאו כל כמיניה מכלל דדבר זה כולל דבטענת גנובין לא חשיב בעה״ב מוחזק לפטור בהיסת אלא אפילו הוחזק גנב מפורסם ואיכא תלתא לריעותא יש לו דין נגזל ונשבע בנקיטת חפץ וזהו שדקדק הרי״ף בשער ח׳ (כנ״ל פ״ה מהל׳ גנבה הי״ב) דמוצאין מידו אבל אין לדקדק בעה״ב נאמן בהיסת ואדרבה יש לדקדק דלא סגי בהיסת אא״כ טוען טענת שאולין דמהיכי תיתי נחזיק דודאי גנבו דריע טענתו שהבעלים בבית ולא השגיחו לשמור כליהם ומשו״ה צריך נקט״ח ושאני טענת שאולין שהיא טענה טובה וכן משמעות הש״ס כמ״ש.
ומה שהקשה הלח״מ דליכא למימר שהוא בכלל נגזל שהרי בנגזל קי״ל פ״ד מהל׳ גזלה ה״ב דלא בעינן תלתא לרעותא. אין זה קושיא דשאני התם שהעדים מעידין שאמר שנכנס למשכן וחשיב הך ריעותא דאמירה כתרתי ריעותי דדברים שאין דרך להטמין ואין דרכו להצניע ועיין מ״ש באריכות פ״ה מהל׳ גנבה הי״ב ובזה לא נחלקו רבנו והראב״ד (וגם מה שסיים הלח״מ דהטור גריס דאמר כבר בארנו פ״ה מהל׳ גנבה הי״ב דגם רבנו והרי״ף גורסין דאמר ומ״מ מפרשים דבנגזל לא בעינן כלהו לריעותא אלא ה״ק דאמר דהטמנה חשיב ריעותא וכמ״ש שם שער ג׳ והארכנו שם במסקנא).
ואולם עיקר מחלוקת הראב״ד היכי דהוציא כלים מגולין כדברים העשויין להשאיל ולהשכיר וזה אומר שאולין וזה לקוחין דלדעת רבנו כמ״ש כאן נשבע היסת וכן משמע פ״ח מהל׳ טוען ה״ג ולדעת הראב״ד כיון דליכא ריעותא דהטמנה ע״פ סהדי חייבין הבעלים לישבע בנקיטת חפץ דהר״א מפרש הא דאמר הש״ס ובכלהו לא אמרין אלא בדברים שאין וכו׳ אבל דברים העשויין להשאיל ולהשכיר אינו נאמן דמשמע דסגי לבעה״ב בהיסת היינו דוקא בדאיכא סהדי דהטמנה דאל״כ חשיב נשבע ונוטל ונראה דהא תליא במחלוקת שבין רבנו והראב״ד דפ״ח מהלכות טוען ה״י דרבנו לשיטתו דמפרש דברים העשויין מתחלתן להשאיל ולהשכיר דשפיר הוו הבעלים מוחזקין ממש וסגי בהיסת והראב״ד לשיטתו.
ומה שטרח הראב״ד ליישב קושיית התוס׳ שבועות דף מ״ד ע״ב ד״ה כל הנשבעין וכו׳ עיין גלאנטי בחי׳ הר״ן ריש פרק כל הנשבעין דמיישב קושיית התוספות דלא קחשיב אלא הנך דמדינא הו״ל שלא למשקל כלל אלא דחז״ל תיקנו שיטול בשבועה אבל הנך דמדינא היו נוטלין בלי שבועה וחז״ל החמירו שיטלו רק בשבועה לא קחשיב עיי״ש דזהו תירוץ ר״ח וכ״כ בחידושי הר״ן על הרי״ף ולא דקדק המ״מ על הראב״ד אע״ג דגם לדרך רבנו צ״ל דהיינו טעמא דמלוה על המשכון וכיוצא דלא נמנו במתני׳ הואיל דמדינא נוטל בלא שבועה רק שהחמירו שישבע בנקיטת חפץ וכמ״ש הר״ן. מ״מ בנידון דידן בדברים העשויין להשאיל ולהשכיר שהוציאן מגולין כיון דאין הוכחה לדעת הראב״ד לומר דנשבע בנקט״ח דמסתבר טעם רבנו דחשיב מוחזק וסגי בהיסת והוא שטוען ברי. וע״כ סובר הראב״ד דלא חשיב מוחזק גמור לשטתו דמפרש דברים העשויין להשכיר היינו שאין אדם מקפיד להשאילו או מפני בלאותו כנ״ל פ״ח מהלכות טוען ה״י ושפיר פריך המ״מ דאם כן מנ״ל דנאמן בנקט״ח כיון דלא תני ליה בכלל הנשבעין ונוטלין.
אפי׳ מת זה שהכלי תחת ידו מוציאין אותו מיד היורש בלא שבועה שכיון שאין לאביו לטעון שלקחו או שהוא משכון, כך זה אינו יכול להשביעו, ואם טען היורש טענת ודאי ואמר בפני נתנו לאבי או מכרו לו, הרי בעל הבית נשבע היסת כשאר כל הנשבעין, וכבר בארנו שיש מי שהורה שישבע בעה״ב היסת ואחר כך יחזיר כליו מיד היורש ואין דעתי נוטה לזה.
השגת הראב״ד. וכבר בארנו שיש מי שהורה וכו׳ עד ואין דעתי נוטה לזה. א״א חיי ראשי אני אינו אומר כן אלא כל נוטל נשבע בנקיטת חפץ ואפי׳ דברים הראויים להשאיל ולהשכיר אין מוציאין אלא בשבועה בנקיטת חפץ חוץ מראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו ויצא, בענין שנאמר בו שאינו נאמן לומר לקוחים הם בידי, הואיל והעדים מעידים על הענין ההוא, עכ״ל.
בפ״ב מה׳ שכירות הל׳ י״ב הבאתי דברי הרמב״ם והראב״ד כאן וכתבתי דמחלוקתם הוא בדין נשבע על המשכון לדעת הגאונים שלמדו שצריך לישבע מדין המכיר כליו וספריו שישבע הלוקח כמה הוציא ויטול, דדעת הראב״ד דמשם ילפינן כללא דכל נוטל נשבע, וזהו שדימה הראב״ד כאן דין המערער בדברים העשויים להשאיל ולהשכיר, לדין נשבע על המשכון, דלכאורה לא דמי זל״ז דטוען על המשכון מבואר מדברי הרמב״ם בפי״ג מהל׳ מלוה דמה שהוא מוחזק במשכון נקרא מוחזק, דאפי׳ יש עדים שהוא משכון נאמן לטעון כמה הוא חייב לו עד כדי דמיו, והראב״ד לא השיג שם, וע״כ מה דנשבע המחזיק את המשכון אינו משום שנוטל מן המוחזק, אלא משום דעכ״פ ע״י חזקתו בהמשכון גובה ממון, וא״כ לא דמי לדברים העשויים להשאיל ולהשכיר שנצריך להמערער שבועה, דהתם מחזקינין החפץ בחזקת המערער והוא נוטל החפץ שלו ממש, וצריך לומר בדעת הראב״ד דכיון דעכ״פ מי שהוא מחזיק החפץ הוא תפיס בו, ואנו צריכין להוציא ממנו, לכן גם זה נקרא נוטל, וכמו דאנו מצריכין לישבע הגובה מן המשכון, דאף שיש לו דין מוחזק בהמשכון מ״מ עיקר החפץ הוא של בעל המשכון רק שיש לו דין מוחזק לגבות החוב מהמשכון, ומזה לומד הראב״ד דכל נוטל נשבע, אבל הרמב״ם סובר דדין נשבע על המשכון אינו אלא בשביל שהוא גובה, אבל בדברים העשויין להשאיל כיון שהוא נוטל חפץ שהוא שלו אינו נשבע, ובארתי שם שהרמב״ם והראב״ד הולכים לשיטתם במה שחולקים לקמן בפי״ד בעינן דרבה בר שרשום, ולפנינו נביא זה שם.
אפילו מת זה שהכלי תחת ידו וכו׳ – ראה מה שביארתי לעיל ח,ג (ד״ה ואפילו מת שמעון), וגם רבינו מפנה בסוף ההלכה לשם. דעת רבינו היא ברורה: ״שכיון שאין לאביו לטעון שלקחו, או שהוא משכון, כך אין זה יכול להשביעו״. לפיכך, מוציאים את הכלי מתחת ידו. אולם ״אם טען היורש טענת ודאי״ – כלומר, הכלי שתחת ידו הרי הוא בחזקת בעל הבית, כמו שכל חפץ שאול או פקדון הרי הוא בחזקת בעליו גם כאשר נמצא בביתו של השומר, והוא טוען שבעל הבית חייב לו כי ״בפני נתנו לאבי״, והוא עכשיו הופך להיות תובע מן בעל הבית כי ״בפני נתנו לאבי״ או ״מכרו לו״. נמצא עתה בעל הבית הוא הנתבע, ודינו הוא ״בעל הבית נשבע הסת כשאר כל הנתבעין״.
השווה דברי רב יהודאי גאון שהובאו בספר הנר בבא מציעא פרק ט (עמ׳ תעד):
ומקשינן: רבא לית ליה האי סברא? והא איהו אפיק זוגא דסרבלא וספרא דאגדתא מיתמי! פירש רב יהודאי גאון: בלא שבועה, משום דאינון דברים העשויין להשאיל, ואמר, כיון דאילו הוה אבוהון קיים וטעין שקניתים ממנו אינו נאמן, גם יורשיו שטוענין שמא מורישין קנאן אין בטענותם ממש.
הראב״ד משיג מפני שהוא מפרש בדברי רבינו שבעל הבית נשבע היסת כדי שיוכל להוציא את כליו מן היורשים הטוענים טענת ודאי, וזה אינו אפשרי שהרי אין לך נשבע ונוטל הנשבע שבועה שלא בנקיטת חפץ. מובן מאליו שהשגה זו קשה ביותר על הגאונים שרבינו חולק עליהם, כי לדעתם בכל מקרה ״ישבע בעל הבית הסת, ואחר כך יחזיר כליו מיד היורש״. ברם הרואה יראה שרבינו דייק מאד בלשונו הזהב. את דעתם של ״יש מי שהורה״ אף הוא דחה משתי סיבות: א) כאשר אין ליורשים טענה של ממש, אין בעל הבית צריך להישבע כלל; ב) גם כאשר יש ליורשים טענת ודאי, אין לחייב שבועה הסת תחילה כדי להוציא מהם, כי בזה צודק הראב״ד שאין נשבע שבועת הסת ונוטל, ואם דינו להישבע וליטול צריך להישבע דווקא בנקיטת חפץ. ברם מאידך גיסא, מקרה זה לא נמנה בין הנשבעין ונוטלין במשנה ושם נמנה רק נגזל ממש, ואיך יתכן לחדש מדעתנו מקרה נוסף?
ברם דייק רבינו וכתב תחילה כי בכל מקרה: ״מוציאין אותו מיד היורש בלא שבועה״, ואחר כך הוסיף: ״ואם טען היורש טענת ודאי...הרי בעל הבית נשבע הסת כשאר כל הנתבעין״. והוא כמו שביארתי לעיל שעכשיו הופך בעל הבית להיות נתבע כי היורשים תובעים אותו את הכלי שמכר לאביהם. אין כאן נשבע ונוטל, אלא להפך נוטל וכופר ונשבע.
ברם כל זה מובן על פי כה״י שלנו, וכן בכי״י התימנים כמובא במהדורתו של הגר״י קאפח ז״ל, שגורסים: ״נשבע הסת כשאר כל הנתבעין״, אבל בדפוסים נשתבשו וגורסים: ״נשבע הסת כשאר כל הנשבעין״ והדברים משוללי הבנה.
וכבר ביארנו שיש מי שהורה וכו׳ – לעיל ח,ג: והורו הגאונים שישבע הסת, לפי שטוענין ליורש.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ו) מי שלקח קרדום ואמר, הריני הולך לגזור דקלו של פלוני שמכרו לי, וכרת את הדקל, הרי זה בחזקתו, שאין אדם מעיז פניו וכורת אילן שאינו שלו. ואם טענו הבעלים שלא מכרוהו, נשבע זה הכורת הסת שהוא שלו, ונפטר, כיוןא שנכרת הרי הוא כשארב המיטלטלין:
וכן, היורד לשדה חבירו ואכל פירותיה שנה או שתיםג, והבעלים טוענין שזה ירד שלא ברשות וגזלן הוא ואכל, והרי עדים שאכל, והיורד אומר, ברשותך ירדתי לאכול פירותיה, הרי זה האוכל נאמן, ונשבע הסת על כך, חזקה היא שאין אדם מעיז פניו ואוכל פירות שאינם שלו:
אף על פי שהקרקע בחזקת בעליהד, אין הפירות בחזקת הבעלים, שאין אדם מוכר פירות שדהו בשטר כדי שנאמר לזה האוכלה הבא שטרך. ואין צריך לומר אםו אכל פירותיה שנים רבות, שמתוך שיכול לומר לקוחה היא בידי, נאמן לומר לפירות בלבדז ירדתי, ויישבע הסת:
When a person takes an ax and says: "I am going to chop down the palm tree belonging to so-and-so,⁠" if he in fact chops down the tree, we presume that it belonged to him. For a person would not be so bold as to cut down a tree that did not belong to him. If the owner claims that he did not sell it, the person who cut down the tree is required to take a sh'vu'at hesset that the tree belonged to him. He is then freed of responsibility. The rationale is that once the tree is cut down, it is like other movable property.
Similar laws apply when a person enters a colleague's field without permission and partakes of its produce for a year or two. If the owner claims that the person entered without permission, that he is a robber, and that he partook of the field's produce, and the owner brings witnesses who confirm that he partook of the produce, and the person claims that the owner gave him permission to partake of the produce, that person's word is accepted.
The rationale is that it is an accepted presumption that a person would not be so bold as to eat produce that does not belong to him. Although the land is presumed to belong to its original owner, the produce is not. For a person does not necessarily sell produce with a bill of sale, so that the purchaser could be told: "Present your bill of sale.⁠"
Needless to say, these laws apply if the squatter partook of a field's produce for many years. In such a situation, since he could claim that he had purchased the field, his word is accepted when he says that he has a right only to the produce. He must, however, take a sh'vu'at hesset.
א. ד (גם ק): וכיון. אך זהו הנימוק לדין האחרון.
ב. בד׳ נוסף: כל. אך בכתבי⁠־היד לית.
ג. ד (גם פ): שנתים. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד. ת2-1: הבעלים. ד: בעליהן. אך ׳קרקע׳ ל׳ יחיד.
ה. ת2: שאכל. וכך ד (גם פ, ק).
ו. ד (גם פ): שאם. וקלקול לשון הוא.
ז. בת2 לית. וכך ד (גם ק). חיסר את ההדגשה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
מִי שֶׁלָּקַח קַרְדֹּם וְאָמַר הֲרֵינִי הוֹלֵךְ לִגְזֹר דִּקְלוֹ שֶׁל פְּלוֹנִי שֶׁמְּכָרוֹ לִי וְכָרַת הַדֶּקֶל הֲרֵי זֶה בְּחֶזְקָתוֹ. שֶׁאֵין אָדָם מֵעֵז פָּנָיו וְכוֹרֵת אִילָן שֶׁאֵינוֹ שֶׁלּוֹ. וְאִם טְעָנוֹ הַבְּעָלִים שֶׁלֹּא מְכָרוּהוּ נִשְׁבָּע זֶה הַכּוֹרֵת הֶסֵּת שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ וְנִפְטָר. וְכֵיוָן שֶׁנִּכְרַת הֲרֵי הוּא כִּשְׁאָר כׇּל הַמִּטַּלְטְלִין. וְכֵן הַיּוֹרֵד לִשְׂדֵה חֲבֵרוֹ וְאָכַל פֵּרוֹתֶיהָ שָׁנָה אוֹ שְׁנָתַיִם וְהַבְּעָלִים טוֹעֲנִין שֶׁזֶּה יָרַד שֶׁלֹּא בִּרְשׁוּת וּגְזָלָן הוּא וְאָכַל וַהֲרֵי הָעֵדִים שֶׁאָכַל וְהַיּוֹרֵד אוֹמֵר בִּרְשׁוּתְךָ יָרַדְתִּי לֶאֱכֹל פֵּרוֹתֶיהָ. הֲרֵי זֶה הָאוֹכֵל נֶאֱמָן וְנִשְׁבָּע הֶסֵּת עַל כָּךְ חֲזָקָה הִיא שֶׁאֵין אָדָם מֵעֵז פָּנָיו וְאוֹכֵל פֵּרוֹת שֶׁאֵינָן שֶׁלּוֹ. אַף עַל פִּי שֶׁהַקַּרְקַע בְּחֶזְקַת בַּעֲלֵיהֶן אֵין הַפֵּרוֹת בְּחֶזְקַת הַבְּעָלִים. שֶׁאֵין אָדָם מוֹכֵר פֵּרוֹת שָׂדֵהוּ בִּשְׁטָר כְּדֵי שֶׁנֹּאמַר לְזֶה שֶׁאָכַל הָבֵא שְׁטָרְךָ. וְאֵין צָרִיךְ לוֹמַר שֶׁאִם אָכַל פֵּרוֹתֶיהָ שָׁנִים רַבּוֹת שֶׁמִּתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר לְקוּחָה הִיא בְּיָדִי נֶאֱמָן לוֹמַר לְפֵרוֹת יָרַדְתִּי וְיִשָּׁבַע הֶסֵּת:
מי שלקח קרדום, ואמר, הריני הולך לגזור דקלו של פלוני שמכרו לי, וכרת את הדקל – הרי זה בחזקתו וכו׳ – א״א: אנו מפרשים ואגדריה לדקלא דפלניא בלקיטת הפירות. כמו הגודר בתמרים ולקט הפירות והלך לו.
[ד] האי מאן דנקט מגלא ותובליא ואמר איזיל ואיגדריה לדיקלא דפלניא דזבניה ניהלי מהימן כו׳ פירש לגדור התמרים שעל הדקל דגדירה שייכא בתמרים ולא איירי בקציצת הדקל כבעמוד דאם כן ה״ל למימר האי מאן נקיט נרגא ואמר איקטליה כדאמרינן פ׳ כל הנשבעין גבי עביד אינש דגזים ולא עביד תוס׳ ורשב״ם וכן ס״ה. ונראה לר״י ולריב״ם דאם היה בא לקצוץ הדקל עצמו לא דדוקא פירי עבידי אינשי דזבני אבל אין דרך בני אדם למכור דקל לקצוץ תדע מדאמרינן פרק החובל שורי הרגת נטיעותי קצצת אתה אמרת לי לקצצו פטור ופריך א״כ לא שבקת חיי לכל בריה משמע דאינו נאמן לומר אתה אמרת לי לקוצצו במגו דאי בעי אמר אתה מכרתו לי ע״כ תוס׳ וכן פירש רשב״ם ור״ב אינו רואה דבריו ולא פירש למה ע״כ:
[ה] אי טעין ואמר לפירות ירדתי מהימן דלא חציף איניש וכו׳ ופירוש מהימן על מה שאכל כבר ואע״ג דבשעה שאכל היה בעל השדה יכול לעכב ולא היה נאמן לומר לפירות ירדתי מיהו כיון שכבר אכלן וזה בא להוציא ממנו נאמן לומר לפירות ירדתי ותימה מאי איריא משום דלא חציף איניש תיפוק ליה משום דתפיס מידי דהוה אמטלטלין שאין עשויים להשאיל ולהשכיר דאי אמר לקוחין בידי מהימן. ונ״ל דאיצטריך טעמא דלא חציף איניש דאם לקטן והניחן ברשות שאינו שלו דלא תפיס בהו ר״י. וריצב״א אמר דלא קשה כלל דדומיא דרבי דשאר מטלטלין אם ידוע שנכנס לבית חבירו ונטלן בלא ידיעתו היה חייב להחזיר ולאו כל כמיניה לומר לקחתי מתחילה ולא דמי להא דפ׳ כל הנשבעין ראוהו שהטמין כלים תחת כנפיו וכו׳ דנאמן לומר לקוחין הן בידי היכא דעשוי למכור כליו כדלעיל בפרק זה דהתם לא ראינו שנכנס לביתו ואפשר שבשעת נטילה מסרם לו אבל היכא דנטלן בלא ידיעתו הא מילתא פשיטא דלאו כל כמיניה לומר ברשותו לקחתים דא״כ לא שבקת חיי לכל בריה ע״כ ריצב״א ונראה ראיה לדבריו מנסכא דר׳ אבא דאי הוה שני עדים שחטף כו׳ ע״כ:
[ו] וכן פירש רשב״ם דאפילו איכא סהדי דאכל פירי מהימן בשבועת היסת ודוקא למפרע מהימן על מה שאכל כבר אבל מכאן ולהבא לא דא״כ לא שבקת חיי לכל בריה ע״כ:
מי שלקח קרדום ואמר עד הרי הוא כשאר המטלטלין: כתב ראב״ד ז״ל אנו מפרשים וכו׳:
ואני אומר בפ׳ כל הנשבעין וריש פ׳ חזקת הבתים (דף ל״ג) דקא מייתי לה גרסינן בה האי מאן דנקיט נרגא ותובליא וי״ס גורסין מגלא ותובליא ואמר איזיל ואגזריה לדיקלא דפלניא כו׳ ולא ראיתי ולא שמעתי גודרי תמרים בנרגא ומגלא אלא היא גרזן:
וכן היורד לתוך שדה חבירו עד לפירות בלבד ירדתי וישבע היסת. בתשובת הגאונים ז״ל:
מי שלקח קרדום וכו׳ – פרק חזקת (בבא בתרא ל״ג:) אמר רב יהודה האי מאן דנקיט מגלא ותובלא (בידיה) ואמר איזיל ואיגזריה לדיקלא דפלניא דזבניה ניהלי מהימן (מאי טעמא) לא חציף איניש למיגזר דלאו דיליה ויש מן המפרשים שהקשו על זה ממה שאמרו פרק החובל (בבא קמא צ״א:) שורי הרגת נטיעותי קצצת אתה אמרת לי להרגו אתה אמרת לי לקוצצו נאמן והקשו בגמרא אי הכי לא שבקת חיי לכל בריה ותירצו באילן העומד לקציצה ובשור העומד להריגה עסקינן הא לאו הכי לא מהימן ותירצו דשאני הכא דאמר תחלה קודם שיגזרנו אנא איזיל למיגזר דקלא דפלניא דלא חציף לגלויי מעיקרא ולמימר אנא איזיל למיגזריה אי לאו דקושטא קאמר דמירתת דילמא אתי מריה ומנע ליה אבל התם דלבתר קציצה לא מהימן עכ״ל הרשב״א ז״ל. ויש מי שגורס ואיזיל ואיגדריה לדיקלא דפלניא ואגדריה רוצה לומר לקיטת הפירות וזהו דעת ההשגות וכך כתוב שם א״א אנו מפרשים וכו׳. ונראה שכוונתם דמשום הכי מהימן גבי פירות אבל ההיא דהחובל הוא גבי אילן שאינו עומד ליקצץ וליתלש אבל פירות עומדין הן ליתלש והוו להו כמטלטלין כיון שתלשן ונטלן:
וכן היורד לשדה חבירו ואכל וכו׳ – זה מתבאר שם אמר רב זביד אם טען ואמר לפירות ירדתי נאמן ועוד אזכיר מימרא זו בארוכה פרק ששה עשר:
מי שלקח קרדום – כתב ה״ה ז״ל הקשו המפרשים על זה מההיא דב״ק (צ״א:) דשורי הרגת נטיעותי קצצת וכו׳ דתירצו שם בשור העומד וכו׳. ונראה לכאורה דאין זו קושיא דמה שאינו נאמן לומר אתה אמרת לי לקוצצו במגו דאתה מכרתו לי הוא משום דהוי מיגו במקום עדים דאנן סהדי דאין אדם אומר לקצוץ נטיעותיו שאין עומדין לקצוץ וכ״כ רבינו מאיר ז״ל בתשובות השייכות סימן י״ב אבל לעולם לומר אתה מכרתו לי נאמן כהך דהכא דאמר איזיל וכו׳ וי״ל דמ״מ היא קושיא וצריכין אנו לתירוץ הרב המגיד ז״ל דאם לא כן תקשי לך התם לא שבק חיי לכל בריה כדמקשי שם בגמ׳ דעדיין כל אחד ילך ויקצץ אילן של חבירו ויאמר אחר כך אתה מכרתו לי אלא ודאי עכ״פ אנו צריכים לתירוץ ה״ה ז״ל:
מי שלקח קרדום וכו׳ – על מה שחילק ה״ה ז״ל דשאני בפרק חזקת (דף ל״ג:) דאמר תחלה איזיל ואגזריה וכו׳ קשה דמאי ראיה מייתי מפרק חזקת היכא דטען ואמר לפירות ירדתי מהא דרב יהודה שאני התם דאמר מעיקרא תירץ הרמב״ן ז״ל בחידושיו לקושיא זו דכיון דאכל פירות שנים הרבה הוי נמי כאילו אמר דהכא נמי לא חציף למיכל פירות שנים הרבה:
וכן היורד לשדה חבירו וכו׳ – מה שהקשו התוס׳ ז״ל וכן בעל ההג״ה דמאי איריא משום דלא חציף לימא משום דתפיס מידי דהוה אשאר מטלטלין נראה לי שרבינו ז״ל יתרץ כתירוץ השני שתירץ בעל ההגהות בשם ריצב״א דהיכא דלא נטלה בידיעתו אינו נאמן וכי ראוהו שהטמין כלים וכו׳ דנאמן היינו משום דנטלם בידיעתו של בעל הבית וכן מוכח לשון רבינו ז״ל שכתב לעיל מי שנכנס לביתו של חבירו בפני בעל הבית וכ״כ הרי״ף ז״ל בשערי שבועות ע״ש:
מי שלקח קרדום וכו׳. עיין השגות ובהגהות מיימוני ועיין תוס׳ ב״ב דף ל״ג ע״ב ד״ה איזיל ובתס׳ ב״ק דף צ״א ע״ב ד״ה כל כמיניה שכתבו כדעת הראב״ד. ואולם רבנו מפרש אתה אמרת לי לקוצצו שלא בדרך מכירה ומשו״ה הוקשה להש״ס לא שבק חיי לברייתא כל כמיניה דכל המזיק ממון חברו יאמר אתה אמרת לי להזיק משא״כ כשבא בטענת אתה מכרת לי נאמן ואע״ג שהלח״מ גמגם בזה דאכתי לא שבקת חיי דכל המזיק ממון חברו יאמר אתה מכרת לי לק״מ דשפיר שבקת חיי דלא חציף אינש (וכ״ש שיאמר תחלה שמכרו לו) ודוקא כשאומר שהוא מזיק אע״ג דאיכא חזקה דלא חציף איניש איכא נמי חזקה כנגדו שאין אדם נותן רשות לקוץ אילנו ואנו רואין דבהכרח האי גברא חציף הוא משא״כ הכא בטענת מכירה הטובה לא מחזיקינן אינש בחוצפא יתרה כי היכי דקי״ל בפרקין הלכה ה׳ דאחזוקי אינשי בגנבי לא מחזקינן ועיין חידושי רמב״ן ב״ב דף ל״ג דהביא ראייה מירושלמי דאינו נאמן לומר אתה אמרת לקוץ במיגו דמכרת לי עיי״ש.
מי שלקח קרדום ואמר הריני הולך לגזור דקלו של פלוני שמכרו לי, וכרת הדקל הרי זה בחזקתו שאין אדם מעיז פניו וכורת אילן שאינו שלו, ואם טענו הבעלים שלא מכרוהו נשבע זה הכורת היסת ונפטר, וכיון שנכרת הרי הוא כשאר כל המטלטלין, וכן היורד לשדה חבירו ואכל פירותיה שנה או שנתים, והבעלים טוענין שזה ירד שלא ברשות וגזלן הוא ואכל והרי העדים שאכל, והיורד אמר ברשותך ירדתי לאכול פירותיה הרי זה האוכל נאמן ונשבע היסת על כך חזקה היא שאין אדם מעיז פניו ואוכל פירות שאינן שלו, אע״פ שהקרקע בחזקת בעליהן אין הפירות בחזקת הבעלים, שאין אדם מוכר פירות שדהו בשטר כדי שנאמר לזה שאכל הבא שטרך, ואין צריך לומר שאם אכל פירותיה שנים רבות שמתוך שיכול לומר לקוחה היא בידי נאמן לומר לפירות ירדתי וישבע היסת.
השגת הראב״ד. מי שלקח קרדום וכו׳ עד הרי הוא כשאר מטלטלים. א״א אנו מפרשים ואגדריה לדיקלא דפלניא בלקיטת הפירות כמו הגודר בתמרים ולקט הפירות והלך לו, עכ״ל.
המ״מ הביא כאן דברי הרשב״א שכתב שהקשו על הך סוגיא מהסוגיא דב״ק דף צ״א שורי הרגת נטיעותי קצצת, אתה אמרת לי להורגו, אתה אמרת לי לקוצצו נאמן, ופריך לא שבקת חיי לכל בריה, ומשני בשור העומד להריגה ואילן העומד לקציצה, הא לאו הכי אינו נאמן, ותירצו דשאני הכא דאמר תחלה קודם שיגזרנו אנא איזל למיגזר דיקלא דפלניא דזבניה ניהלי, דלא חציף לגלויי מעיקרא למימר אנא איזל למיגזריה אי לאו דקושטא קאמר דמירתת דילמא אתא מריה ותבע ליה, אבל התם דלבתר קציצה לא מהימן עכ״ל, ואח״כ הביא המ״מ גירסת הראב״ד שגורס ואיגדריה והוא על לקיטת הפירות ולא ואיגזריה כגירסת הרמב״ם שהוא על קציצת האילן, וקשה דשם בדף ל״ג אמר רב זביד אם טען ואמר לפירות ירדתי נאמן, מי לא אמר רב יהודה האי מאן דנקט מגלא ותובליא, ואמר איזל איגזריה לדיקלא דפלניא דזבנה נהלי מהימן לא חציף אינש דגזר דיקלא דלא דיליה, הכא נמי לא חציף אינש למיכל פירי דלא דיליה, ולדברי הרשב״א דהא דרב יהודה הוא משום דאמר תחלה מה מייתי רב זביד להא דאמר לפירות ירדתי, דהתם הא לא אמר תחלה, אלא אכל בסתם פירות שדה חבירו, וטוען שקנה אותה לפירות.
ונראה דיש לומר דדוקא גבי איזל איגזריה לדיקלא דפלניא שאם קצץ הדקל ולא אמר תחלה שמכרו לו הרי הוא כמו שנכנס בבית חבירו, וחבירו לא הי׳ בבית ועדים ראו אותו מרחוק ונטל חפץ שזהו גנב ממש, ולא מהני שיטעון אח״כ הבעלים מכרוהו לי, וכמש״כ הרמב״ם פ״ד מהל׳ גזילה הל׳ י״ב והוא מדברי הרי״ף פ׳ כל הנשבעין, וכן כתב הרא״ש שם, ובמחבר סי׳ נ׳ סעיף י״ד, וא״כ ה״נ בקוצץ דקל של חבירו שלא בפני הבעלים הרי הוא גנב, ולכן דוקא באמר מתחלה דאמרינן לא חציף, ומה דמדמי הגמ׳ הא דנאמן לטעון לפירות ירדתי זהו בשביל שאכל זמן ממושך וניכר לכל, ובזה נמי אמרינן לא חציף, ומדמי הגמ׳ השני ענינים אף שהם ענינים שונים רק משום דבתרווייהו איכא סברא דלא חציף, ועיינתי בהסוגיא בחדושי הרמב״ן וראיתי שכיונתי לדבריו וז״ל לאו מי אמר וכו׳ אי קשיא התם משום דאמר מעיקרא הכי הוא שנאמן, איכא למימר הכא נמי כיון דמשיך זימניה מיפרסמא מילתא דאכילה ולא חציף למיכל ארעא דלאו דיליה, ואיכא דאמרי אמר לאו דוקא, וה״ה להיכא דלא אמר עכ״ל, והאריך שם ע״ש, ומדברי הרמב״ם כאן מבואר כפי׳ הרמב״ן הא׳ דדוקא היכא דאמר וגבי לפירות ירדתי הוא משום דאכל משך זמן שכן מוכח מדבריו שכתב וכן היורד לשדה חבירו ואכל פירותיה שנה או שנתים.
והנה התוס׳ בד״ה ואי טעין כתבו וא״ת מאי איריא דלא חציף תיפוק ליה משום דתפיס מידי דהוי אמטלטלין שאין עשויין להשאיל ולהשכיר דאי אמר לקוחין הן בידי נאמן, וי״ל דאיצטריך דלא חציף אם לקטן והניחן ברשות שאינו שלו, וכן בד״ה לא חציף כתבו לאו משום דאמר בפרהסיא איזל ואיגדריה קאמר דלא חציף דאפי׳ ליקט בצנעה נמי שייך לא חציף אם לא שלקחום דרך גנבה, ומדברי הרמב״ם כאן מוכח דלא כד׳ התוס׳, דהא אפי׳ היכא דאיכא טעמא דלא חציף כתב וכיון שנכרת הרי הוא כשאר המטלטלין, והיינו דאם הוא ברשות הכורת הרי הוא שלו, והטור בסי׳ קל״ז כתב היורד לתוך שדה חבירו ולקט פירותיה, בעל השדה טוען שבגזל לקחם, וזה אומר שמכרם לו נאמן בשבועת היסת אפי׳ יש עדים שליקטן, וכן הוא בדברי המחבר, וזה אינו כדברי הרמב״ן בפי׳ א׳ שהוכחתי שכן דעת הרמב״ם שכתב ואכל פירותיה שנה או שנתים, וכתב הקצוה״ח על סעיף ב׳ שכתב אם אמר אלך ואלקוט, דבסעיף א׳ מיירי שבעל השדה היה שם, ולכן לא צריך שיאמר מקודם אלך ואלקוט, וחולק שם על הסמ״ע בפירושו, ופירושו של הקצוה״ח דמיירי שבעל השדה הי׳ שם ודאי אינו מתקבל, דהו״ל לפרש ומה כתב אפי׳ יש עדים שליקטן כיון שבעל השדה היה שם מה יודעים העדים.
והנתיבות כתב בסעיף א׳ וז״ל עסמ״ע, וכונת דבריו דבסעיף א׳ איירי שהלוקח לקח לביתו והוי מחזיק דהוא נאמן מטעם מוחזק כמו בשאר מטלטלין שאין עשויין להשאיל, ולכך אפי׳ לא אמר מקודם דלא שייך הסברא דאין אדם חציף מ״מ נאמן מטעם מוחזק, וע״כ מיירי שאין ידוע באיזה אופן בא הפירות לידו אם הבעה״ב בעצמו מסרם לידו או מעצמו לקחם, דאם יש עדים שלקחם בעצמו שלא בפני הבעה״ב אינו נאמן מטעם מוחזק דהוי כמו גודרות, כמש״כ הרי״ף והרא״ש בפ׳ כל הנשבעין, ומבואר לעיל בסי׳ צ׳ סעיף י״ד, ובעינן דוקא שאמר מקודם אלך ואלקוט, דאז נאמן מטעם סברא דאין אדם חציף, ונאמן אחר לקיטה אפי׳ אינו מוחזק, כמו בסעיף ב׳, ובסעיף ב׳ מיירי שאמר אלך ואלקוט קודם לקיטה, דשייך סברא דאין אדם חציף, ולכן אפי׳ לקטן והניחן בשדה של בעה״ב שאינו מוחזק נאמן עכ״ל והאריך עוד ע״ש, וראיתי בד׳ הנתיבות שהוא רוצה להשוות שיטת התוס׳ עם שיטת הטור שע״כ אינו חולק על הרא״ש בפ׳ כל הנשבעין, וא״א שיסבור שהלוקח שלא בפני הבעלים והולך לרשותו וטוען שהבעלים מכרוהו לו שיהי׳ נאמן, ושהוכיח הרא״ש כן מהא דגודרות, והתוס׳ כאן כתבו דלא צריך שאמר מקודם, וכבר הביא הקצוה״ח דברי הריצב״א שהביא בהגה״מ כאן שחולק על דברי התוס׳, והנתיבות כתב כדברי הקצוה״ח רק שהוסיף שאינו ידוע באיזה אופן באו הפירות לידו, וגם זה אינו מתקבל דא״כ מה כתב הטור אפי׳ יש עדים שליקטן כיון שאין העדים יודעים באיזה אופן ליקטן, ובפשוטו כונת הטור במה שכתב אפי׳ יש עדים שליקטן היינו דבשעה שראו שליקטן לא היו הבעלים ולא היה אז רשות הבעלים רק שהלוקט טוען שמכר לו מקודם שילך וילקוט וברשות ליקט, אלא שקשה דהא כתב הרא״ש דאם לקח מבית הבעלים שלא בפניהם אינו נאמן לטעון שלקח מקודם וראייתו מגודרות.
ונראה דדברי התוס׳ אנו צריכין ליישב באופן אחר, שהטור יסבור דלהך סברא לומר לא חציף אינש למיכל פירי דלא דיליה אינו צריך דוקא כמו שכתב הרמב״ן שהי׳ כן זמן ממושך, וכמו שכתב הרמב״ם שנה או שנתים, אלא דכיון שירד לשדה חבירו וליקט פירותיה, והכונה שליקט פירות כל השדה, ואולי אפי׳ פירות של חלק השדה דבזה צריך ג״כ משך זמן שע״פ רוב רואין זה, ושייך ג״כ לומר לא חציף אבל מי שנכנס לשדה חבירו ותלש איזה פירות שאין לזה שום משך זמן וברגע אחת עושה, ודאי אין בזה שום פרסום ולא שייך בזה לומר לא חציף, אבל בד׳ התוס׳ א״א לפרש כן כיון שכתבו מידי דהוי אמטלטלין שאין עשויין להשאיל ולהשכיר דנאמן, ובזה אפי׳ לא הי׳ צריך שום זמן ממושך, אלא דכיון שאנו מוצאין בידו מטלטלין של חבירו נאמן לומר שלקחן דאין מחזיקין אותו לגנב שנכנס לבית חבירו וגנב, אבל התוס׳ כתבו כן ולא חילקו ומשמע דאפי׳ היכי שנכנס בשדה חבירו ג״כ דומה לבית חבירו, וצריך ליישב ולחלק מזה לגודרות דאין להם חזקה.
אלא דזה תלוי בטעמא דאין חזקה לגודרות אם הוא מטעם דאמרינן שכיון שהולכין בלא רועה ואין להם השגחה מהבעלים, אמרינן שהמחזיק בהם תפס אותם ברה״ר או בסימטא והוליכן לביתו, ולפי״ז אנו אומרים דבזה נוכל לחשוד להמחזיק, ואין אנו אומרים שאין מחזיקים סתם כשרים שגנב, ולפי״ז גם בשדה חבירו כיון שאינה גדורה כשראינו שנכנס בשדה ותלש פירות יש לחשוד שבאמת גנבם, אבל אם נפרש דטעמא דגודרות הוא משום דאמרינן שמעצמן נכנסו בחצרו של המחזיק ולא שהוא תפסן, וא״כ יש לומר דדוקא גבי גודרות דאפשר שמעצמן נכנסו, אבל אם נכנס לשדה חבירו ותלש פירות שנאמר שזה הי׳ בדרך גנבה ולא כמו שהוא טוען שבעל השדה מכרם לו, בזה נוכל לומר דאין מחזיקין סתם בני אדם שהם בחזקת כשרים, לגנבים, וראיתי שני פירושים בזה שהרשב״ם כתב שני הטעמים או שנכנסו מעצמם בחצרו או שהמחזיק תפשם בשוק, וכן ראיתי שמפרש הערוך, אבל הרמב״ם בפ״י הל׳ א׳ כתב שאין היותה תחת ידו ראיה שהרי היא הלכה מעצמה ונכנסה ברשותו, א״כ נוכל לומר שהתוס׳ מפרשים כהרמב״ם ודוקא גודרות אין להן חזקה שאנו אומרים מעצמם נכנסו, אבל כשנכנס בשדה חבירו אמרינן שאם לא הי׳ בעל השדה מוכר לו הפירות לא הי׳ תולשם דאין מחזיקין סתם ב״א לגנבים, איברא שכבר הבאתי שהרמב״ם סובר כהרי״ף שאם נכנס לרשות חבירו שלא בפני הבעלים ולקח חפץ וטען מכרת לי אינו נאמן, מ״מ כיון דגבי גודרות מפרש דאמרינן שמעצמן נכנסו, א״כ כבר אין ראיה מהא דגודרות שלא כשיטת התוס׳ שסוברים דכשנכנס בסתם בשדה חבירו ותלש פירות ולקח לרשותו וטוען שמכרם לו גם בלא סברא דלא חציף נאמן.
עוד כתב הנתיבות דלכאורה קשה דלהרי״ף והרא״ש בפ׳ כל הנשבעין דמפרשי הא דאיזול ואגדור דיקלא דפלניא כשאין הבעה״ב, א״כ אין לנו הוכחה להדין שהוכיחו התוס׳ מהא דאם אמר לפירות ירדתי דאיצטריך טעמא דלא חציף דהוא אפי׳ כשאין לוקט הפירות מוחזק, דהא נוכל לפרש כשאין הבעה״ב כאן, וכתב על זה ואפשר דהא דלפירות ירדתי, משמע דמיירי כשאין ידוע באיזה אופן בא לידו אם הי׳ הבעה״ב כאן או לא, עוד תי׳ באופן ב׳, ומשמע מדבריו דדעתו לפרש דגם הרי״ף והרא״ש סוברים כהתוס׳ דהיכי דאיכא טעמא דלא חציף נאמן אפי׳ תלש והניח ברשות בעל השדה, והוא תימה דא״כ מה הוכיחו דכשנטל שלא בפני הבעלים אינו נאמן אפי׳ הוא מוחזק כיון דצריך לטעמא דלא חציף אפי׳ אינו מוחזק, וכיון שהתוס׳ והרי״ף והרא״ש ע״כ חולקין, א״כ למה לן לדחוק וליישב בזה, ובעיקר ההלכה כבר הוכחתי מדברי הרמב״ם דאפי׳ איכא טעמא דלא חציף דוקא אם הוא מוחזק נוטל ולא כדברי התוס׳, וגם בדברי הטור אין שום הוכחה שיסבור בזה כהתוס׳ ובפרט שהוכחתי שהרא״ש אינו סובר כתוס׳.
וראיתי להקצוה״ח בסי׳ קל״ה סעיף ב׳ שהביא על דברי המחבר מה דאמר רבא בב״ב דף ל״ו דעבד קטן המוטל בעריסה יש לו חזקה לאלתר, ופריך הגמ׳ פשיטא ומשני כגון דאית ליה אימיה מהו דתימא אימיה עיילתיה, וכתב הקצוה״ח ואיכא למידק כיון דעבדים בני שטרא נימא ליה אחוי שטרך, דהא כתב הרמב״ן דמעיקר הדין הי׳ צריך להיות בקרקע חזקה לאלתר רק דאמרינן ליה אחוי שטרך, וכתב בזה דכיון דבדלי ליה צנא דפירו לאלתר הוי חזקה, וחזינן דבאיכא ראיה גדולה לא אמרינן אחוי שטרך, וה״נ בעבד קטן המוטל בעריסה, אכן יש לחלק מהא דדלי ליה צנא דפירי דהתם אין ההוכחה מצד חזקתו של המחזיק, אלא מצד הבעלים עצמם, אלא דעיקר קושייתו יש לומר דבקרקע דאמרינן ליה אחוי שטרך זהו משום דעיקר חזקתו הא אינה ברורה, דאפשר דהמחזיק נכנס מעצמו בהשדה והוי במקצת כמו גודרות, ולכן אף דמוכח דהרמב״ן אינו סובר דהוי כמו גודרות וכמו שכתבנו דמפרש שנכנסו מעצמן לבית המחזיק, אבל עכ״פ מהני על זה טענת אחוי שטרך, אבל במטלטלין שצריך המוחזק ליכנוס לביתו וליטול, בזה הוי ודאי חזקה ברורה, ואינו צריך שטר על מטלטלין דאחזוקי אינשי בגנבי לא מחזקינן, ואף דמפורש כן בגמ׳ בב״ב דף ל״ג גבי אם אמר לפירות ירדתי דמייתי מהא דנקיט מגלא ותוביליא דאמרינן לא חציף אינש ופריך ארעא נמי ומשני ארעא אמרינן ליה אחוי שטרך אי הכי פירי נמי שטרא לפירי לא עבדי אינשי, וחזינן דגם בפירי שהם מטלטלין צריך לטעמא דשטרא לפירי לא עבדי אינשי, אך באמת זהו כדברינו דגבי פירות שלקח בעצמו מהשדה, זהו במקצת בגדר גודרות, ואפי׳ אם לא הוי כמו גודרות ממש יש לומר על זה אחוי שטרך, אבל במטלטלין ממש לא צריך לטעמא דשטרא למטלטלין לא עבדי אינשי, אלא דבודאי אינו גנב שנכנס בביתו של חבירו וגנב, ולכן לא צריך שטר, וה״נ עבד קטן המוטל בעריסה.
מי שלקח קרדום ואמר הריני הולך לגזור דקלו שלפלוני וכו׳בבא בתרא לג,ב (ובדומה לזה לו,א):
ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מינך זבני ואכלתיה שני חזקה. אזל אייתי סהדי דאכלה תרתי שני. אמר רב נחמן, הדרא ארעא והדרי פירי. אמר רב זביד, אם טען ואמר, ״לפירות ירדתי״ – נאמן. לאו מי אמר רב יהודה, האי מאן דנקיט מגלא ותובליא, ואמר, ״איזיל איגדריה לדיקלא דפלניא, דזבניה ניהלי״ – מהימן. לא חציף איניש דגזר דיקלא דלאו דיליה. הכא נמי לא חציף איניש למיכל פירי דלאו דיליה! אי הכי, ארעא נמי! ארעא אמרינן ליה, אחוי שטרך. אי הכי, פירי נמי! שטרא לפירי לא עבדי אינשי.
פירש ר״ח ז״ל (מובא בספר הנר בבא בתרא, ר״י כהן עמ׳ עו):
האי מאן דנקיט מגלא ותובליא, שהן כלי גודרי תמרים. יש אומרים כי תובליא הוא החבל הניתן במותני העולה לכרות הדקל. ואמר איזיל איגזריה לדיקלא דפלניא, דזבנה לי – מהימן. ולא מנעי לי בי דינא. ואי אזל וגזריה ושקליה, ואתא חבריה וטען דלא היו דברים מעולם – לית ליה עליה אלא שבועת היסת. אבל מקמי דליגזריה אתא מארי דיקלא, ואמר, ״לא היו דברים מעולם״ – לא מהימן האי לקוח, עד דמיתי ראיה.
בפני הראב״ד ז״ל עמדה הגירסה ״אזיל איגדריה לדיקלא דפלניא״, ומשמעה שהלך זה ליטול את פירות הדקל, פעולה הנקראת בלשון חז״ל גדירה או גדידה. אולם, ראה שלא כך גרס רבינו חננאל, ואצלו מובא ״איגזריה״, כלומר אקצוץ את הדקל. גירסה זו נשנית גם בבה״ג (ד״י ח״ב עמ׳ תנה), וברי״ף (רמז תרצד), ועוד מראשוני ספרד (יד רמ״ה, ריטב״א וכו׳. וראה גם מה שהעיר בזה בעל דק״ס).
כתב ר״י בן חכמון בחידושיו לבבא בתרא (ר״מ הרשלר, עמ׳ לו):
והר״ם במז״ל כתב...וראיה לדבריו מה שכתוב בפרק כל הנשבעים (שבועות מו,א) דאמרינן התם: האי מאן דנקיט מגלא ותובילא1, ואמר אזיל ואקטליה לדקלא דפלניא, ואשתכח דקטיל ושדי – לא אמרינן דאיהו קטליה.
לשינוי גירסה זה חשיבות בהבנת מהלך הגמרא. שהרי, על פי מה שגרס הראב״ד, אין הבדל בין המקרה הראשון, בו נוטל אדם את פירותיו של רעהו מקרקעו ללא רשות (על פי טענת התובע), לבין המקרה השני, בו ליקט פירות מאילן אחד בלבד.
אולם, לגירסת רבינו הבדל ברור בין המקרים, והיינו שכתב ״וכן״, וכפי שהסברתי הרבה פעמים רבינו משתמש במילת קשר ״וכן״ כאשר יש דמיון בדין יחד עם הבדל מסוים, אבל לא שוויון גמור2. יש מגדלים אילנות לפירותיהן, אבל יש שכאשר האילן מזדקן יבולו מתמעט, ואז קוצצים את האילן לעשות ממנו קורות וקרשים, ויש גם שלכתחילה נוטעים אילנות להשתמש בעץ לבנין או לעשות מהם רהיטים וכלי עץ שונים, ואפילו מזנים המוציאים פירות.
פסק בהלכות מכירה א,יז: ״כל המחובר לקרקע הרי הוא כקרקע ונקנה בכסף ובשטר או בחזקה. ואם אינו צריך לקרקע כגון ענבים העומדות להבצר הרי זה כמטלטלין לקנייה״. סתם אילן העושה פירות אינו עומד לקוץ וכותבין עליו שטר, אבל פירות דינם כמטלטלין. חידש לנו רב זביד שגם אילן יש ודינו הוא כמיטלטלין, ורבינו מסביר טעמו: ״וכיון שנכרת הרי הוא כשאר כל המטלטלין״ – כלומר, כיון שעומד להיקצץ להשתמש בעץ שבו, אחרי שנכרת הרי הוא מיטלטלין כמו שאר פירות האדמה. לכן שינה רבינו מסדר המקרים בגמרא, והקדים את דין האילן, שהרי הוא דומה לקרקע שבה סיים את ההלכה הקודמת, ובכל זאת שונה דינו ״שאין אדם מעיז לכרות אילן שאינו שלו״. אחר כך, פירט את דינו של האוכל פירות, ״אע״פ שהקרקע בחזקת בעליה, אין הפירות בחזקת הבעלים״ והביא את הטעם המבואר בגמרא ״שאין אדם מוכר פירות שדהו בשטר״.
שאין אדם מעיז פניו וכו׳ – כתב הרי״ף (שבועות פרק ז סוף רמז אלף קעא):
...דאמר רב יהודה, האי מאן דנקיט מגלא ותובילא ואמר, איגזריה לדיקלא דפלניא דזבניה ניהליה – מהימן. מאי טעמא? דלא חציף איניש למגזר דיקלא דלאו דיליה. מדאיצטריכינן לגלויי טעמא משום דלא חציף איניש למיגזר דיקלא דלאו דיליה, שמע מינה דמידי אחרינא דלית ביה כי האי טעמא לא מהימן.
משמע שבמודיע מראש שהוא הולך לקצוץ האילן ועושה בפרהסיא, וכן באוכל פירות שדה או כרם שנה או שנתיים, אפילו לא הצהיר על כך מראש, אין לך פרהסיא יותר מזה – רק בכגון אלה שייך לומר ״דלא חציף״.
וכן היורד לשדה חבירו ואכל פירותיה וכו׳ – (עם פירוש ר״י מיגאש בסוגריים):
ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מינך זבני ואכלתיה שני חזקה. אזל אייתי סהדי דאכלה תרתי שני. אמר רב נחמן, הדרא ארעא (דהא לא איתא שהדי דאכלה שני חזקה) והדרי פירי (דהני תרתי שני דאשהידו בהו שהדי דאכלה, ולא מצי למימר ״אין אכלי ודידי אכלי״, דכיון דאיכא למימר דשהדי אשהידו דאכלה תשלום שני חזקה, מוקמינן לה לארעא ופירא דילה בחזקת מארה. ואמרינן ליה להאיך ״זיל אהדרינו לפירי למארי דארעא, דהא לית לך ראיה דזבנתה מיניה״. אבל ודאי פירי דאכל בשתא תליתאה – לא מחייבינן ליה לאהדורינהו, דהא ליכא שהדי דאכלינהו, ואיהו קאמר ״אין אכלי ודידי אכלי״, ובכי הא אמרינן – הפה שאסר הוא הפה שהתיר). אמר רב זביד, אם טען ואמר, ״לפירות ירדתי״ – נאמן (כלומר, אם טען מתחלה ואמר, ״לפירות ירדתי״ – נאמן. ואע״ג דאיכא שהדי דאכלה תרתי שנין, לא אמרינן בכי הא בחזקת מארי ארעא קיימי ומחייבינן ליה להאי לאהדורינהו ניהליה. אלא כיון דלא חציף איניש למיחת לארעא דלא דיליה, ולמיכלינהו לפירי, כי אמר ״לפירות הוא דירדתי״ מהימן. ופירוש לפירות ירדתי, כלומר: מכר לי השדה לוכל פירותיו אותן שנים שאכלתי אותה).
שים לב שרבינו כתב במפורש: ״חזקה היא שאין אדם מעיז פניו ואוכל פירות שאינן שלו״, גם במקרה של היורד לשדה חבירו, כמו רבו ר״י מיגאש. עוד ראה לקמן טז,ו.
הרי זה האוכל נאמן ונשבע הסת על כך – כמבואר לעיל א,ג:
הטוען מטלטלין על חבירו וכפר בכל ואמר לא היו דברים מעולם...חכמי התלמוד תקנו שישבע הנתבע בכל אלו שבועת הסת ויפטר.
אכל פירותיה שנים רבות שמתוך שיכול לומר לקוחה היא בידי וכו׳ – השווה לקמן יא,ב:
במה דברים אמורים שמצריכין ראובן להביא ראייה או יסתלק? בשלא נשתמש בה זמן מרובה. אבל אם הביא עדים שאכל פירות קרקע שלש שנים רצופות, ונהנה בכולה כדרך שנהנין כל אדם באותה קרקע, והוא שיהיה איפשר לבעלים הראשונים שידעו בזה שהחזיק ולא מיחו בו – מעמידין אותה ביד ראובן, וישבע ראובן הסת שמכרה לו שמעון או נתנה לו ויפטר, מפני שאומרין לשמעון, ״אם אמת אתה טוען שלא מכרתה ולא נתתה, למה היה זה משתמש שנה אחר שנה בקרקעך, ואין לך עליו לא שטר שכירות ולא שטר משכונה ולא מיחתה בו?⁠״
אפילו בלא המיגו הזה נאמן אוכל הפירות כל השנה בטענת ״לפירות ירדתי״, ואיננו מצריכים אותו להביא שטר, מאחר שאין נהוג לכתוב שטר מעין זה. מעתה אם אכל ״שנים רבות״ שיש לו גם לטעון טענת חזקה על השדה, ״אין צריך לומר״ שיהיה נאמן על הפירות בלבד.
1. לפנינו בדפוסים: דנקיט נרגא בידיה.
2. ראה הלכות יסודי התורה ה,י (ד״ה וכן הדין).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ז) שנים שהיו אוחזין בכלי אחד, או שהיו רוכבין על גבי בהמהא, אוב אחד רוכב ואחד מנהיג, או יושבין בצד ערימה של חיטים המונחתג בסימטא או בחצר של שניהם, זה אומר הכל שלי וזה אומר הכל שלי, כל אחד משניהם נשבע בנטילתד חפץ שאין לו בדבר זה פחות מחציו, ויחלוקו. ושבועה זו תקנת חכמים היא, כדי שלא יהיה כל אחד תופס בטליתו של חבירו ונוטל בלא שבועה:
The following laws apply when two people are holding one article, both are riding on one animal, one was riding the animal and one was leading it, or they were sitting next to an ownerless pile of wheat that was located in a lane or in a courtyard belonging to both of them. If each claims that the article belongs to him in its entirety, they should both take an oath holding a sacred article that they own no less than half the article. Afterwards, it should be divided between them.
This oath was ordained by the Sages so that everyone will not grab unto a garment belonging to a colleague and take it without having to take an oath.
א. בד׳ נוסף: אחת. תוספת לשם הבהרה.
ב. בד׳ נוסף: שהיה. אך בכתבי⁠־היד לית.
ג. ד: ומונחות. שינוי לשון לגריעותא.
ד. ת2: בנקיטת. וכך תוקן בת1. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהתשובות רדב״ז על משנה תורהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחאבן האזליד פשוטהעודהכל
שְׁנַיִם שֶׁהָיוּ אוֹחֲזִין בִּכְלִי אֶחָד אוֹ שֶׁהָיוּ רוֹכְבִין עַל גַּבֵּי בְּהֵמָה אַחַת. אוֹ שֶׁהָיָה אֶחָד רוֹכֵב וְאֶחָד מַנְהִיג. אוֹ יוֹשְׁבִין בְּצַד עֲרֵמָה שֶׁל חִטִּים וּמֻנָּחוֹת בְּסִמְטָא אוֹ בְּחָצֵר שֶׁל שְׁנֵיהֶם. זֶה אוֹמֵר הַכֹּל שֶׁלִּי וְזֶה אוֹמֵר הַכֹּל שֶׁלִּי. כׇּל אֶחָד מִשְּׁנֵיהֶן נִשְׁבָּע בִּנְקִיטַת חֵפֶץ שֶׁאֵין לוֹ בְּזֶה הַדָּבָר פָּחוֹת מֵחֶצְיוֹ וְיַחְלֹקוּ. וּשְׁבוּעָה זוֹ תַּקָּנַת חֲכָמִים הִיא כְּדֵי שֶׁלֹּא יִהְיֶה כׇּל אֶחָד תּוֹפֵס בְּטַלִּיתוֹ שֶׁל חֲבֵרוֹ וְנוֹטֵל בְּלֹא שְׁבוּעָה:
[ז] מתוך לשונו נראה דעתו כריצב״א שפירש דלאו דוקא אוחזין מדאמר תלמודא לימא מתני׳ דלא כר׳ יוסי כו׳ אלא מאי רבנן הא אמרי השאר יהא מונח עד שיבא אליהו והאי נמי כשאר דמיא אלמא מדמי ליה לשאר דאין שניהם מוחזקין וטעמא דיחלוקו ולא אמרינן כל דאלים גבר כההיא ארבא בפ׳ ח״ה דהכא אימר תרווייהו בהדי הדדי אגבהו או קנאוהו ודלא כרש״י וכר״ת שפירשו דוקא אוחזים והא דמדמי ליה לשאר אר״ת דיד נפקד הוי כשניהם מוחזקין אבל אי מנח אארעא אין בו דין חלוקה אלא כל דאלים גבר כההיא ארבא ובס״ה כתב כדברי ר״ת שאם לא היה אוחז לא זה ולא זה כל דאלים גבר כההיא ארבא שאין לנו למחות ביד הבא לתפוס מאחר שאין אדם מוחזק בה ואין יודעין של מי הוא ע״כ. וכן לר״י לא נראה פירוש ריצב״א ע״ש ועיין לקמן סוף פ״י:
[ח] אמר ר׳ יוחנן כו׳ ודלא כאביי דאמר חיישינן שמא ספק מלוה ישנה יש לו עליו עיין לעיל פ״ו:
(ז-יב) שנים שהיו אוחזין כו׳ עד חזר השני ותקפה מן הראשון כו׳ עד חולקין: כתב הראב״ד ז״ל אין טעם לזה עכ״ל:
ואני אומר לפי מה שקבלתי מדעת רבותינו בעלי התוס׳ ז״ל בכל אלו הדינין פ״ק דמציעא (דף ב׳) כי כל זמן שלא יצאה מתחת ידם לידינו אמרינן כל דאלים גבר ויש לי בזה טעם כי אם זה נתחזק מזה היום וזה מזה למחר הואיל ולא בא לידינו אמרינן כל דאלים גבר וזה טעם ראוי ונכבד וכן כתבו רבינו ויש לנו ראיות בזה בתוס׳:
שנים שהיו אוחזין וכו׳ – ראש מס׳ מציעא שנים אוחזין בטלית זה אומר אני מצאתיה וזה אומר אני וכו׳ עוד במשנה היו שנים רוכבין על גבי בהמה או שהיה אחד רכוב ואחד מנהיג זה אומר כולה שלי וזה אומר כולה שלי וכו׳ ומבואר במשנה שם שזה נשבע וזה נשבע כמ״ש רבינו והוא מתקנת חכמים דמדין תורה כיון ששניהם תפוסין לא היו צריכים שבועה ורבינו כתב כלי ולא הזכיר טלית לפי שיש בדין הטלית חלוקין יתבארו בסמוך. ודע שיש מן המפרשים סבורין שאם היה אחד אומר אני ארגתי טלית זו ואחד אומר אני ארגתיה כיון דאיכא ודאי רמאי יהא מונח עד שיבא אליהו ולא אמרו יחלוקו אלא במה שאפשר ששניהם זכו בו כאחד ונתלו בזה בסוגית הגמ׳ ודעת רבינו עיקר שלא חילק בזה דבכל גוונא חולקין בשבועה וכן נראה מן ההלכות ומדברי רבינו וכ״כ הרשב״א ז״ל:
שאלת ממני אודיעך דעתי במה שכתב הרמב״ם ז״ל: כל אחד משניהם נשבע בנקיטת חפץ שאין לו בזה הדבר פחות מחציו – וכן כתב הרי״ף וקשה דהא בריש מציעא אמר רב הונא דאמר שבועה שיש לי בה ואין לי בה פחות מחציה והכי הוי מסקנא דתלמודא וליכא מאן דפליג:
תשובה: כבר תמהו הראשונים נוחי נפש על זה וכבר ראיתי מי שכתב שלא היה בגרסתם לא הקושיא ולא התירוץ ואני קשה עלי מאד להגיה ספרים ולשבש לשונות ולפיכך צריך לפרש דהא דפריך תלמודא על דאית ליה משתבע או על דלית ליה משתבע הכי פריך מה נפשך אי על דאית ליה משתבע קשיא לישנא דמתניתין דקתני זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה וכו׳ דמשמע דעל דלית ליה משתבע ואי על דלית ליה משתבע כדמשמע ממתני׳ קשה נמי דאיכא למיחש לרמאות. ומתרץ רב הונא לעולם על דלית ליה משתבע כדמשמע ממתני׳ ומיהו הלשון בעצמו משמע שיש לי בה ואין לי בה פחות מחציה ולשון הנשבע נמי הכי משמע וליכא רמאות דהא על דעת בי״ד משביעין ליה. וטעמא דמלתא דכיון דאיהו טעין כולה שלי ומשביעין אותו שאין לו בה פחות מחציה אין כאן רמאות כיון שהשבועה באה על טענתו ואיהו טעין כולה שלי הרי הוא אומר שיש לו בה ואין צריך להזכיר זה בשבועה דפשוט הוא ואין אדם טועה בזה. קצרו של דבר רב הונא ה״ק דבכלל שבועה דמתני׳ הוי שיש לו בה אע״פ שאין שבועתו אלא שאין לי בה פחות מחציה מתרי טעמי חדא שעל טענתו הראשונה משביעין אותו. ותו דעל דעת בי״ד משביעין אותו. ולגבי הדין אם הדיין רואה שהנשבע יש צד רמאות בדבריו או שהוא עם הארץ צריך שיפרש לו בשבועה שיש לי בה ואין לי בה פחות מחציה ואם אין רואה בדבריו צד רמאות ואינו עם הארץ די שישבע שאין לי בה פחות מחציה כאשר כתבו הרי״ף והרמב״ם ז״ל. הנראה לענ״ד כתבתי:
שנים שהיו אוחזים בכלי אחד וכו׳ – קשה דאמאי זה נוטל חציו וזה נוטל חציו ליהוי כטלית דזה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת. וקשה עוד מזה דברי ה״ה ז״ל שכתב בדין הטלית שיש חילוקים ולכך רבינו ז״ל לא הזכיר טלית אלא כלי משמע דבכלי לא אמרינן עד מקום שידו מגעת ולא ידעתי למה דאפי׳ בשטר אמרינן ליה בגמ׳ זה נוטל עד מקום שידו מגעת וכו׳ אע״ג דרבינו לא פסק בשטר הכי מ״מ חילוק בין כלי לטלית לא ידעתי למה הוא וצ״ע:
ומונחות בסימטא וכו׳ – עיין בטור חשן משפט ומ״ש על זה:
שנים שהיו אוחזין בכלי אחד וכו׳. עיין לח״מ וההבדל פשוט דהטלית אי בעי גייז מה שבידו וחשיב כאילו הוא תפוס בזה לבדו משא״כ בכלי ובהמה דהכל גוף אחד ואין בידו לקרוע וליטול הקרע.
שנים שהיו אוחזין בכלי אחד כו׳:
פירוש דמוכח בגמרא, דכל שאם אחזו אף ע״פ שהוא ביד המקנה אם אמרינן דכמאן דפסיק דמי ומקריא נתינה ולא אבד שמו אם תאמר דכמאן דפסיק דמי מיקרי אדוק ונוטל כל מה שבידו והשאר יחלוקו, א״כ בכלי, דאם תאמר מה דאחיז בידיה הוי כפסיק הלא תו אבד שמו שם הכלי דסתם כלי כן הוא, לכן בכל גוונא אף אם אדוקין בו ג״כ הוי הדין יחלוקו, משא״כ בטלית דשמו עליו אף בשלש על שלש ושם בגד עליו, לכן אם הוי כפסיק מה דנקיט בידיה תו נשאר שם בגד לכן יש בו חלוקין ועיין בהלכות מכירה פרק ה׳ הלכה ז׳, וזה כוון ההמ״ג שיש בדין הטלית חלוקין, פירוש לכל מי שלא אבד שמו במקצתו, כן דייק רבינו יושבין בצד ערימה של חטים כו׳ או בחצר של שניהם, אבל בבהמה בחצר השותפין בזה אומר כולה שלי וזה אומר כולה שלי ודאי דיחלוקו בלא שבועה וטעמא דהוי כאדוקין בטלית ועדיפא מינה, דכמו דתמן אנן סהדי דמה שבידו הוי שלו, כן כאן גבי בהמה משום דהשותפין מוחין זה על זה מלהעמיד בהמה בחצר כמו שנתבאר בפ״ה משכנים, לכן הדבר שעומד שם הוי כשניהן אדוקין בהטלית דאנן סהדי דהוי של שניהן דאילו הוי של אחד לא היה מעמיד אותה בחצר של שניהן בלא רשות, ועיין בתוספות ריש ב״ב ד״ה לפיכך אם נפל, ובפרט שבועה ודאי לא שייך כיון דליכא טעם דשלא יהא כל אחד תוקף שאינו יכול להעמידה בלא רצון חבירו, וכן בהך דינא דריב״ש בסימן תל״ד בשני בתים שדרך רה״ר מפסקת וגג נסמך על שניהן שכתב דדמיא לשנים אוחזין בטלית שיחלוקו, והובא בשו״ע סימן קל״ח, ג״כ כיון שאין יכול לבנות האחד בלא רשות חבירו ודאי דמי לשנים אוחזין בטלית וכאילו ביד כל א׳ מחצה, ואע״ג דגודרות אין להן חזקה ולא הוי אפי׳ כאוחזין, בכ״ז אם עומדת במקום גדור העשוי להעמידה שם כיון שיכולין למחות ודאי דהוי שניהן כמוחזקין בה, דאל״כ לא היה מעמידה שם, וכן בריחיים העומד בחצר של שניהן יחלוקו בלא שבועה וכמו שנתבאר וזה ברור, בדעת רבינו ודוק:
שנים שהיו אוחזין בכלי אחד או שהיו רוכבין על גבי בהמה אחת, או שהיה אחד רוכב ואחד מנהיג, או יושבין בצד ערמה של חטים ומונחות בסמטא או בחצר של שניהם, זה אומר הכל שלי, וזה אומר הכל שלי, כל אחד משניהן נשבע בנקיטת חפץ שאין לו בזה הדבר פחות מחציו ויחלוקו, ושבועה זו תקנת חכמים היא כדי שלא יהיה כל אחד תופס בטליתו של חבירו ונוטל בלא שבועה.
או יושבין בצד ערמה, במתני׳ ריש ב״מ שנים אוחזין בטלית וכו׳ ויחלוקו והקשו התוס׳ דמ״ש מההיא דארבא בב״ב דף ל״ד דאמר כל דאלים גבר, וכתבו דאוחזין שאני דחשיב כאלו כל אחד יש לו בה בודאי החצי דאנן סהדי דמאי דתפיס האי דידיה הוא, וכן במנה שלישי דמדמי בגמ׳ לטלית חשיב ההוא שהנפקד בחזקת שניהם כאלו הם עצמם מוחזקים בו לכך משני דהתם ודאי דחד מינייהו הוא ואין החלוקה יכולה להיות אמת לכך יהא מונח עכ״ד התוס׳, אכן בש״מ בב״ב דף ל״ד ע״ב מביא כללי ההלכה בכל דבר שנחלקו בו שנים בשם הר״י מיגש וז״ל, מחוורתא דהא דינא דמינצו עליה בי תרי וכו׳ ואי איתא ההוא מידי בידא דתרווייהו כיון דתרווייהו נקטי לה פלגי לה בשבועה, והיינו דתנן שנים אוחזין בטלית וכו׳ וה״ה נמי אי הוי ההוא מידי ברשותא דתרווייהו, ואי ליתא ההוא מידי בידא דחד מינייהו, אי ביד שליש נינהו יהא מונח עד שיבוא אליהו והיינו דתנן שנים שהפקידו אצל אחד וכו׳ ואי לאו ביד שליש נינהו וכו׳ כדא״ג וכו׳, וחזינן מדבריו דמחלק בין טלית למנה שלישי דבטלית שניהם אוחזין ובמנה שלישי אין שניהם אוחזין, שלא כדברי התוס׳ דבמנה שלישי שניהם מוחזקין והרי התוס׳ הוכיחו דבריהם מהגמ׳ דמדמי מנה שלישי לטלית ומחלק דהתם ודאי האי מנה דחד מינייהו והיינו דאין החלוקה יכולה להיות אמת, או משום דאיכא ודאי רמאי לפירש״י ותמוה שיטתו דהר״י מיגש וכבר השיגו בזה הרמב״ן שם בסוגיא דארבא.
והנראה לבאר שיטת הר״י מיגאש עפ״י מה דיש לחקור בהאי סברא שכתבו התוס׳ לחלק בין ההוא ארבא דאמרינן כל דאלים גבר, ובין טלית דאמרינן יחלוקו, משום דאוחזין שאני, ויש להסביר הדברים בשני אופנים, או דנימא דעיקר טעם דאוחזין הוא כדי שלא נוכל לפסוק כל דאלים גבר, וכמו שהסביר הרא״ש, דדוקא דבר שאינו מונח ברשות אחד מהן, אנו יכולים לפסוק כל דאלים גבר, אבל כשהם מוחזקים שניהם ובא אחד להוציא מיד חבירו אנו מחוייבים למחות שלא יגזול האחד מיד חבירו, אבל לדין חלוקה לא בעינן אוחזין, אלא דכל דבר המסופק אף שאין בו דררא דממונא, אם אך החלוקה יכולה להיות אמת הדין דיחלוקו, או דנימא שההסבר הוא כמו שהסבירו התוס׳, דאוחזין שאני דחשבינן כאילו כל אחד יש לו בודאי החצי דאנן סהדי דמאי דתפיס האי דידי׳ וכו׳, ונמצא דאם יהי׳ אופן כזה דלא יהי׳ אפשר לפסוק כדא״ג וגם לא יהי׳ אוחזין ממש, באופן שנאמר דחשבינן כאילו כ״א יש לו בודאי החצי, לא נפסוק יחלוקו, והנה לכאורה בסוגיא דההוא ארבא בב״ב שם מבואר להדיא באופן הב׳ וכפי מה שהסבירו בתוס׳ דוקא, דאמרינן שם אם אמר אחד לב״ד תפסוה עד דמייתינא סהדי לא תפסינן, ואם תפסו ב״ד והדר אמר אפקוה לא מפקינן, ופי׳ רשב״ם דיהא מונח עד שיבוא אליהו, וכן נפסק להלכה, ולכאורה הדין צריך באור, כיון דבארבא החלוקה יכולה להיות אמת, ודין כדא״ג כבר אין אנו יכולים לפסוק, משום שכבר מונח ביד ב״ד, א״כ איברא דזה משום דב״ד לא דמי לנפקד ואין תופסים בחזקת שניהם, דהא תפסו לברר הדבר, ובודאי תופסים רק בשביל בעל החפץ, אבל עכ״פ כיון שאין אנו יכולים לפסוק כדא״ג אמאי יהא מונח, יהי׳ הדין יחלוקו, וע״כ משום דצריך דין אוחזין ממש לעשות דין חלוקה, וגבי מנה שלישי סוברים התוס׳ דתופס בחזקת שניהם ממש, כיון שהפקידו אצלו בכרך אחד באופן שאין עליו להקפיד כלל, לכן תופס המנה והמאתים בחזקת שניהם, ולכן אם הי׳ שם החלוקה יכולה להיות אמת הי׳ הדין יחלוקו, אבל הכא גבי ארבא כיון דאין שניהם אוחזין ממש, לא הוי הדין יחלוקו, וכיון דאי אפשר לפסוק כדא״ג, הדין דיהא מונח עד שיבוא אליהו.
אכן אחרי העיון בדברי הרמב״ם הל׳ טוען ונטען פ״י הל׳ ו׳ מוכח להיפוך, דז״ל ספינה וכיוצא בה שהיו שנים נחלקין עליה, ז״א כולה שלי, וז״א כולה שלי, ובאו לב״ד ואמר אחד תפסוה עד שאביא עדים, אין תופסים אותה, ואם תפסוה ב״ד והלך ולא מצא עדים, ואמר הניחוה בינינו וכל המתגבר יטול כשהי׳ דינה מקדם, אין שומעין להם ואין מוציאין אותה ב״ד מידן, עד שיביאו עדים או עד שיודו זה לזה, או יחלוקו ברצונם ובשבועה כמו שבארנו, והנה סוף דברי הרמב״ם הם תמוהים מאד, דכיון שיחלוקו ברצונם מאי שייך שבועה, ולכן מבואר מדברי הרמב״ם דבאמת הי׳ שייך כאן דינא דשנים אוחזין בטלית וכמו שכתבנו, כיון דהחלוקה יכולה להיות אמת, וכל דאלים גבר אין אנו יכולים לפסוק, ומה שאין אנו פוסקין כאן דין יחלוקו, היינו דכיון דתפסו ב״ד עד שיתברר הדבר, אין מוציאין מידם גם על חלוקה, דגם חלוקה אינו בירור, ולכן פשוט דהא דאין מוציאין גם על חלוקה, היינו משום דכל אחד מהם יכול למחות ולעכב, אבל הא זה אין אנו יכולים לומר, ששניהם אין יכולים להסכים על חלוקה, דהא ודאי שיכולים לחלוק, ונמצא דיש נ״מ בין מה שאין ב״ד מוציאין מידם על כדא״ג, ובין מה שאין ב״ד מוציאין מידם על חלוקה, דמה שאין ב״ד מוציאין מידם על כדא״ג היינו אפי׳ אם יסכימו שניהם על כדא״ג, כמו דמוכח להדיא מלשון הרמב״ם שכתב אין שומעין להן, דאפי׳ אם שניהם יתרצו על כדא״ג אין ב״ד מוציאין מידם על עניני אלמות ודרך גזלה, אבל מה שאין ב״ד מוציאין מידם על חלוקה הוא רק בשביל שכל א׳ מהן יכול למחות שלא יוציאו בלא בירור, ונמצא שאם יתרצו שניהם שיוציאו ב״ד מידם בלא בירור ישאר כאן הדין יחלוקו, והיינו אם לא יתרצו בפי׳ לחלוק אלא שיאמרו לב״ד שיוציאו מידם וידונו אותם כדין תורה, אז הדין יחלוקו כיון דכדא״ג א״א עתה, והחלוקה יכולה להיות אמת, נמצא מוכח מזה שיטת הרמב״ם דלא צריך אוחזין לדין חלוקה אלא שלא נפסוק דין כדא״ג, וממילא יחלוקו בשבועה.
ויתבאר בזה מה שהוסיף הרמב״ם בפ׳ ט׳ הל׳ ז׳ גבי שנים שהיו אוחזין וכו׳, וכתב או שהיו יושבים בצד ערמה של חטים המונחת בסמטא, או שהיתה מונחת בחצר של שניהם וכו׳, והנה ההוספה על משנתנו הוא מדברי הר״י מיגש, שבהרבה פעמים מביא דבריו, רק הר״י מיגש לא הביא אלא חצר של שניהם, והרמב״ם הוסיף גם סמטא, אכן לדברינו מיושב שפיר, לפי״מ שכתב הש״ך בסוף סי׳ צ״א דחצר של שניהם נקראו שניהם מוחזקים, ובסמטא אינו מוחזק אלא בעל החפץ, ואפי׳ לפי״מ שמפרשים דהכא מיירי בד׳ אמות, מ״מ הא קיי״ל דבגנבה לא תיקנו ד׳ אמות וא״כ הרמאי הלא אינו מוחזק במה שהוא בד׳ אמות שלו, ונמצא דכאן אינו מוחזק אלא בעל החפץ, אלא דמ״מ סובר הרמב״ם שפיר דהוי כמו שנים אוחזין, כיון דלא צריך אוחזין אלא לענין שלא יהי׳ כדא״ג, וכדא״ג לא אמרינן אלא היכי דאינו ברשות אחד מהם, שאין צריך האחד לגזול מיד חבירו, אבל היכי דעכ״פ אחד מוחזק, אף שאין אנו יודעים מי הוא המוחזק אין אנו אומרים כדא״ג ולכן הדין יחלוקו.
ובזה כבר נוכל ליישב דברי הר״י מיגש, ונאמר דהר״י מיגש באמת סובר דבעי דין אוחזין לעצם דין חלוקה, וכמש״כ התוס׳ דחשבינן אז כאלו כל אחד יש לו בודאי החצי אבל היכי דליכא הך סברא לא אמרינן יחלוקו היכי דליכא דררא דממונא, ואפילו היכי שלא נוכל לומר כדא״ג יהי׳ אז הדין יהא מונח, ולכן לא הביא הר״י מיג״ש אלא חצר של שניהם ולא סמטא וכנ״ל, ונאמר דסובר הר״י מיגש דלא כסברת התוס׳ דנפקד תופס בחזקת שניהם ממש, אלא דאינו תופס רק בשביל בעל הממון, ולסברת הר״י מיגש דמצריך לדין חלוקה אוחזין ממש, שפיר דנפקד אינו חשיב כאוחזין, דבאוחזין צריך דוקא שיהיו שניהם אוחזין, והכא אינו תופס אלא בשביל בעל הממון, והא דפריך בגמ׳ על מנה שלישי משנים אוחזין ולא משני שאני התם דאוחזין והכא אין אוחזין, נראה לומר דהך סברא שנאמר דדין אוחזין צריך לעיקר דין חלוקה, משום דחשבינן כאלו כל אחד יש לו בודאי החצי, דאנן סהדי דמאי דתפיס האי דידי׳ ומאי דתפיס האי דידי׳, זה שייך לבתר דידעינן הסברא של החלוקה יכולה להיות אמת, ולבתר דמשני הגמ׳ דבשנים אוחזין אימר תרווייהו בהדי הדדי אגבהוה, אבל לפי ההו״א דהוי סבר דאפי׳ אם אין החלוקה יכולה להיות אמת יחלוקו, והוי סבר דגם בשנים אוחזין אין החלוקה יל״א, א״כ אי אפשר לומר דדין אוחזין צריך לעצם דין חלוקה, משום דחשבינן כאלו כל אחד יש לו בודאי החצי, דהא אנן ידעינן ודאי שאינו כן, אלא או כולו לזה או כולו לזה, וכיון דהוי סבר המקשה דמ״מ איכא דין חלוקה, א״כ הי׳ סובר כאופן הא׳ וכשיטת הרמב״ם, דדין אוחזין לא צריך אלא שלא יהי׳ כדא״ג, וא״כ שפיר פריך מנפקד, אבל לבתר דמשני דצריך החלוקה יכולה להיות אמת, א״כ שפיר אנו יכולים לומר דשנים אוחזין דוקא, ונפקד לא חשוב אוחזין.
ובזה נראה לבאר המחלוקת בין הרמב״ם והתוס׳, לענין זה נוטל עד מקום שידו מגעת, דהתוס׳ כתבו דלא גרסינן והשאר בשבועה, אלא דגם על מה שתפוס בידו שייך שבועה, כיון דכל עיקר השבועה הוא שלא יהא כ״א הולך ותוקף, וזה שייך גם על מה שתפוס בידו, והרמב״ם פסק דעל מה שתפוס בידו אינו חייב אלא משום גלגול שבועה.
ונוכל לבאר המחלוקת בזה, דלשיטת הרמב״ם דלא צריך דין אוחזין לעיקר דין חלוקה, ורק שלא יהא כדא״ג, ושנים אוחזין לאו דוקא, א״כ הא דאיכא שבועה בשנים אוחזין אינו בשביל שתוקפין זה מזה הטלית, דהא גם בההוא ארבא שתפסו ב״ד דליכא כלל תקיפה מזה לזה, ג״כ הדין יחלוקו בשבועה, וגם בשנים שיושבים בצד ערימה של חטים המונחת בסמטא לא הוי תקיפה במה שיושבים בצדה, וע״כ דעיקר דין חלוקה דשנים אוחזין צריך שבועה, ומה דחלוק הך דינא מדינא דהמחליף פרה בחמור, צריך ע״כ לומר דהחלוק הוא בדררא דממונא, דהיכי דאיכא דררא דממונא לא צריך שבועה, והיכי דליכא דררא דממונא צריך שבועה, ואף דהגמ׳ בעי מעיקרא לשנויי הכי, ופריך ע״ז ולאו ק״ו הוא, אך הבאור בזה הוא פשוט, דדין שבועה הוא לברר הספק, וע״ז פריך דאין סברא דבשביל זה דבלא טענותיהם יש ספק לב״ד, לא יצריכו ב״ד שבועה דאדרבא כיון דיש בעצם הד״ת ספק יש במה לחייב לכל א׳ שבועה, כמו דאשכחן במודה במקצת דבשביל דיש טענה חשובה חייב שבועה, ובכופר הכל אינו נשבע מה״ת, דבלא דררא דממונא אינו חייב שבועה על טענה לחוד, וא״כ ה״נ היכי דליכא דררא דממונא יש סברא יותר, דבשביל טענת כל אחד לא נחייב שבועה, בשביל שהיא טענה לחוד בלא דררא דממונא, אבל היכי דאיכא דררא דממונא, מסתבר יותר לחייב שבועה, בשביל שלכל אחד יש על חבירו טענה חשובה, וע״ז משני הגמ׳ דאם הי׳ כאן השבועה לברר הספק אין הכי נמי דבאיכא דרד״מ יותר שייך שבועה, אלא דהכא חיוב השבועה הוא שלא יהא כל אחד הולך ותוקף, והיינו דהיתה תקנה דבכל מקום שהבע״ד נוטל רק מפני טענותיו, ושאין אנו יכולים לומר דודאי הצדק עמו צריך לישבע, והיינו דבמקום שהוא מוחזק גמור והשני מוציא מחבירו, אין צריך לעשות תקנה בשביל הרמאין, דהא אנו סוברים דודאי הוא שלו, אבל בשנים אוחזין שנוטל מפני טענותיו ולא נוכל לומר דודאי הוא שלכל אחד חצי, והיינו דלא כסברת התוס׳ וכמש״כ בשיטת הרמב״ם אז עשו תקנה בשביל הרמאים, שלא יבוא כל אחד ויתקוף בטליתו של חבירו ויטול חצי, אבל היכי דאיכא דררא דממונא לא שייך לעשות תקנה כיון דלא טענותיהם עושים הספק, ובשביל המקרה שהי׳ הספק הוא גם בלא טענותיהם, ולכן לא שייך לעשות תקנה שלא יהא כל אחד הולך ותוקף, ולכן מבורר לפי״ז היטב פסק הרמב״ם הנ״ל, דכיון דסובר דשנים אוחזין בטלית לאו דוקא, וגם בשנים שיושבים בצד ערמה של חטים המונחת בסמטא, דלא חשיבי שניהם מוחזקים וכמו שכתבנו, ג״כ יחלוקו בשבועה, וכן בההוא ארבא אם תפסו ב״ד ואח״כ התרצו הבע״ד שיוציאו מידם, ג״כ חולקים בשבועה אף שאינם מוחזקים, והיינו כמו שכתבנו, דהרמב״ם סובר דדין שלא יהא כל אחד הולך ותוקף, הוא לאו דוקא כששניהם תפוסים בהטלית, אלא דהתקנה היא בכל מקום שחולקים ע״פ טענותיהם וממילא שפיר דבמקום שידו מגעת לא שייך שבועה, דהא במקום שידו מגעת לא הוי דין חלוקה אלא דין הממע״ה, ובדין הממע״ה לא תקנו שבועה, אבל שיטת התוס׳ הוא דשנים אוחזין דוקא, וממילא כל דין שבועה הוא רק בשביל ששניהם תופסין, שלא יהא כל אחד הולך ותוקף, ולכן גם במה שידו מגעת שייך שבועה, דעיקר השבועה נתקנה בשביל תפיסת שניהם, ולכן שייך זה גם במה שידו מגעת.
והנה במה שבארנו הא דנפקד תופס בחזקת שניהם, יבואר מה שהקשה הגרעק״א גבי סימנים וסימנים יניח, הא כאן החלוקה יכולה להיות אמת, דאפשר הוא של שניהם, והיינו דהמוצא תופס בחזקת שניהם, והנה הגרעק״א הוסיף עוד להקשות דאפי׳ לשיטת רש״י דצריך ליכא ודאי רמאי, כאן אפשר דליכא רמאי דאפשר אין להם טב״ע, ואפשר לשניהם הי׳ חפץ בסימן כזה, וקושייתו על רש״י אפשר ליישב בפשיטות דהא יש לומר דרש״י ג״כ מצריך החלוקה יכולה להיות אמת, ובאופן דליכא ודאי רמאי, וכאן שני האופנים סותרים זה את זה דאם יהי׳ החלוקה אמת והחפץ של שניהם, ע״כ חד מינייהו רמאי, דזה בודאי אין לומר דהחפץ של שניהם, וגם שניהם אבדו כל אחד ג״כ חפצים בסי׳ כזה, דמהיכי תיתי נעשה ג׳ אבדות, וגם למה אינם חושבים האמת שהחפץ הוא של שניהם, ואם ליכא רמאי והיינו שלכל אחד הי׳ חפץ כזה, א״כ אין החלוקה אמת, אכן לשיטת התוס׳ דלא צריך אלא החלוקה יכולה להיות אמת, בודאי החלוקה יכולה כאן להיות אמת, אולם לפי מה שכתבנו בדעת התוס׳ דסוברים שלהנפקד תופס בחזקת שניהם ממש, והיינו משום שהפקידו אצלו בכרך אחד, או בכעין כרך א׳ באופן שאין עליו להקפיד של מי המנה ושל מי המאתים, לכן תופס בחזקת שניהם ממש, אבל הכא גבי מוצא אבדה ודאי אינו תופס אלא בשביל בעל האבדה האמיתי, וכמו שכתבנו גבי תפסו ב״ד דב״ד אינם תופסין אלא בשביל בעל החפץ.
אכן בדעת הרמב״ם דסובר דא״צ דוקא אוחזין ממש, וקשה לן שפיר דבפ״י הל׳ ו׳ גבי ספינה כתב או שיחלוקו ברצונם ובשבועה, וכמו שבארנו למעלה דבריו דשייך כאן ג״כ דינא דשנים אוחזין, ובפי״ג מהל׳ גזלה ואבדה הל׳ ו׳ כתב באו שנים זה נתן סימני האבדה, וזה נתן סימני האבדה כמו שנתן האחר, לא יתן לא לזה ולא לזה, אלא תהי׳ מונחת עד שיודה האחד לחבירו, או יעשו ביניהם פשרה, ולפי״מ שבארנו דברי הרמב״ם בפ״ט הי׳ לו גם כאן לכתוב או שיחלוקו ברצונם ובשבועה.
והנראה לבאר דלכאורה הי׳ מקום לומר דאם שניהם נותנים סימנים אין לנו ראיה כלל ובטלו ראיית הסימנים, ואפשר לומר ג״כ שהוא של איש אחר, אכן מדברי הרמב״ם הא מוכח דאינו כן אלא תהי׳ מונחת עד שיעשו פשרה ביניהם, והטעם הוא משום דאיברא דסימנים אינם ראיה ברורה כמו עדים, דאיכא למימר מיחזא חזא וכמו שכתב הרמב״ן הובא במ״מ או דאיכא למימר שגם לאחר נאבד חפץ כזה אלא דמ״מ אמרה תורה שנחזיר אבדה בסימנים, דהיינו דאין חוששין לרמאי דאם הוא רמאי מבורר באמת אין נותנים לו בסימנים, וגם אין חוששין שימצא עוד אחד שאבד בסימן כזה, ולכן כששניהם נותנים סימנים, ע״כ אנו תופסין דאחד מהם יצא מן הרוב, היינו או שהוא רמאי אף דרוב אינם רמאים, או שגם הוא אבד חפץ בסימן כזה אף שאינו מצוי ומ״מ בשביל שיצא אחד מן הרוב, ועל כרחך יש כאן דבר אחד שאינו מצוי, לא בשביל זה נאמר שיהי׳ עוד דבר שאינו מצוי, היינו ששניהם רמאים, או שהחפץ הוא של שלישי שאבד בסימן כזה, אלא דמ״מ יש לומר דכל זה שאמרה תורה להחזיר בסימנים, היינו היכי דעכ״פ עפ״י ראיית הסימנים, אנו אומרים שאנו מכוונים כאן לאמת דניזול בתר רובא, ואנו נותנים האבדה לבעל האבידה, דהא כתיב עד דרוש אחיך אותו, ואנו צריכים להחזיר לבעל האבדה האמיתי, ורק דאנו אומרים דבאבדה סגי בירור של סימנים לומר שאנו מכוונים לאמת, אבל אם שניהם נותנים סימנים ונבוא לפסוק להם דין חלוקה מספק, כיון דעכ״פ אין כאן ודאי לאחד מהם, ואין אנו מכוונים גם עפ״י אומדנא של סימנים לבעל האבדה האמיתי ממילא יש כאן ספק גם על כל העולם, דאימתי אמרה תורה להחזיר בסימנים, דוקא היכי שעפ״י סימנים אנו מכוונים ומקיימים עד דרוש אחיך אותו, ולכן שפיר כתב כאן הרמב״ם דדוקא אם יודה אחד לחבירו, דאז בטל לגמרי הספק, דהא נתברר שהמודה הי׳ רמאי, וזה הא כתבנו דבשביל שהאחד רמאי אין אנו אומרים שגם השני רמאי, ואפילו אם לא יודה האחד לחבירו אלא שיעשו פשרה, דאז באו שניהם בכח אחד והיינו דאף שלא הודו זה לזה, מ״מ כיון שעושים פשרה הרי הוא כמו שכל אחד אומר הנני נותן כוחי לחבירי, וא״כ הרי כיון המוצא לבעל האבדה, דהא אם יבוא בעל האבדה ויתן סימנים ויצוה ליתן לחבירו ג״כ הוא השבת אבידה, אבל יחלוקו בשבועה אינו כן אלא חלוקה מטעם ספק, ומדין ספק אין דין השבת אבדה כלל, דכיון שאין המוצא מקיים עד דרוש אחיך, למסור להבעלים האמיתים עפ״י ראיית הסימנים, כבר יש גם ספק על אחרים וכמו שכתבנו.
ובאופן אחר יש לבאר דלכן לא שייך גבי סימנים וסימנים דין חלוקה, משום דאם נבוא לדין חלוקה משום שהחלוקה יכולה להיות אמת, א״כ ע״כ הם רמאים וכמו שכתבנו למעלה, על קושייתו של הגרעק״א לדעת רש״י, וכיון שהם רמאים הא אין מחזירים אבידה לרמאי כלל בסימנים, ואיברא דממ״נ הא אם אנו אומרים שהוא של שניהם, מה איכפת לן שהם רמאים, הא אנו קיימינן בהך צד דהוא של שניהם וצריך להחזיר להם, אך מ״מ כיון דכל מה שאנו יכולים ליתן לבעל אבדה בסימנים, הוא בשביל שאין אנו מחזיקין אותו לרמאי, ואם היינו חושדים אותו לרמאי, לא היינו יכולים כלל ליתן לו בסימנים דדלמא מיחזא חזי, וא״כ איך אנו יכולים לצרף הסברא ולעשות דין חלוקה משום דשמא הם רמאים, דממ״נ אם אנו חושדים אותם לרמאים הרי אין אנו יכולים ליתן להם כלל בסימנים, ולכן לא שייך הכא דינא דהחלוקה יכולה להיות אמת.
ובזה יש לבאר מחלוקת הרמב״ם והרא״ש גבי סימנים וסימנים ועד״א, דהרא״ש סובר דאותו שכנגד העד צריך לישבע שבועת התורה, והרמב״ם לא הזכיר דין שבועה ולכאורה פשוט, כיון דסובר הרמב״ם דנפקד אינו תופס בחזקת שניהם, אלא בחזקת בעל החפץ, א״כ איך ישבע הא ממ״נ, אם הוא באמת בעל האבדה למה ישבע, ואם אינו בעל האבדה הא אין המוצא תופס עבורו ואינו נשבע ונפטר, ומה שירויח ע״י שבועתו שלא יטול חבירו וישאר מונח לזכותו, הוי זה כמו נוטל וכל הנשבעין שבתורה נשבעין ולא משלמין ולא נשבעין ונוטלים.
אך לפי״ז יקשה לנו דעת הרא״ש, דהא כתבנו דבמוצא אבדה גם התוס׳ יודו דאינו תופס בחזקת שניהם, וא״כ למה כתב הרא״ש דצריך לישבע, אכן לאחר העיון דברי הרא״ש נכונים דהכלל דכל הנשבעין שבתורה נשבעין ולא משלמים, הוא רק באופן כזה שהשבועה תפטרנו מלשלם וישאר על חזקתו, ואז נוכל לומר דטענתו היא גרועה, שלולא השבועה היינו מחייבים אותו והשבועה פוטרתו ומעמידה אותו על חזקתו, אבל שיהי׳ נשבע ונוטל מן התורה אי אפשר, משום דשבועה אין לה כח לברר כ״כ שנוציא על ידה מן המוחזק, וע״כ כשהוא נוטל אלימא טענתו באופן שהוא נוטל בשביל טענתו, וכשטענתו אלימא וחזקה שנוטל על ידי טענתו, לא חייבה אז התורה שבועה, ולכן שפיר סובר הרא״ש הכא גבי סימנים וסימנים וע״א, דאף שאין המוצא תופס בשבילו ואינו מוחזק, וממילא אינו נשבע ונפטר, ומ״מ שייך שבועה דאורייתא, דהכא שפיר אנו אומרים דבלא שבועתו יפסיד, ויחזיר המוצא לאותו שהעד מעיד עבורו, ושבועתו מועלת לעכב שלא יתנו לו וישאר מונח, דהא אינו מוציא כאן בשבועתו מחזקת בעלים ואינו נוטל, ולכן נשבע שפיר אף שאינו נפטר.
אכן בדעת הרמב״ם נראה לפי מש״כ דהרמב״ם סובר דלא שייך כאן דין יחלוקו בשבועה משום דאם שניהם נותנים סימנים אין דין השבת אבדה לאחד מהם משום דכל זמן שאינו ברור לנו עפ״י סימנים, דשייך לזה שנותן סימנים ממילא יש ספק על כל העולם, ומיושב שפיר דלא שייך הכא שבועת התורה, דלא שייך שבועה אלא היכי שיש לו ד״ת עמו, אבל הכא כ״ז שאין בעל העד מברר בירור יפה, אין המוצא מחזיר לו האבדה, ומה שאותו שכנגד העד תובע ג״כ האבדה, ומטיל בסימניו ספק על בירור הסימנים של בעל העד, אין בזה תביעה לחייב שבועה, ואין בזה דררא דד״ת עבור תביעתו, והוא פשוט, אלא דיש לדון בזה עפ״י ד׳ הר״ן בחולין פ׳ גיד הנשה, דגבי אבדה כיון שאין מוציאין מיד מוחזק מהני ע״א, וכבר הקשו על ד׳ הר״ן מסימנים וסימנים וע״א, ותי׳ המהר״ם מינץ משום דע״א בהכחשה אינו נאמן, וא״כ לפי״ז מצד ספיקם של כל העולם הי׳ מהני ע״א, וכל העיכוב רק מפני טענתו של אותו שכנגד העד ושייך להטיל עליו שבועה, אכן נראה ליישב גם זה בפשיטות מתרי טעמי, חדא כיון שאחר השבועה יהי׳ מוכחש ואינו מועילה עדותו של העד בהחלט, בשביל שהבע״ד השני יכול להכחישו בשבועה, ממילא לא מהני עדותו גם נגד כל העולם, ועוד אפי׳ אם נסתפק בסברא זו, מ״מ כיון דעכ״פ סימניו של השני, היינו אותו שכנגד העד ישארו מסופקים גם אם ישבע, וישארו מסופקים גם נגד כל העולם, ואין לנו לע״ע ראיה כלל אם הוא בעל האבדה, וגם לאחר שבועתו לא יהי׳ לנו ראיה, א״כ אינו לא נוטל ולא נפטר ולא שייך להטיל עליו שבועה.
והנה הריב״א בתוס׳ ב״ב ל״ד כתב דלא אמרינן יחלוקו גבי ארבא משום דאיכא ודאי רמאי, אבל ליכא ודאי רמאי אף דאין אוחזין, יחלוקו, והוכיח זה מהא דפריך הגמ׳ בב״מ משנים שהפקידו אף דשם אין אוחזין (ואינו סובר דנפקד תופס בחזקת שניהם) ועוד פי׳ ריב״א דהיכי ששניהם אוחזין אפי׳ איכא ודאי רמאי יחלוקו, והקשו ע״ז בתוס׳ ד׳ קושיות, א׳ מאי מקשה בגמ׳ ממחליף פרה בחמור וב׳ שטרות הא התם ליכא רמאי, ב׳ דטעמא דאיכא רמאי לא אמרינן אלא לר׳ יוסי, אבל לרבנן סגי אם האי מנה לא הוי ודאי דחד, אלא איכא למימר דתרווייהו הוא, ג׳, דאכתי קשה מאי פריך בגמ׳ משנים שהפקידו, כיון דגם הריב״א מודה דמהני סברא דאוחזין היכא דאיכא רמאי, כמו שמוכיח משנים אדוקין בשטר, א״כ אימא דוקא היכא דאוחזין בכל גווני (בין איכא רמאי ובין ליכא) ד׳ דמאי פריך הגמ׳ גבי שנים אדוקין בשטר ולית לי׳ לרבי שנים אוחזין, כיון דהריב״א סובר דטעמא דאיכא רמאי מהני היכא דאין אוחזין דלא הוי יחלוקו, אימא דגם באוחזין לא הוי יחלוקו היכא דאיכא רמאי.
והנה בישוב שתי הקושיות הראשונות נראה, דסובר הריב״א דהסברא דאיכא רמאי משום קנס, היא אמנם רק לר׳ יוסי, אבל מכיון דעכ״פ גם לרבנן צריך שתהא החלוקה יכולה להיות אמת, א״כ מהיכי תיתי נאמר דהחלוקה יכולה להיות אמת בהיפוך מטענותיהם, ואם כל א׳ טוען כולה שלי איך נתפוס שהוא על שניהם, ודוקא במציאה שיתכן דתרווייהו בהדי הדדי אגבהוה, וכ״א טועה שהוא קדם שייך לומר כן, אבל היכא דליכא למימר שהם טועים איך נעשה חלוקה בשביל אפשרות שהם מכחישים אותה בטענותיהם, (ומצאתי סברא זו בבית הלוי) ולכן למסקנא דנחית לסברא דליכא רמאי אליבא דר׳ יוסי, ומזה יוצא דבשנים אוחזין אפשר דתרוייהו בהדי הדדי אגבהוה וליכא רמאי, אמרינן גם אליבא דרבנן דדוקא בליכא רמאי שייכא הסברא דאיכא למימר דתרוייהו הוא, אבל באיכא ודאי רמאי הוי כמו דהאי מנה ודאי דחד מינייהו, ומיקרי אין החלוקה יכולה להיות אמת, וממילא מיושב שפיר מה שהקשו בגמ׳ מהמחליף פרה בחמור וב׳ שטרות, דשם אף דליכא רמאי אבל הרי ודאי דחד מינייהו הוא ואין החלוקה יכולה להיות אמת (היינו לפי המבואר דהסברא דליכא רמאי אינה מועלת בפני עצמה, אלא דבליכא רמאי יש אפשרות לומר דהחלוקה יכולה להיות אמת, וא״כ היכא דבלא״ה אינה יכולה להיות אמת אין הבדל בין איכא רמאי וליכא רמאי).
ולשתי קושיות האחרונות יש להוסיף, דצריך באור גם מצד הסברא דמכיון דהריב״א סובר דכל אחד בפני עצמו (אוחזין וליכא רמאי) הוא תנאי לדין חלוקה, מנין לנו דתנאי אחד בלבד מועיל לגרום דין חלוקה ודוקא כשחסרים שני התנאים לא אמרינן יחלוקו, והרי במתני׳ דשנים אוחזין שהוא מקור הדין דיחלוקו הוי אוחזין וליכא רמאי, אימא דרק שני התנאים ביחד גורמים דין יחלוקו, ומנין לריב״א דאם אוחזין יחלוקו אף דאיכא רמאי, ובליכא רמאי אף דאין אוחזין.
ונראה דיש לחקור בדין כדא״ג ויהא מונח עד שיבוא אליהו, אם הוא פסק וסדר שבי״ד מסדרים בדבר שא״א לבררו, שישאר מונח כמו שהוא, או כל דאלים גבר והאחד ישאר מוחזק מתוך כך ויהי׳ לשני דין המוציא מחבירו עליו הראי׳ או, דשני דינים אלו (יהא מונח וכדא״ג) אינם פסק בי״ד אלא להיפוך שבי״ד מסלקין את עצמם מדין זה לגמרי, וממילא כל חד תיקום אדוכתיה, דהיינו גבי שנים שהפקידו שהפקדון מונח ביד הנפקד, כשב״ד מסתלקים מוכרח שישאר מונח שהרי כדא״ג א״א לפסוק כאן, אחרי שהוא ביד הנפקד וכמש״כ ע״ז הריב״א דאי תפסינן לא מפקינן, [ואגב מה שכתבו בתוס׳ על הריב״א אבל מ״ד מפקינן לא אתי שפיר, אפשר לתרץ דהריב״א הביא רק דוגמא דגם גבי ארבא דהדין כדא״ג מ״מ אם תפסו בי״ד לא מפקינן ונשאר הדין יהא מונח, אבל ממ״ד מפקינן אין קושיא דשאני התם דהבי״ד תפסו מתחלה ע״מ כן, דהא בא א׳ לבי״ד ואמר תפסוה אדמייתינא סהדי, ולכן אם לא קיים ולא הביא עדים יש להם רשות להוציא מידם וישאר כבתחלה שכבר היתה מוטלת בספק, משא״כ גבי נפקד, שאפי׳ אם לקח בכרך אחד, מ״מ לא הי׳ ספק בשעת נתינת הפקדון והספק נולד עכשיו שפיר מסתבר דאין לו להוציא מידו בלי בירור לעשות כדא״ג], או היכא דאמרינן כדא״ג, ג״כ פירושו שבי״ד מסתלקין מדין זה שא״א לבררו, ומכיון דאין הדבר נמצא בשום רשות ממילא התוקף נשאר מוחזק, והשני הוא מוציא ועליו הראי׳.
וי״ל שזוהי סברת הריב״א, שחידש דדין כדא״ג ויהא מונח אינו סילוק בי״ד, אלא דגם זהו פסק וסדר שבי״ד מסדרים, ולכן סובר הריב״א דהיכא שהחלוקה יכולה להיות אמת עפ״י טענותיהם היינו דליכא ודאי רמאי. אז חלוקה עדיפא והיא סדר טוב יותר, ואם אין החלוקה יכולה להיות אמת עפ״י טענותיהם אז יהא מונח עדיף, וזהו דוקא בשביל שיהא מונח אינו סילוק, שאם היינו אומרים דיהא מונח אינו אלא סילוק לא היו ב״ד רשאים להסתלק אם הי׳ אפשר לעשות חלוקה, שהרי אפי׳ אם החלוקה יכולה להיות אמת, מ״מ הא אינו ודאי אמת, אלא דחלוקה בין שני תובעים היא ג״כ דרך לגמור ביניהם אם אין אפשרות לברר א״כ איך יסתלקו בי״ד כשאפשר לפסוק חלוקה, וכמבואר בחו״מ סי׳ י״ב סעיף ה׳ בשם תשובת הרא״ש, דיש כח לדיין לעשות דין כעין הפשרה במקום שאין הדבר יכול להתברר, ואינו רשאי להוציא הדין חלק מתחת ידו בלא גמר, ומכיון שכן מוכרחת סברת הריב״א דבאוחזין אף שאין החלוקה יכולה להיות אמת, יחלוקו, כיון דאי אפשר לפסוק יהא מונח דאין להוציא מידם בכדי להניח, וכן כדא״ג לא שייך לפסוק כששניהם אוחזין, ועל כרחנו לעשות חלוקה, אף כשאינה יכולה להיות אמת, אחרי שבמקום זה א״א לסדר הדין באופן אחר.
והנה האחרונים תירצו לדעת רש״י דדוקא בדליכא רמאי יחלוקו, הא דבשנים אדוקין בשטר יחלוקו אף דאיכא רמאי, משום דא״א להוציא מן הלוה כל הכסף ולעשות יהא מונח דבשלמא בשנים אוחזין דלא תפיסו אלא בכרכשתא, אין זו הוצאה מהמוחזק ולכן אם הי׳ בשנים אוחזין ודאי רמאי הי׳ שייך לעשות יהא מונח, אבל כאן בשטר שהלוה טוען פרעתי והמלוה אינו מוחזק לגמרי בהשטר אין להוציא מהלוה כל הכסף שיהא מונח, ולומר יהא מונח על השטר והמעות ביד הלוה יזכה הלוה לגמרי, אך גם זה שייך רק כשאנו אומרים דיהא מונח הוא פסק בי״ד, אבל אם היינו אומרים שהוא סילוק מפני שאין בי״ד יודעים את מי מהם לזכות, א״כ מה איכפת לן אם ירויח הלוה, נימא יהא מונח על השטר והכסף ישאר ביד הלוה, ומוכח גם מזה דיהא מונח הוא דרך של פסק, ומזה מוכיח הריב״א דגם באוחזין גרידא אף דאיכא רמאי ע״כ יחלוקו, דאין דרך אחרת.
ולפי״ז יש לבאר מה דהקשו בגמ׳ על שנים שהפקידו ולא מצי לתרץ דאוחזין שאני דלהמבואר לעיל נראה דלדעת הריב״א אין הטעם דאוחזין ענין הגורם חלוקה, ולא משום דחשבינן כאילו כל אחד יש לו בודאי החצי, אלא כמו שכתבנו לדעת הרמב״ם דאוחזין הוא רק מניעה שלא לפסוק כדא״ג, וא״כ איברא דבאוחזין א״א לעשות כדא״ג ולא יהא מונח, ואין ראיה היכא דאין אוחזין, ומ״מ פריך הגמ׳ מסברא דכיון דעכ״פ אשכחן דחלוקה הוא ג״כ פסק בי״ד מהיכי תיתי יפסקו יהא מונח, הלא כדאי יותר לפסוק חלוקה, וע״ז משני הגמ׳ דבמקום שהחלוקה יכולה להיות אמת חלוקה עדיפא, ובאין החלוקה יכולה להיות אמת יהא מונח עדיף משנמסור לאחד ודאי גזילה, וזהו תי׳ הגמ׳ דאיברא דאשכחן במתני׳ דחלוקה הוא דרך ופסק בי״ד, זהו דוקא במקום שאינו ודאי גזילה, אבל במקום שיש ודאי גזילה עפ״י טענותיהם יהא מונח עדיפא, ומ״מ פריך הגמ׳ גבי שנים אדוקין שבשטר ולית ליה לרבי שנים אוחזין, משום דהתם הרי אין עצה אחרת, דא״א להוציא הכסף מהלוה ולעשות על הכסף והשטר יהא מונח כמו שכתבנו, ולכן כיון דאשכחן עכ״פ במתני׳ דחלוקה היא ג״כ דרך בפסק בי״ד, ואף דזה מיירי שחלוקה יכולה להיות אמת, הא הסברנו לעיל דזהו רק לענין עדיפותא של דרך הפסק של חלוקה, אבל אין זה עצמו גורם דין חלוקה, שהרי עפ״י רוב לאו תרוייהו בהדי הדדי אגבהוה, ועכ״פ מסתבר מזה דגם באופן שאין החלוקה יכולה להיות אמת הוא ג״כ דרך לעשות חלוקה, וא״כ הכא דיהא מונח על השטר אינו דרך של פסק כיון דא״א להוציא הכסף רק סילוק, ע״כ גם כאן יותר כדאי לעשות חלוקה, ומזה הוא שהוציא הריב״א דבאוחזין גרידא אף דאיכא ודאי רמאי יחלוקו.
ויוצא מזה דאם הי׳ כדא״ג ויהא מונח סילוק בי״ד והיינו אומרים שרשאים בי״ד להסתלק כשאין הדין מבורר, שפיר הי׳ אפשר לומר דצריך אוחזין והחלוקה יכולה להיות אמת ביחד, אבל כיון שאנו אומרים דאחר דאשכחן דרך חלוקה אין לב״ד להסתלק, ורק למצוא את הדרך הטובה יותר, כמבואר בחו״מ בשם תשובת הרא״ש הנ״ל, סובר הריב״א דחלוקה היא עכ״פ דרך טובה יותר כשהיא יכולה להיות אמת, ולכן לא צריך אוחזין, ולהיפך כשאוחזין ואין החלוקה יכולה להיות אמתית, אף שבמקרה זה אין החלוקה הדרך הטובה ביותר אבל כיון שאין עצה אחרת שא״א לפסוק כדא״ג כמש״כ הרא״ש, וגם להוציא מידם בכדי להניח אין זה אלא להפקיע זכותם במה שיש להם כבר על כרחנו לפסוק יחלוקו, וכ״ז לפי״מ שכתבנו לשי׳ הריב״א דאין דין אוחזין גורם יחלוקו, וכמבואר לדעת הרמב״ם יש הכרח לומר שדין יחלוקו הוא רק כעין פשרה וסדור, דהרי תרווייהו בהדי הדדי אגבהוה אינה סברא ודאית, ואינו אלא מיעוט שיגביהו שניהם ביחד, אבל לדעת התוס׳ דאוחזין גורם יחלוקו וחשבינן כאילו כ״א יש לו החצי בודאי, א״א להוכיח ממה דאמרינן דתרווייהו בהדי הדדי אגבהוה, דאין דין חלוקה דין ודאי, שהרי אפי׳ אם אינו אלא מיעוט, אבל כיון דדין אוחזין בלבד גורם דהוא כאילו כ״א יש לו בודאי החצי, והם נעשים מוחזקים על ידי זה, ולמוחזק אפשר לטעון גם טענה שאינה אלא במיעוט, ולכן התוס׳ לשיטתם מקשים על הריב״א.
(ז-ח) שתי הלכות אלה בנויות על המשנה בראש מסכת בבא מציעא, אלא שבהלכה ז צירף רבינו עוד מקורות כדי להציג את עקרונות ההלכה, אשר על כן גם שינה מלשון התנא במשנה, ואת הפרטים מפרש לפנינו בלשון המקורות. אציין תחילה את המשנה, שהעתיק ממנה כמעט מילולית בהלכה ח, ואחריה שאר מקורות.
שנים שהיו אוחזין בכלי אחד וכו׳ – משנה בבא מציעא א,א-ב:
שנים אוחזין בטלית, זה אומר ״אני מצאתיה״ וזה אומר ״אני מצאתיה״, זה אומר ״כולה שלי״ וזה אומר ״כולה שלי״ – זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, וזה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, ויחלוקו. זה אומר ״כולה שלי״ וזה אומר ״חציה שלי״ – האומר ״כולה שלי״ ישבע שאין לו בה פחות משלשה חלקים, והאומר ״חציה שלי״ ישבע שאין לו בה פחות מרביע; זה נוטל שלשה חלקים וזה נוטל רביע.
היו שנים רוכבים על גבי בהמה, או שהיה אחד רכוב ואחד מנהיג, זה אומר ״כולה שלי״ וזה אומר ״כולה שלי״ – זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, וזה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, ויחלוקו. בזמן שהן מודים או שיש להם עדים, חולקין שלא בשבועה.
פיהמ״ש שם: דין זה אינו אלא אם תפס כל אחד מהם בשוליה, אבל אם תפס אחד מהם בידו חלק ממנה, ותפס השני חלק – הרי לכל אחד מהם מה שיש בידו, ומה שנשאר ממנה יחלקו אותו בשוה, אחרי שבועת שניהם, כמו שהזכיר. ואמרו: זה אומר ״כולה שלי״ וזה אומר ״כולה שלי – הוא אם מכר בעל הטלית אותה לאחד מהם בדמים מסויימים, ושלם לו כל אחד מהם אותם הדמים בדיוק, והרי הוא לא מכר אלא לאחד מהם. אבל השני, לא קבל ממנו הדמים אלא בהכרח, ושלא ברצונו, וקבלם על דעת להחזירם. ונסתפק המוכר ולא ידע למי מכר ברצון, והכחישו שניהם זה את זה. ואמר אחד מהם ״כולה שלי, ואני הוא שמכר לי מרצונו״, וכך אמר גם השני. הרי אלו נשבעים שניהם, כמו שאמר בתקנת חכמים, כדי שלא יהא כל אחד תופש בטליתו של חברו, ויחלקו הטלית ואחד הדמים שמחזיר להם המוכר. ואלו ידע המוכר למי מכר ואמר ״לזה מכרתי״, היה נאמן בעדותו, אף1 על פי שהטלית ביד שניהם יחד ואמר כל אחד מהם ״אני קניתיה״. ויהיה דינו כדין עד אחד בעלמא, ותהיה השבועה אז דאוריתא, מחמת העד, לא בתקנת חכמים, כמו שביארנו. ולא תוחלט הטלית לאחד מהם בלעדי השני, אלא אם נצטרף אליו עד אחר. ומכללי הדינים, שהנשבע ונוטל משהו בשבועתו, לא ישבע על יותר ממה שיטול בשבועתו. ולפיכך זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, ולא ישבע שהיא כולה שלו, כיון שאינו נוטל אלא חציה. ועל פי כל הדינים האלו תקיש ותדון.
השמיעך שרוכב ומנהיג שוים, ובתנאי שיניע רגליו על הבהמה להוליכה, ואם לא עשה כן אלא היה יושב עליה בלבד, המנהיג קנה ולמנהיג היא עכ״ל.
מה שפתח בפיהמ״ש: ״דין זה אינו אלא אם תפס כל אחד מהם בשוליה״ מקורו הוא בגמרא בבא מציעא ז,א:
אלא מתניתין דקתני דפלגי בהדדי, ולא קתני זה נוטל עד מקום שידו מגעת – היכי משכחת לה? אמר רב פפא, דתפיסי בכרכשתא.
מפרש רבינו שלשון ״אוחזין״ מורה על תפיסה בשוליה, ולפיכך כתב כאן דין זה, כי באחיזה בלבד שניהם מוחזקים בשווה; ולקמן בהלכה ט מדובר על ״שנים אדוקין״, ומבואר לפנינו.
בספר הנר בבא מציעא (בני ברק תשס״ג, עמ׳ שיג) מביא בשם מפרשים קדמונים:
ראובן ושמעון מחזקי תרויהו בטלית, והוא הדין לכל דבר המיטלטל, ראובן טוען שמצאה וכולה שלו ושמעון טוען שמצאה וכולה שלו – ראובן ישבע שיש לו בה, ולדעת בית דין שאין לו בה פחות מחציה, וכך שבועת שמעון, ויחלוקו.
ר״י מיגאש בבא בתרא לד,ב (רמ״ש שפירא דף כז ע״ב):
...דכל מידי דמינצו עלה בי תרי, האי אמר דידי הוא והאי אמר דידי הוא...ואי איתיה לההוא מידי בידא דתרווייהו, כיון דתרווייהו קא נקטי ליה, פלגי ליה בשבועה. והיינו דתנן: שנים אוחזין בטלית זה אומר אני מצאתיה וכו׳. והוא הדין נמי היכא דהוי ההוא מידי ברשותא דתרווייהו.
כדי להשמיענו כי ״הוא הדין לכל דבר המיטלטל״, שינה רבינו מלשון המשנה שנקבה בטלית, וכתב ״כלי״ והוסיף גם פירות בנוסף על בהמה המוזכרת במשנה. ברם בעקבות רבו הר״י מיגאש הכותב שהוא הדין ״ברשותא דתרווייהו״, משלב רבינו גם פרט זה אלא שהוא מפרש לנו מה זאת רשות של שניהם, דהיינו חצר של שניהם, וגם בסימטא תתכן רשות של שניהם בשווה.
אשר לסימטא ראה בבא מציעא י,ב:
...ארבע אמות של אדם קונות לו בכל מקום...רב ששת אמר, כי תקינו רבנן בסמטא דלא דחקי רבים, ברשות הרבים דקא דחקי רבים לא תקינו רבנן. והא בכל מקום קאמר? כל מקום – לאתויי צידי רשות הרבים.
כך פסק רבינו בהלכות גזלה ואבדה יז,ח-ט: ״וכן ד׳ אמות של אדם שהוא עומד בצדן הרי אלו קונין לו, ואם הגיעה המציאה לתוך ד׳ אמות שלו זכה בה...במה דברים אמורים? בסימטא או בצדי רשות הרבים, שאין הרבים דוחקין בהן...⁠״ מעתה אם שנים עומדין בצד אותן ארבע אמות בסימטא, הרי זה כמו חצר של שניהם, שיש לשניהם זכות שווה. אמנם העדיף רבינו לשון ״יושבין״, כיון שלפעמים קורה שנקלע אדם לסימטא ועומד שם רגע עד שממשיך לדרכו, ואם פגע שם עומדים אחרים בצד הערימה אף הוא יבוא לטעון שמגיע לו חלק, אע״פ שהוא לא היה שם בראשונה ולא קנה. אבל כאשר מדובר ביושבים ברור הוא שכוונתם לשמור על הערימה והם מוחזקים בה בשווה, ואין לאחר העומד שם באקראי שום זכות.
ואשר לדוגמה של ״ערימה של חטים״, השווה משנה כתובות ט,ב: ״מי שמת...הניח פירות תלושין מן הקרקע – כל הקודם בהן זכה״. ובגמרא שם פד,ב: ״דמנחי היכא? רב ושמואל דאמרי תרוייהו, והוא שצבורין ומונחין ברשות הרבים אבל בסימטא לא (אמר ר׳ טרפון כל הקודם זכה, דכיון דמקום הראוי לקנין הוא...אין זה מקום הפקר וזכו בהן יורשין משעת מיתה)״. רבינו אימץ לו דוגמה זו של פירות הצבורין ומונחין בסימטא = ״ערימה שלחטים המונחות בסימטא״. על פי פסקו הנ״ל הצריך שיהיו שניהם ״יושבין בצד״ הערימה שבסימטא, ושניהם יש להם חזקה שווה באותה ערימה.
ברם ראה שגם בפתיחתו שינה והוסיף על לשון התנא, ולא כתב ״שנים אוחזין״ אלא ״שנים שהיו אוחזין״ – כלומר, שהמשיכו לאחוז שניהם כל הזמן, ובמקום ״זה אומר כולה שלי״ כתב: זה אומר הכל שלי״, ובכך הורה לנו שהניסוח הזה הוא שלו והוא צירוף ממקורות שונים. העיקרון שנקבע הוא שכל מקום ששנים חזקתן שווה, וכפי שביאר הר״י מיגאש ״בידא דתרווייהו״ בבת אחת, ושניהם טוענים לבעלות בלעדית, ״הכל שלי״ – חולקים בשבועה.
כל אחד משניהם נשבע בנטילת חפץ וכו׳ – שהרי שבועה זו מוזכרת במשנה, ואינה שבועת היסת, וכבר ביאר בפיהמ״ש שבועות ו,א:
וכל מקום שאמרו במשנה בעניני שבועות ממון ״חייב״, רוצה לומר שבועה בתורה, לפי שגם השבועות שעיקרן מדרבנן הנזכרים במשנה הם בנקיטת חפץ, כי כל דתקון רבנן כעין דאוריתא תקון (פסחים ל,ב)...ודע שהשבועות שחייבים בהן מן התורה שלשה מינין...ושאר כל השבועות הנזכרות במשנה חוץ מאלו הם בתקנת חכמים אלא שהם בנקיטת חפץ כעין דאוריתא.
וראה לעיל א,ב-ג.
שאין לו בדבר זה פחות מחציובבא מציעא ה,ב:
זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה וכו׳: על דאית ליה משתבע או על דלית ליה משתבע? אמר רב הונא, דאמר: ״שבועה שיש לי בה, ואין לי בה פחות מחציה״. ונימא, ״שבועה שכולה שלי״! ומי יהבינן ליה כולה? ונימא, ״שבועה שחציה שלי״. מרע ליה לדיבוריה. השתא נמי מרע ליה לדיבוריה! דאמר, ״כולה שלי, ולדבריכם – שבועה שיש לי בה, ואין לי בה פחות מחציה״.
פירש ר״ח: אוקימנא באומר כולה שלי ולדבריכם דלא יהביתו לי כולה – שבועה שיש לי בה ואין לי בה פחות מחציה.
לכאורה יש כאן אמירה כפולה: א) כולה שלי, ב) שיש לי בה ואין לי בה פחות מחציה.
אבל הרי״ף פסק (ב״מ רמז רמג):
זה ישבע שאין לו בה פחות מחציה, וזה ישבע שאין לו בה פחות מחצה ויחלוקו. וכי מישתבע, לא לימא שבועה שכולה שלי, משום דלא יהבינן ליה כולה, ולא לימא נמי שבועה שחציה שלי, משום דקא מרע ליה לדיבוריה. אלא נימא הכי: ״כולה שלי היא, ולדבריכם – שבועה שאין לי בה פחות מחציה״.
הרי שאינו מזכיר בשבועה ״שיש לי בה״, וכך מעתיק רבינו והשמיט גם את התיבות ״כולה שלי היא, ולדבריכם״. כבר עמדו על כך מן הראשונים (נמוקי יוסף, הר״ן בחידושיו) וכתב מרן בבית יוסף (סי׳ קלח): ״דלאו למימרא שיאמר כן ממש, אלא לומר שפירוש הדברים הללו כאילו אומר כן״. ונראה שכוונתו היא שאין הגמרא מגיהה בנוסח השבועה כפי שהוא מופיע במשנתנו: ״שאין לו בה פחות מחציה״, אלא מסבירה את פירושו של נוסח זה.
ונראה להבין כך את שאלת הגמרא בתחילה: ״על דאית ליה משתבע או על דלית ליה משתבע?⁠״ – פירוש: כששנה לנו התנא ״ישבע שאין לו בה פחות מחציה״ בלשון שלילה, האם כוונתו שעל החלק שאין אנו נותנים לו נשבע, כלומר, החלק שאין לו הוא לא פחות מחצי, וממילא מגיע לו החצי הנשאר; או שמא הפירוש הוא שהחלק שיש לו הוא לא פחות מחצי, ואינו מתייחס כלל לחצי השני שנותנים אותו לחבירו? על כך אמר רב הונא: ״שבועה שיש לי בה״ – כלומר, ברור שהוא נשבע על מה שיש לו ולא על מה שאין לו, וממילא משמע שהחלק שיש לו הוא לא פחות מחצי. על כך שואלת הגמרא: למה שלא יישבע בפשיטות בלשון חיובי לאמת את טענתו שיש לו הכל? אלא שזה אינו מפני שאין נותנים לו הכל. ואם תאמר: ישבע בלשון חיובי שיש לו החצי? זה אינו מפני שזה משמע סותר את טענתו שכולה שלו. המסקנה היא שהלשון שניסח התנא שהוא בשלילה מתאים ביותר, כי משמעותו היא: יש לי בה ולדבריכם אין לי בה פחות מחצי, אבל לדעתי יש לי בה הכל.
וראה שכך מבואר במשפטי שבועות לרב האי גאון ז״ל חלק ב׳ שער טו (בני ברק תשנ״ד עמ׳ לח):
...אמרו בגמרא, סלקא דעתא משתבע שאין לי בה. על מאי דאית ליה בעי אישתבועי! אמר רב הונא, הכי קתני שבועה שיש לי בה, ואין לי בה פחות מחציה...אלא דאמר שבועה שיש לי בה ולדבריכם אין לי בה פחות מחציה.
שלא יהיה כל אחד תופס...ונוטל בלא שבועהבבא מציעא ה,ב:
וכי מאחר שזה תפוס ועומד, וזה תפוס ועומד, שבועה זו למה? אמר רבי יוחנן, שבועה זו תקנת חכמים היא, שלא יהא כל אחד ואחד הולך ותוקף בטליתו של חבירו, ואומר שלי הוא.
ראה שרבינו מפרש לשונו של ר׳ יוחנן שאמר: ״שלא יהא כל אחד...תוקף...ואומר שלי הוא״. התוקף הזה, הואיל והוא תפוס הוא טוען שהוא מוחזק בכולו, ולפיכך הכל שלו. אבל הואיל ושניהם מוחזקים בשווה, לא יתכן ששניהם טוענים אמת, ונמצא שלכל הפחות אחד מהם הוא מנסה להוציא מחבירו ויתכן גם ששניהם באים להוציא, וכגון שכל אחד יש לו חצי מלכתחילה, ועכשיו הוא טוען על כולו. מעתה נמצא שהוא רוצה להיות ״נוטל בלי שבועה״, וזה לא יתכן. אולם הואיל ושניהם הם נוטלים, לפיכך, תיקנו להם חכמים שבועת הנוטלין.
הנשבעין ליטול בין שבועה קלה בין שבועה חמורה – סתם שבועת הנוטלין היא שבועה חמורה כמבואר לעיל (א,ב): ״כל הנשבעין ונוטלין, כגון שכיר ונחבל ופוגם את שטרו וכיוצא בו...כולן נשבעין בתקנת חכמים...כעין שלתורה בנקיטת חפץ״. אבל יש וגם נוטל הנשבע שבועת היסת שהיא שבועה קלה (שם,ו): ״ואין לך מי שנשבע הסת ונוטל מחבירו אלא זה שנהפכה עליו שבועת הסת״.
שאינו נשבע על מה שטוען אלא על מה שנוטל – בגמרא בבא מציעא הנ״ל: ״ונימא, שבועה שכולה שלי! ומי יהבינן ליה כולה?⁠״ וכתב על כך רב האי גאון במשפטי שבועות הנ״ל:
דקדקו רבותינו ז״ל שבשבועתם עד כדי חוט שערה שלא יוציאו מפיהם אלא הדבר שבו חתיכת הדין. שדין שבועה אין למעלה הימנו, וזה איך יחרץ המשפט אם יאמרו לו בית דין, ״הישבע שכולה שלך היא כאשר טענת״, אומר להם, ״בשבועתי זו כולה תתנו לי? למה תשביעוני על החצי בחנם?⁠״.
בין שבועה קלה בין שבועה חמורה – רב האי גאון ז״ל בפתיחת ספרו משפטי שבועות:
ושבועת הנתבע תחלק לשני דרכים, וגם שלישית נמשכת ביניהם. האחד חיוב שבועה חמורה והיא הגזירה. והשני חיוב שבועת היסת שהיא קלה ממנה. וזה שאמרנו קלה וחמורה הוא בשם בלבד כי טעמם וחיובם כאחד אלא הפרשם בתפיסת חפץ בלבד.
השווה הלכות מלוה ולוה ב,ב: ״שבועה חמורה כעין שלתורה בנקיטת חפץ״, וראה מה שביארתי שם. וראה גם לעיל ה,יב.
1. המלה ״אף״ נשמטה במהד׳ ר״י קאפח, אך היא השמטה ברורה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהתשובות רדב״ז על משנה תורהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ח) זה אומר כולה שלי וזה אומר חציה שלי, האומר כולה שלי יישבע שאין לו בה פחות משלשה חלקים, והאומר חציה שלי יישבע שאין לו בה פחות מרביע, וזה נוטל שלשה חלקים וזה נוטל רביע:
מכאן אתה למד לכל הנשבעין ליטול, בין שבועה קלה בין שבועה חמורה, שאינו נשבע על מה שטוען, אלא על מה שנוטל, אף על פי שטוען יותר:
If one says: "The entire article belongs to me,⁠" and the other says: "Half of it belongs to me,⁠" the one who claims the entire article must take an oath that he owns no less than three fourths of the article, and the one who claims half the article must take an oath that he owns no less than one fourth. They then divide the article accordingly.
From this, one can learn that all those who take an oath to expropriate property - whether a minor oath or a severe oath - should not take that oath concerning what they claim, but rather what they will receive even though they claim more.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
זֶה אוֹמֵר כֻּלָּהּ שֶׁלִּי וְזֶה אוֹמֵר חֶצְיָהּ שֶׁלִּי הָאוֹמֵר כֻּלָּהּ שֶׁלִּי יִשָּׁבַע שֶׁאֵין לוֹ בָּהּ פָּחוֹת מִשְּׁלֹשָׁה חֲלָקִים. וְהָאוֹמֵר חֶצְיָהּ שֶׁלִּי יִשָּׁבַע שֶׁאֵין לוֹ בָּהּ פָּחוֹת מֵרְבִיעַ. וְזֶה נוֹטֵל שְׁלֹשָׁה חֲלָקִים וְזֶה נוֹטֵל רְבִיעַ . מִכָּאן אַתָּה לָמֵד לְכׇל הַנִּשְׁבָּעִין לִטֹּל בֵּין שְׁבוּעָה קַלָּה בֵּין שְׁבוּעָה חֲמוּרָה שֶׁאֵינוֹ נִשְׁבָּע עַל מַה שֶּׁטּוֹעֵן אֶלָּא עַל מַה שֶּׁנּוֹטֵל אַף עַל פִּי שֶׁטּוֹעֵן יוֹתֵר:
[ט] ואין שייך לומר כאן אין ספק מוציא מידי ודאי כדאמרינן גבי ספק ויבם דהכא אין ודאי אלא ע״י שעושהו ודאי ובמה שעושהו ודאי דהיינו החצי הרי נוטל לבדו ועיין לקמן סוף פ״ה מהלכות נחלות בהג״ה ואם תאמר אמאי אינו נוטל אלא רביע נהימניה במגו דאי בעי אמר כולה שלי והיה נוטל חציה בשלמא לדידן לא קשיא דלא אמרינן מגו להוציא כדפירש ריב״ם פרק ח״ה ולקמן פרק ט״ו אלא לרבה דאית ליה מגו להוציא דאמרינן התם מה לו לשקר אי בעי אמר שטרא מעליא הוא תיקום ליה ממתני׳ דהכא ויש לומר דלא שייך מגו אלא באותו דבר עצמו שהיה יכול לטעון טענה אחרת שהיה נאמן בה אבל להאמינו על חציה במגו דאי טעין על אידך חציה כה״ג לא אשכחן מגו ע״כ:
[י] וכן כתב ס״ה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

זה אומר כולה שלי וכו׳ – משנה שם כלשון רבינו וכתב הרשב״א ז״ל ומסתברא דבדבר הראוי ליחלק לשליש ולרביע אילו רצה נוטל ממנו החצי ואח״כ נשבע על מחצית מה שנשאר שאין לו בה פחות מחציה אבל בדבר שאינו ראוי ליחלק נשבע על כל השלשה חלקים עוד כתב בזה נוטל שלשה חלקים וכללא הוא לכל צד שנחלקו בה דכל שזה תובע כולה וזה מודה לו בה בחלק אחד זה ישבע על חצי טעון וזה ישבע על חצי טעון וכדאיתא בתוספתא ובירושלמי ודבר פשוט הוא:
מכאן אתה למד וכו׳ – אלו הן דברי רבינו ודברים ברורים הם:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(ט) היו שנים אדוקין בטלית, זה אומר כולה שלי וזה אומר כולה שלי, זה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת, והשאר חולקין בשוה אחר שנשבעין. ויש לכל אחד לגלגל על חבירו שכל מה שנטל כדיןא נטל.
When two people were both clinging to a garment, and each claims that the entire garment belongs to him, each is awarded the portion he is holding. The remainder is divided equally after they take the appropriate oaths. Based on the principle of gilgul sh'vu'ah, each of the litigants can require the other to take an oath that he is legally entitled to everything he collects.
א. ת1: בדין.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
הָיוּ שְׁנַיִם אֲדוּקִין בְּטַלִּית זֶה אוֹמֵר כֻּלָּהּ שֶׁלִּי וְזֶה אוֹמֵר כֻּלָּהּ שֶׁלִּי. זֶה נוֹטֵל עַד מָקוֹם שֶׁיָּדוֹ מַגַּעַת וְזֶה נוֹטֵל עַד מָקוֹם שֶׁיָּדוֹ מַגַּעַת וְהַשְּׁאָר חוֹלְקִין בְּשָׁוֶה אַחַר שֶׁנִּשְׁבָּעִין. וְיֵשׁ לְכׇל אֶחָד לְגַלְגֵּל עַל חֲבֵרוֹ שֶׁכׇּל מַה שֶּׁנָּטַל כַּדִּין נָטַל:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

היו שנים אדוקין בטלית וכו׳ – בגמרא שם (דף ז׳) תני רב תחליפא בר מערבא קמיה דרבי אבהו שנים אדוקין בטלית זה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת והשאר חולקין בשוה מחוי ליה ר׳ אבהו בשבועה והקשו אלא מתניתין דקתני דפלגי בהדי הדדי וכו׳ היכי משכחת לה ותירצו כגון דתפסי בכרכשתא פירוש בחוטין שבשפת הבגד ופירש רבינו שדברי ר׳ אבהו שם על השאר בדוקא שמה שכל אחד תפוס אינו צריך שבועה אבל ודאי יש גלגול שבועה על מה שהן תפוסין דבכל דבר יש גלגול וגם רבינו האיי כתב מחוי רבי אבהו והשאר חולקין בשבועה וכן כתוב בהלכות גדולות אבל הראב״ד פירש שאפילו מה שהן תפוסין נוטלין בשבועה וכן הסכימו הרמב״ן והרשב״א ז״ל:
(ט-י) היו שנים אדוקין בטלית וכו׳בבא מציעא ז,א (פיר״ח בסוגריים):
תני רב תחליפא בר מערבא קמיה דרבי אבהו: שנים אדוקים בטלית – זה נוטל עד מקום שידו מגעת, וזה נוטל עד מקום שידו מגעת, והשאר חולקין בשוה. מחוי ליה רבי אבהו: ובשבועה. אלא מתניתין דקתני דפלגי בהדדי, ולא קתני זה נוטל עד מקום שידו מגעת, היכי משכחת לה? אמר רב פפא, דתפיסי בכרכשתא (בנימין שבקצותיה). אמר רב משרשיא1, שמע מינה: האי סודרא, כיון דתפיס ביה שלש (אצבעות) על שלש (אצבעות) – קרינן ביה ׳ונתן לרעהו׳ (רות ד,ז) (הרי הוא קנין לתופסן), (ואע״ג דלא פסיק) דכמאן דפסיק דמי וקני (ולא אמרינן עד דמשיך ליה כוליה לא קני ליה, אלא אע״ג דלא משיך ליה לכוליה, קני לההוא דתפס, וכן הלכה). ומאי שנא מדרב חסדא? דאמר רב חסדא, גט בידה ומשיחה בידו, אם יכול לנתקו ולהביאו אצלו – אינה מגורשת, ואם לאו – מגורשת! התם – כריתות בעינן, וליכא. הכא – נתינה בעינן, והא איכא. אמר רבא, אם היתה טלית מוזהבת – חולקין. פשיטא! לא צריכא, דקאי דהבא בי מצעי. הא נמי פשיטא! לא צריכא, דמיקרב לגבי דחד. מהו דתימא, דאמר ליה, ״פלוג הכי״ (לרחבה לשני חצאין, ויבא הזהב בחלקו של אחד). קא משמע לן, דאמר ליה, ״מאי חזית דפלגת הכי? פלוג הכי״ (לאורכה נחלקה, כדי שנחלק בטלית ובזהב. והדין עמו).
עולה מדברי רבנו חננאל: ״זה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת, והשאר חולקין בשווה ובשבועה...⁠״; הרי שמעיקר הדין השבועה מתייחסת לשאר בלבד ולא למקום שבתוך ידו. ולמעלה בקודש כך פירש גם בה״ג (ד״י ח״ב עמ׳ 360):
תאני רב תחליפא בר מערבא קמיה דר׳ אבהו: שנים אדוקים בטלית – זה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת, והשאר חולקין. מחוי ר׳ אבהו: ובשבועה חולקין את השאר. ואלא מתניתין דקא תאני דפלגי ביהדדי, ולא קא תאני זה נוטל עד מקום שידו מגעת וזה נוטל עד מקום שידו מגעת, היכי משכחת לה? אמר רב פפא, דתפסין בכרכשאתא.
כך גם מפרש רבינו. וראה שרבינו כבר רמז לטעמו של דבר כפי שפירשתי לעיל (הלכה ז ד״ה שלא יהיה כל אחד) שחכמים תיקנו כאן שבועת הנוטלין, והרי מה שהוא בידו שלו הוא ולא שייך להשביעו שבועת הנוטלים כי אם על מה שבא להוציא מחבירו. אמנם ניתן לגלגל עליו שבועה גם על החלק שהוא אדוק בו.
ויש לכל אחד לגלגל על חבירו וכו׳ – כלעיל א,יב:
כל מי שנתחייב שבועה, בין שלתורה בין שלדבריהם, מגלגל עליו המשביעו כל מה שירצה מדברים שאם יודה בהן יתחייב ממון. ועד היכן כוח הגלגול? עד שיאמר ״ובכלל שבועה זו: שלא נמכרתה לי בעבד עברי, ועדיין עבדי אתה״.
ראה מה שביארתי שם והשלם לכאן.
היו שנים אדוקין בטלית...היה זה אוחז בחוטין שבשפת הטלית וכו׳ – ראה מה שהבאתי לעיל, תחילת הלכה ז, מפיהמ״ש. לדעת רבינו לשון ״אוחז״ פירושו תפיסה בשולי החפץ בלבד, אבל לשון ״אדוק״ מורה על שמחזיק בתוך ידו גם חלק של גוף הטלית ולא רק החוטים שבשפתה. דווקא באדוקים ניתן לומר שכל אחד ״נוטל עד מקום שידו מגעת״ והוא שלו לגמרי, אבל באוחזין – ״חולקין את כולה בשווה״.
וכל חלוקה האמורה כאן לדמים לא שיפסידו עצמו שלכלי וכו׳בבא מציעא ז,ב-ח,א:
אמר ליה רב אחא מדפתי לרבינא לרבי אלעזר, דאמר זה נוטל טופס וזה נוטל תורף, למה ליה? וכי לצור על פי צלוחיתו הוא צריך? אמר ליה, לדמי. דאמר הכי, שטרא דאית ביה זמן כמה שוי, ודלית ביה זמן כמה שוי? בשטרא דאית ביה זמן – גבי ממשעבדי, ואידך לא גבי ממשעבדי, יהיב ליה היאך דביני ביני. ויחלוקו נמי דאמרן – לדמי. דאי לא תימא הכי, שנים אוחזין בטלית הכי נמי דפלגי? הא אפסדוה! הא לא קשיא, דחזיא לקטנים. והא דאמר רבא, אם היתה טלית מוזהבת חולקין, הכי נמי דפלגי לה? הא אפסדוה! הא לא קשיא, דחזיא לבני מלכים. והא דתנן: היו שנים רוכבין על גבי בהמה וכו׳, הכי נמי דפלגי לה? הא אפסדוה! בשלמא טהורה – חזיא לבשר, אלא טמאה – הא אפסדוה! אלא לדמי, הכא נמי לדמי.
כתב ר״ח:
ולדברי הכל, כל דבר שאם יחלק יפסד שמין אותו בדמים, וחולקין בדמים, כדתנן בפרק השותפין (בבא בתרא יא,א): אין חולקין את החצר עד שיהא בה כדי לזה וכדי לזה וכו׳. ואסיקנן התם בגמרא: תא שמע, זה הכלל – כל שאילו יחלק ושמו עליו חולקין אותו, ואם לאו מעלין אותו בדמים.
וכן הובא ברי״ף (בבא מציעא רמז רמב):
תנו רבנן: שנים אדוקין בשטר, מלוה אומר ״שלי הוא, ונפל ממני ומצאתיו״, ולוה אומר ״שלי הוא, ופרעתיו לך״ – יתקיים השטר בחותמיו, דברי רבי. רבן שמעון בן גמליאל אומר, יחלוקו...ויחלוקו דקאמרינן – לדמי, ולא לשטרא. דאי לא תימא הכי, הא דתנן: שנים שהיו רוכבין על גבי בהמה חולקין, הכי נמי דפלגי לה? בשלמא טהורה חזיא לבשרא, אלא טמאה למאי חזיא? הא אפסדוה! אלא לדמי, הכא נמי לדמי.
את דין השטר, שהוא ההמשך הישיר לשתי הלכות אלו, פסק רבינו בהלכות מלוה ולוה יד,יד, ששם מקומו הטבעי, בדיני שטרות, ולא בדיני מטלטלין, שהרי השטר נידון על מה שכתוב בו, ולא על גופו:
שנים שהן אוחזין בשטר: המלוה אומר ״שלי הוא, והוצאתיו להפרע בו ממך״, והלווה אומר ״פרעתיו, וממני נפל״. אם היה השטר שיכול לקימו, זה ישבע שאין לו בדמים אילו פחות מחציין וזה ישבע שאין לו בהן פחות מחציין, וישלם הלווה מחצה; ואם אינו יכול לקיימו – ישבע הלוה היסת שפרעו וילך לו.
ראה מה שביארתי שם.
1. ר״ח גרס רב אשי במקום רב משרשיא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(י) היה זה אוחז בחוטין שבשפת הטלית וזה בחוטין שבשפהא האחרת, חולקין את כולה בשוה אחר שנשבעין. וכל חלוקה האמורה כאן לדמיםב, לא שיפסידו עצמו של כלי או של טלית או שימיתו הבהמה:
If one was holding the strings on one side of the garment, and the other holding the strings on the other side, they should divide the entire garment equally, after they take the required oaths.
When the term "division" is used in this context, it refers to a division of the article's value, not that a utensil itself or a garment should be divided and ruined, or that an animal should be killed.
א. ת1: שבשפת. וכך ד. שיבוש מטעה.
ב. ד: בדמים. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
הָיָה זֶה אוֹחֵז בַּחוּטִין שֶׁבִּשְׂפַת הַטַּלִּית וְזֶה בַּחוּטִין שֶׁבִּשְׂפַת הָאַחֶרֶת חוֹלְקִין כֻּלָּהּ בְּשָׁוֶה אַחַר שֶׁנִּשְׁבָּעִין. וְכׇל חֲלוּקָה הָאֲמוּרָה כָּאן בְּדָמִים לֹא שֶׁיַּפְסִידוּ עַצְמוֹ שֶׁל כְּלִי אוֹ שֶׁל טַלִּית אוֹ שֶׁיָּמִיתוּ הַבְּהֵמָה:
[כ] והכי איירי מתני׳ דתפיסי בכרכשתא כדאיתא התם:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

היה זה אוחז בחוטין וכו׳ – כבר נתבאר זה דהיינו תפסי בכרכשתא:
וכל חלוקה האמורה כאן וכו׳ – מפורש בגמ׳ דכל דבר שיפסיד אם יחלק ממש חולקין אותו בדמים:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ט]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(יא) היה האחד אוחזא את כולה, וזה מתאבק עמו ונתלה בה, הרי זו בחזקת האוחז את כולה.
If one person was holding onto the article in its entirety, and the other was struggling with him and clasping it, the article is considered to belong to the person holding it in its entirety.
א. ד (מ׳האחד׳): אוחז האחד. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
הָיָה אוֹחֵז הָאֶחָד אֶת כֻּלָּהּ וְזֶה מִתְאַבֵּק עִמּוֹ וְנִתְלֶה בָּהּ הֲרֵי זוֹ בְּחֶזְקַת הָאוֹחֵז אֶת כֻּלָּהּ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

היה אוחז האחד את כולה וכו׳ – שם אוקימתא בגמרא ובהלכות:
(יא-יג) היה אוחז האחד את כולה וזה מתאבק עמו וכו׳בבא מציעא ו,א:
ואיבעית אימא כדקתני, דאתו לקמן כי תפיס לה חד מינייהו, ואידך מסרך בה סרוכי. ואפילו לסומכוס, דאמר ממון המוטל בספק חולקין בלא שבועה – מודה סומכוס דסרכא לאו כלום היא.
וכן פסק רי״ף (רמז רמ):
ואי בעית אימא כגון דאתו לקמן מעיקרא כד תפיס לה חד מנייהו, ואידך קא מסריך בה סרוכי. קא משמע לן, דסירוכא ולא כלום הוא.
האחד אוחז...שניהם אדוקין וכו׳ – דייק רבינו בלשונו לכתוב ״היה אוחז האחד את כולה״, והרי כבר נתבאר לעיל שהמונח ״אוחז״ פירושו תפיסה בשולי החפץ בלבד, אבל לשון ״אדוק״ מורה על שמחזיק בתוך ידו גם חלק של גוף הטלית ולא רק החוטים שבשפתה. כוונתו להשמיענו שאם רק האחד בלבד ״אוחז את כולה״ ואע״פ שאינו אלא אוחז רק החוטים שבשפתה והשני אינו אלא ״נתלה בה״, כי אז ״הרי זו בחזקת האוחז את כולה״, כי היותו ״מתאבק ונתלה בה״ אינה כלום. מאידך, ״אם באו שניהם אדוקין בה, ושמטה האחד מיד חבירו בפנינו ושתק השני״, אע״פ שאותו שני היה אדוק בה והחזיק בידו חלק של הטלית והלה ״שמטה מיד חבירו״ ממש, הואיל ושתק ״הרי זה כמודה לו״.
באו שניהם אדוקין בה ושמטה האחד מיד חבירו בפנינו וכו׳בבא מציעא ו,א (עם פיר״ח; הוספתי שורה אחת של פירוש בסוגריים מרובעות מן הרא״ש פרק א סי׳ יא שפירש על פי הרשב״א ועוד, ובהמשך נדון על דעתו של רבינו בזה):
בעי רבי זירא: תקפה אחד בפנינו מהו? היכי דמי? אי דשתיק – אודויי אודי ליה, ואי דקא צווח – מאי הוה ליה למעבד? לא צריכא, דשתיק מעיקרא והדר צווח, מאי? מדאשתיק – אודויי אודי ליה, או דלמא, כיון דקא צווח השתא – איגלאי מילתא דהאי דשתיק מעיקרא, סבר: הא קא חזו ליה רבנן. אמר רב נחמן, תא שמע: במה דברים אמורים – ששניהם אדוקין בה, אבל היתה טלית יוצאת מתחת ידו של אחד מהן – המוציא מחבירו עליו הראיה. היכי דמי? אי נימא כדקתני – פשיטא! אלא שתקפה אחד בפנינו. לא, הכא במאי עסקינן – כגון דאתו לקמן כדתפיסו לה תרוייהו, ואמרינן להו, ״זילו פלוגו״. ונפקו, והדר אתו, כי תפיס לה חד מינייהו. האי אמר, ״אודויי אודי לי״, והאי אמר, ״בדמי אגרתי ניהליה״. דאמרינן ליה, ״עד השתא חשדת ליה בגזלן, והשתא מוגרת ליה בלא סהדי?⁠״ (עד השתא חשדת ליה בגזלן וטענת ״כולה דידי הוא, ואתא הוא ותפיס בהדאי וטעין בה״, והשתא אמרת, ״אוגרתה ליה בלא סהדי״! שקרא את!) [ומיהו אם אמר, ״תקפה ממני בחזקה״ – מהימן, כיון דעד הנה היו נידונים עליה. והא דלא מהימן למימר ״אגרתה ניהליה״ במיגו דאי בעי אמר ״תקפה״, דהוי מיגו במקום עדים; הלכך מוקמינן ליה בידא דחבריה]. ואיבעית אימא כדקתני, דאתו לקמן כי תפיס לה חד מינייהו, ואידך מסרך בה סרוכי. ואפילו לסומכוס, דאמר ממון המוטל בספק חולקין בלא שבועה – מודה סומכוס דסרכא לאו כלום היא.
אם תמצי לומר, תקפה אחד בפנינו, מוציאין אותה מידו – הקדישה אינה מקודשת. אם תמצי לומר, תקפה אחד בפנינו, אין מוציאין אותה מידו – הקדישה בלא תקפה מהו? כיון דאמר מר: אמירתו לגבוה כמסירתו להדיוט דמי – כמאן דתקפה דמי, או דלמא השתא מיהא הא לא תקפה, וכתיב ׳ואיש כי יקדיש את ביתו קדש וגו׳⁠ ⁠׳ (ויקרא כז,יד), מה ביתו ברשותו – אף כל ברשותו, לאפוקי האי דלא ברשותו...
הרי״ף העתיק את בעייתו של רבי זירא ואת הדיון עליה (בבא מציעא רמז רמ):
בעי רבי זירא: תקפה אחד בפנינו מהו?...ואי בעית אימא: כגון דאתו לקמן מעיקרא כד תפיס לה חד מנייהו, ואידך קא מסריך בה סרוכי, קא משמע לן דסירוכא ולא כלום הוא. ובעיין לא איפשיטא.
הואיל ולא נפשטה הבעיה, פוסק רבינו שאין מוציאין את החפץ מידו של המחזיק בו, אבל לא קבע שהחפץ בחזקתו של התוקף, אלא רק שאין מוציאין אותו מידו כל עוד לא חזר השני ותקפה מן הראשון, ואם כך יקרה חוזר הדין שחולקין. מעתה מובן שכתב רבינו: ״כיון ששתק בתחלה, הרי זה כמודה לו״, ולכאורה זהו בניגוד ללשון הגמרא שאמרה ״אודויי אודי ליה״. כיון שלא נפשט הדין כצד הזה, הרי שאינו מודה לו ממש, אלא רק כמודה לו ואין מוציאין מידו. אבל אם הלה חזר ותקפו, רואים את המצב כמו שהיה בתחילה ששניהם באו ״אדוקין בה״ בשווה, ופוסקים להם דין חלוקה.
אולם, על שני פסקים אלו של רבינו קמו עוררים. הראב״ד ז״ל השיג אמר שאין טעם בהלכה זו, ולא יסף. כתב בעל הטור (חושן משפט סי׳ קלח):
היו שניהם אדוקין בה, ותקפה האחד מחבירו בפנינו וצווח – לא אבד זכותו. שתק – הרי הודה לו שהיה שלו, ואבד זכותו. ואפילו שתק תחילה, ואח״כ צווח – הויא כהודאה, כיון ששתק תחילה. והיה אומר אדוני אבי הרא״ש ז״ל, שאפילו אם יביא עדים אחר כך שהיא שלו – לא מהני ליה, דהודאת בעל דין כק׳ עדים דמי. כתב הרמב״ם ז״ל, שאם חזר האחר ותקפה מיד זה התוקף, אע״פ שצווח מתחילה ועד סוף – יחלוקו כבתחילה, עד כאן. ונראה, כיון שזכה התוקף מתחילה משום הודאתו של זה, אין האחר יכול לתוקפה ממנו בלא ראיה. וכן השיג עליו הראב״ד ז״ל. ויש אומרים דלא הוי שתיקה כהודאה אלא בפני בית דין, אבל שלא בפני בית דין לא הוי כהודאה, שלא חשש לצווח. ואדוני אבי הרא״ש ז״ל היה אומר, שאפילו שלא בפני בית דין נמי הוי כהודאה, כיון שהיה בפני עדים.
ויבואר לפנינו בהמשך.
שכרתיה לו – על הצורה הדקדוקית ״שכרתיה״ בהקשר זה, ראה מה שביארתי בהלכות שכירות ז,א (ד״ה שכירה...לשכור...שוכר). והשווה גם לעיל ח,ג (ד״ה לא שכרו לו).
ויצאו וחזרו והרי היא תחת יד אחד מהן...המוציא מחבירו עליו הראייה – רבינו השמיט את הנימוק של הגמרא: דאמרינן ליה, ״עד השתא חשדת ליה בגזלן, והשתא מוגרת ליה בלא סהדי?⁠״. אמנם, השמטת הטעם שבגמרא אינה תופעה נדירה ואין לתמוה עליה. אולם יש כאן שינוי אחר ששינה רבינו. בגמרא מובא סיפור המעשה כך: ונפקו, והדר אתו, כי תפיס לה חד מינייהו. האי אמר, ״אודויי אודי לי״, והאי אמר, ״בדמי אגרתי ניהליה״ = שכרתיה לו. אולם רבינו הוסיף אפשרות לטענה אחרת בפי התובע: ״נתגבר עלי וחטפה״. כלומר, לא רק שאינו נאמן אם טען: ״שכרתיה לו ולא שילם״, אלא הוא הדין אף אם טען טענה שונה לגמרי: ״נתגבר עלי וחטפה״. ברור שכנגד טענה זאת אין מקום לטיעון: עד השתא חשדת ליה וכו׳, שהרי היא היא. ממילא יתכן שבגלל שהטעם הזה אינו שייך לטענה השנייה הזאת, לפיכך השמיטו רבינו גם לגבי הטענה הראשונה.
ברם התמיהה היא מהיכן לקח רבינו את הדין שאפילו אם טען שחטפה ממנו אינו נאמן, והמוציא מחברו עליו הראיה. כבר ציינתי לעיל בתוך הציטוט מן הסוגיא שהרא״ש מפרש בגמרא עצמה שאין הדין כך, וכמה ראשונים באמת חולקים על רבינו בכך, ולדעתם נאמן הוא בטענה זו שנתגבר עליו ותקפה.
לולא מסתפינא הייתי אומר שלדעת רבינו דין זה נובע מן הסוגיא הנ״ל. תחילה נציין שאם נפסק הדין כהרא״ש על פי הרשב״א ועוד, שאם יצאו מבית דין שפסק להם חלוקה וחזרו והאחד בלבד תפוס בכולה – נאמן חבירו לטעון ״תקפה ממני״ ומוציאים אותה מתחת יד התוקף, למה בתקפו לפנינו נסתפק רבי זירא? מה תאמר, תקפו בפני בית דין היה לו לצווח מיד! הרי אם תקפו שלא בפנינו, אנו סומכים על צווחתו עכשיו שחזרו לבית דין ומאמינים לו שהלה תקפו, אע״פ שאין לו עדים על כך, ואע״פ שהוא עצמו אינו טוען שצווח מיד, כי מן הסתם אנו תולים שהוא סמך על כך שישוב לבית דין לקבול; מעתה אם בפני בית דין תקפו, למה לא תועיל צווחתו בסוף? הלא סמך על כך שבית דין רואים מה הלה עושה לו! האם מתקבל על הדעת שתהיה נאמנת עלינו הצווחה בסוף על תקיפה שאין אנו יודעים אם באמת התרחשה, ולא נאמין לצווחה בסוף על תקיפה שראינו בעינינו?
ברם הסוגיא הזאת ייחודית מצד אחר. מצוי הוא בש״ס שמוצעות כמה בעיות זו אחר זו שלא נפשטו, וכבר קבעו הגאונים כלל בפסיקה שאם אמרו ״אם תמצי לומר״ הרי זה מורה שפוסקים כאותו צד1. אולם כאן שונה, והגמרא מציעה לשני הצדדים ״אם תמצי לומר״: ״אם תמצי לומר, תקפה אחד בפנינו, מוציאין אותה מידו...אם תמצי לומר, תקפה אחד בפנינו, אין מוציאין אותה מידו...⁠״ ודאי שאין כאן הכרעה, אבל מה היא משמעות ההצעה הזאת?
נלפע״ד לפרש כך: את שאלתו של רבי זירא, הציע רב נחמן לפשוט מברייתא שהיא סתומה:
תא שמע: במה דברים אמורים – ששניהם אדוקין בה, אבל היתה טלית יוצאת מתחת ידו של אחד מהן – המוציא מחבירו עליו הראיה.
ברייתא זו מיותרת היא בלא אוקימתא מסוימת. רב נחמן הציע להעמידה בתקפה לפנינו וכבעייתו של רבי זירא. את פשיטותו של רב נחמן ניתן לדחות בשני אופנים שונים:
א) להוכיח שהאוקימתא שלו אינה מוכרחת. במקרה כזה אמנם אין פשיטותו של רב נחמן מוכחת, אבל אין זאת דחייה מוחלטת, ובכל זאת יתכן לפסוק כמותו, שהרי הוא ניסה לפשוט כך וכיון שהוא סבר כך יש לפסוק כמותו. ב) דחייה מוחלטת תתכן אם ניתן להוכיח שיש ראיה לפשוט כנגד פשיטותו של רב נחמן. הגמרא כאן מציעה העמדה שונה של הברייתא – כזאת:
הכא במאי עסקינן – כגון דאתו לקמן כדתפיסו לה תרוייהו, ואמרינן להו, ״זילו פלוגו״. ונפקו, והדר אתו, כי תפיס לה חד מינייהו. האי אמר, ״אודויי אודי לי״, והאי אמר, ״בדמי אגרתי ניהליה״. דאמרינן ליה, ״עד השתא חשדת ליה בגזלן, והשתא מוגרת ליה בלא סהדי?⁠״ (ומיהו אם אמר, ״תקפה ממני בחזקה״ – מהימן, כיון דעד הנה היו נידונים עליה).
לפי אוקימתא זו, ניתן לדייק כמו שדייקו ראשונים, שאם אמר ״תקפה ממני בחזקה״ הרי הוא נאמן. ממילא לפי מה שהקדמנו לעיל, נפשוט את בעייתו של רבי זירא מן הדיוק הזה, וגם אם תקפה בפנינו אם צווח בסוף – מוציאין מיד התוקף. נמצא שישנן שתי אפשרויות להעמיד את הברייתא הזאת, ולפיהן לפשוט את בעייתו של רבי זירא לשני הצדדים הסותרים זה את זה. מעתה, מהא ליכא למשמע מינה, וזהו שמסיק הרי״ף שבעייתנו לא נפשטה. ברם מסקנה זו של הרי״ף נובעת מכך שהגמרא ממשיכה ואומרת ״אם תמצי לומר״ על שני הצדדים, ומזה למדנו שלא ניתן להכריע בשום אופן ביניהם.
הרואה יראה שכיון שהמסקנה היא שאין לפשוט את בעייתו של רבי זירא, נמצא שהאוקימתא של רב נחמן נדחית, אבל אין הכרח לדחות את הדין האמור באוקימתא השנייה. אולם הדיוק שדייקו מדין זה שממנו משתמע הפשיטות ההפוכה – זה ודאי נדחה. אם נכון הדיוק שאם אמר ״תקפה ממני בחזקה״ הרי הוא נאמן, כי אז לא ניתן להסיק שהבעיה לא נפשטה. מעתה מוכח שגם אם אמר ״נתגבר עלי ותקפה״ – המוציא מחבירו עליו הראיה. מכוח זה עולה אפשרות שלישית להעמיד את הברייתא והיא שפירשה רבינו: בין ״זה טוען שכרתיה לו״, בין טוען ״נתגבר עלי וחטפה״ – המוציא מחבירו עליו הראיה. לפי העמדה זו אין לדייק שום דבר לגבי שאלתו של רבי זירא, והיא נשארת ללא הכרעה. לפיכך גם העמדה שלישית זו קיימת.
וכן כל כיוצא בזה – כלומר, כל מקרה שהתובע טוען טענה שאינה סבירה, כגון ״מכרתי לו על מנת שישלם לי אחר זמן ולא שילם״.
1. ראה מה שביארתי בהלכות אישות ג,י והלכות סוטה ד,יא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(יב) באו שניהם אדוקין בה, ושמטה האחד מיד חבירו בפנינו ושתק השני, אף על פי שחזר וצוח, אין מוציאין אותה מידו, כיון ששתק בתחילה הרי זה כמודה לו. חזרא ותקפה מן הראשון, אף על פי שהראשון צווחב מתחילה ועד סוף, חולקין:
The following rules apply when two people came to court holding onto the garment, and one pulled it away from the other in our presence. If at first the person from whom the garment was taken remained silent, even though afterwards he protested, we do not expropriate it from the possession of the one who seized it. The rationale is that since he remained silent at the outset, it is as if he acknowledged the other's ownership.
If the second person came and grabbed it from the one who seized it, even though that person protested continuously, the garment should be divided between the two of them.
א. בת2-1 נוסף: השני. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ת2: צוח. ד: (לא) צוח. ובגיליון: בס״א אינו. כבכתבי⁠־היד כ״ה בחי׳ הרשב״א לבבא מציעא ו. בשם רבנו. ו׳לא׳ נוסף בדפוסים על פי ה׳מגיד משנה׳ (שאצלו ׳הראשון׳ הוא הנתקף הראשון, ע״ש).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטהעודהכל
בָּאוּ שְׁנֵיהֶם אֲדוּקִין בָּהּ וּשְׁמָטָהּ הָאֶחָד מִיַּד חֲבֵרוֹ בְּפָנֵינוּ וְשָׁתַק הַשֵּׁנִי אַף עַל פִּי שֶׁחָזַר וְצָוַח אֵין מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ כֵּיוָן שֶׁשָּׁתַק בַּתְּחִלָּה הֲרֵי זֶה כְּמוֹדֶה לוֹ. חָזַר הַשֵּׁנִי וּתְקָפָהּ מֵרִאשׁוֹן אַף עַל פִּי שֶׁהָרִאשׁוֹן (לֹא) צָוַח מִתְּחִלָּה וְעַד סוֹף חוֹלְקִין:
באו שניהם אדוקים בה, וכו׳ חזר השני ותקפה מן הראשון, אע״פ שהראשון צוח מתחלה ועד סוף – חולקין – א״א: אין טעם לזה.
[ל] שכל דבר שתחלת דינו המע״ה אם תקפו המוצא אין תקיפתו כלום ומפקינן מיניה כדאמר רבא בפרק קמא דבבא מציעא גבי ספק בכור ותניא כוותיה אבל תקפו קודם שנולד הספק לא מפקינן מיניה וכן פר״ש פרק בתרא דכתובות גבי אוקי תרי להדי תרי ואוקי ממונא אחזקיה תדע שהרי במסכת בכורות לר׳ עקיבא שמחשיב מת ביום ל׳ ספק אמר שם אם נתן פדיון לכהן לא יחזיר ואם לא נתן לא יתן אלמא כיון דתפס קודם שנולד מספק לא מפקינן מיניה ס״ה והתוס׳ האריכו עוד קצת עיין בסימן מ״ט ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ז]

באו שניהם אדוקין בה וכו׳ – שם (דף ו׳) בעי ר׳ זירא תקפה אחד בפנינו מהו היכי דמי אי דשתיק אודויי אודי ליה ואי דקא צווח מאי הוה ליה למעבד לא צריכא דשתיק מעיקרא ובתר צווח מאי (מי אמרינן) מדאישתיק אודויי אודי ליה דילמא כיון דקא צווח השתא איגלאי מילתא דהא דשתיק מעיקרא סבר הא קא חזו לי רבנן ע״כ ולא איפשיטא בעיא זו ולזה פסק רבינו שאין מוציאין אותה מיד זה שתפסה כיון שהדבר ספק וכן פסקו ז״ל ועוד שאמר שם אם תמצא לומר תקפה אחד בפנינו אין מוציאין אותה מידו ודרך רבינו לפסוק כאם תמצא לומר. ודע שבעיא זו היא בשתפסה בפני ב״ד ולזה הזכיר רבינו בפנינו והלה שתק וקודם צאתו מב״ד צוח ומבואר זה בגמרא במ״ש סבר הא קא חזו לי רבנן ואם היה בפני עדים חוץ מב״ד כתב הרמב״ן דכל שכן הוא דאם לא צווח מתחלה אודויי אודי ליה דכיון דלא חזו ליה רבנן ודאי לא היה לו לשתוק כלל אם לא שהודה לו אבל הרשב״א ז״ל כתב בהפך דכל שהוא חוץ לב״ד אינו צריך לצווח דלא עביד איניש לגלויי טענתיה חוץ לבית דין. וכתב רבינו חזר השני ותקפה מן הראשון חולקין. והטעם לפי שחזר הענין למה שהיה בתחלה שהרי שניהם תקפוה זה מזה ואע״פ שהראשון לא צוח מתחלה ועד סוף וזה צוח מעיקרא מכל מקום ע״כ לא אמרינן דאם לא חזר ותקפה השני דאין מוציאין אותה מן הראשון אלא משום ספק והמוציא מחבירו עליו הראיה אבל עכשיו שחזר זה ותקפה ודאי חולקין. והארכתי בזה לפי שכתב בהשגות א״א אין לזה טעם ע״כ. ולא ידעתי לדברי הר״א ז״ל ריח או טעם וכבר הסכים הרשב״א לדעת רבינו:
באו שניהם אדוקים וכו׳ – כתב ה״ה ז״ל ודרך רבינו לפסוק כאת״ל וכו׳ אע״ג דגם שם אמר את״ל מוציאין מידו הקדישה אינה מקודשת הך את״ל עדיף דהוי בתרא. ועוד דעביד הבעיא על הא ואע״ג דסובר רבינו דכל אם תמצא לומר פשיטותא הוא מכל מקום כתב למטה ה״ה דאין מוציאין אותה מן הראשונים משום ספיקא דאע״ג דאמרו את״ל מכל מקום עיקר הדבר בעיא היא:
באו שניהם אדוקין בה ושמטה וכו׳. עיין השגות ובמ״מ ועיקר השגת הראב״ד דמה טעם בדבר לומר דכשחזר השני ותקף ושתק הראשון חולקין ודברי המ״מ אין מספיקין כל הצורך והנכון בכוונת רבנו לפמ״ש בחידושי ריטב״א ב״מ דף ו׳ בשם הרמב״ן דמדקאמר הש״ס תקפו אחד בפנינו וכו׳ פשיטא לן דכל אחד שתקף לחברו מה שבידו דאי אשתיק לאו הודאה היא אלא הכא דמיקרא תרוייהו תפסי ביה וכל אחד אומר כלה שלי והשתא תפסה ממנו ואשתיק בה מספקא לן אי הוי הודאה או לאו עכ״ל פי׳ מדבעי הש״ס דוקא בשנים אוחזין בטלית ולא בעי בכל התוקף חפץ מיד חברו וזה שותק מכלל דבעלמא לא הוי שתיקתו הודאה דכיון שהיה כל החפץ בידו סמכה דעתו הא חזו ליה בי״ד ולפ״ז חטיפת השני מיד הראשון כיון שכל החפץ ביד הראשון לא הוי שתיקת הראשון הודאה. ויותר נראה דהיינו טעמא דחטיפת הראשון תחלה לא גרע מצווח בתחלה וחטיפת השני עדיף מצווח לבסוף ומשו״ה חולקין. ועיין ב״ח חו״מ סימן קל״ח דמפרש דברי רבנו דוקא כשהשני שתק ולבסוף צווח כשחטף הראשון משא״כ אם שתק השני מתחלה ועד סוף שוב לא מהני כלל חטיפת השני (ואין זה מוכרח דאפשר חטיפת השני עדיף מצווח לבסוף שסמך את עצמו שיחזור ויחטוף ומשו״ה לא צווח) ובאמת אין כוונת הר״א כהבנת הטור אלא כמ״ש דאפשר ס״ל להראב״ד היפך מדעת הטור דתקיפת משני מהני לגמרי כל ששתק הראשון מתחלה ועד סוף וכבר בארנו דעת רבנו.
באו שניהן אדוקין בה וכו׳:
הנה ודאי התוקף מידו של חבירו לא אמרינן דשתיקה כהודאה דמיא ודוקא כאן ששניהן חלוקין והדין דישבעו ואף אם שניהן אדוקין, דמה שתופס האחד בידו נוטל בלא שבועה, מ״מ צריך לשבע מתורת גלגול, והסדר מדוייק בלשון רבינו והבן, אבל כיון שתקפה בו תו אמרינן אימור דאודויי אודי ליה והוי הדין דהוי שלו בלא שבועה, תו כי חזר השני ותקפה מראשון אע״פ שהראשון לא צווח מתחלה ועד סוף חולקין, וטעמא משום דהוי ספק הודאה, ולכן ביד הראשון הוי דינא דהמוציא מחבירו עליו הראיה וכי חזר השני ותפס מהראשון אף ע״פ דשתק לא אמרינן דהוי הודאה, רק דכיון דהוא תפס רבינו לטעמיה דמועיל תפיסה בכל מקום והוי הדין כבתחלה, וברור דלרבינו בכל מקום דשניהן טוענין ברי ואיכא דררא דממונא דסבר דמועיל בהו תפיסה ודאי דאינו כהודאה אם שתק, כן הכא אע״פ דהשתא שתופס מהני תפיסתו ליטול פלגא בכ״ז אין זה הודאה, כיון דכי הוי בידו היה שלו בלא שבועה ושום ערעור, סבר הא חזו רבנן, ואם יחזור ויתפוס אחרי זה הראשון עוד הפעם ודאי דיחזור הדין דאין מוציאין מידו, ועיין בספר תקפו כהן סימן י״ט בזה, ולא אמרינן דאודי ליה כיון שעל ידי תפיסה יטול התופס פלגא, ולא נזכר הך הודאה רק בכאן ששניהם אוחזין וצריך ליטול מה שבידו בשבועה, אם תקף ושתק מתחלה ועד סוף הוי הודאה, ובשתק ולבסוף צווח הוי ספיקא דדינא אם אודי. ולפ״ז הגירסא שלפנינו לא צווח מתחלה ועד סוף מחוור ודוק. אמנם בחידושי ריטב״א לא פסק כן, וטעמו, דכיון שעל ידי תפיסה שלו יהא הדין דיחלוקו א״כ אודויי אודי ליה, ונמצא לדידיה בטוענים ברי ובמקום דמהני תפיסה אם תפס בעדים ושתק אמרינן דהוי כהודאה ותו אם יחזור ויתפוס לא מהני כלל תפיסת השני, וגירסת הטור אע״פ שהראשון צווח מתחלה ועד סוף יעו״ש, ודוק בכ״ז:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטההכל
 
(יג) באו שניהם אדוקין בטלית, ואמרוא להן, צאו וחלקו את דמיה, ויצאו וחזרו והרי היא תחת יד אחד מהן, זה טוען, הודה ליב ונסתלק ממנה, וזה טוען, שכרתיהג לו, או נתגבר עלי וחטפה, המוציא מחבירו עליו הראיה. ואם לא הביא ראיה, יישבע זה שהיא כולה בידו הסת שהיאד שלו, וייפטר. וכן כל כיוצא בזה:
The following laws apply when two people come to court holding onto a garment, and the court instructs them to go out and divide its value. They depart and return, but the article is now in the possession of only one of them. The person in possession claims: "He acknowledged my claim and withdrew his claim from it,⁠" while the other person claims: "I sold it to him,⁠" or "He overcame me and seized it from me,⁠" we follow the principle: "A person who seeks to expropriate property from a colleague must prove his claim.⁠" If he cannot bring proof of his claim, the other litigant may take an oath that the article belongs to him and be released of liability. Similar principles apply in all analogous situations.
א. ת2-1: ואמרנו. וכך ד (גם פ, ק).
ב. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. ד: שמכרתיו. שיבוש חמור, כי אם מכרה לו הריהו מודה לו.
ד. בד׳ לית מ׳כולה׳. וחסרון הניכר הוא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
בָּאוּ שְׁנֵיהֶם אֲדוּקִין בְּטַלִּית וְאָמַרְנוּ לָהֶם צְאוּ וְחַלְּקוּ אֶת דָּמֶיהָ יָצְאוּ וְחָזְרוּ וַהֲרֵי הִיא תַּחַת יַד אֶחָד מֵהֶן זֶה טוֹעֵן הוֹדָה וְנִסְתַּלֵּק מִמֶּנָּה וְזֶה טוֹעֵן שֶׁמְּכַרְתִּיו לוֹ אוֹ נִתְגַּבֵּר עָלַי וַחֲטָפָהּ הַמּוֹצִיא מֵחֲבֵרוֹ עָלָיו הָרְאָיָה. וְאִם לֹא הֵבִיא רְאָיָה יִשָּׁבַע זֶה שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ וְיִפָּטֵר. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה:
[מ] אבל התוס׳ כתבו אם אמר תקפה ממני בחזקה מהימן והאי דלא מהימן לומר ארגתיה במגו משום דהוי מגו במקום עדים:
באו שניהם אדוקין וכו׳ עד סוף הפרק. ריש בבא מציעא (דף ו׳):
באו שנים אדוקין בטלית וכו׳ – אוקימתא שם הכא במאי עסקינן דאתו לקמן כי תפסי לה תרוייהו ואמרינן להו זילו פליגו ונפוק ואזול והדר אתו כי תפיס לה חד מינייהו האי אמר אודויי אודי ליה והאי אמר בדמי אוגרתה ניהלי׳ דאמרי׳ ליה עד השתא חשדת ליה בגזלנותא השתא מוגרת ליה בלא סהדי הילכך מוקמינן ליה בידא דמאן דתפיס לה. וכתב רבינו דהוא הדין אם טען ואמר נתגבר עלי וחטפה שאינו נאמן אבל הרמב״ן והרשב״א ז״ל הסכימו שהוא נאמן בטענה זו דאפשר שנתגבר עליו ותקפה. והקשו הם עצמם ז״ל לדבריהם א״כ יהיה נאמן בטענת השכרתיה במגו דתקפה ממני ותירצו במקום חזקה כי האי לא אמרינן כן כתבו הם ומיהו אי אמר בדמי אוגרתיה ניהליה בפני פלוני ופלוני והלכו להם למדינת הים נאמן מגו דאי בעי אמר תקפה מנאי עד כאן דבריהם:
ישבע זה שהוא שלו פי׳ שבועת המשנה מדלא כתב רבנו היסת והטעם כיון שזה טוען הודה א״כ לא נפטר משבועת המשנה שהיתה עליו משא״כ באומר פרעתי לו בעד המחצה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמרכבת המשנהיד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144